Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kdo je Satoshi Nakamoto a proč na tom záleží? Díl třetí

Satoshi Nakamoto má obrovskou moc. Modla sítě Bitcoin se přitom přes desetiletí drží v anonymitě a nikdo s jistotou neví, o koho vlastně jde. Prošli jsme si to, co víme. Řekli jsme si nežhavějšího kandidáta. Teď je potřeba vědět, proč na tom tak moc záleží.
Díl prvníDíl druhý

V poslední části série zhodnotíme, jaký má anonymita zakladatele sítě dopad na celý projekt. Udržení jeho tajemné identity je pro síť zásadní a může rozhodnout o jejím osudu. Projdeme si důvody k této tezi.

Pro přehledné a zevrubné zodpovězení teze článek rozdělím na dva úseky. V prvním se budeme věnovat majetku Satoshiho a poté tomu, jakou cenu má jeho anonymita.

Kolik BTC vlastní Satoshi Nakamoto?

Satoshi byl první, kdo kryptoměnu těžil. A to v období, kdy odměna za jeden blok byla 50 BTC. Pro porovnání dodám, že dnes je to 6,25 BTC.

Je to kuriózní, ale o tom, kolik BTC zakladatel drží, víme docela mnoho. Největší zásluhu na tom má rozsáhlá práce vědce Demiana Lernera.

Podle Lernera drží Satoshi 1,1 milionů BTC. Vychází přitom z hluboké analýzy sítě.

Prvním argumentem je přirozeně to, že desítky adres jsou veřejně známé. Většina z nich obsahuje od 50 do 100 BTC. Jde o odměnu z prvních bloků + drobné od lidí, kteří si chtěli prostě vyzkoušet poslat něco málo zakladateli jejich milované sítě.

Druhý argument je ale mnohem zajímavější. Lerner totiž zjistil, že 36 000 bloků bylo vytěženo jen jedním počítačem. V prvních letech kryptoměny dával každý počítač síti trochu jiný „výkon“. Těchto 36 000 bloků nese stejnou stopu jednoho počítače.

Satoshi takto vytěžil 1 814 400 BTC. 63 % se nikdy nehnulo, takže stále drží kolem 1,1 milionu BTC. Bitcoinu může být vytěženo maximálně několik kusů pod 21 000 000. Satoshi tak drží 5 % všech kryptoměn na síti. Pro přesnost dodám, že zhruba podobný má podíl i na síti Bitcoin Cash, která vznikla oddělením od hlavního řetězce.

Pokud použijeme kurz kryptoměny v době psaní článku, je jeho jmění zhruba 11 miliard amerických dolarů.

Určitě si umíte představit, jaká apokalypsa by po dopadu takové bomby na trh nastala.

Pro příklad nemusíme jít daleko. 20. května se hnulo 50 BTC z peněženky založené roku 2009. I tak se kapitalizace v okamžité panice propadla o několik procent. Oheň svojí prací uhasil až Lerner. Právě altruistická povaha anonymního zakladatele drží křehké nervy spekulacemi poháněného trhu nad vodou.

Ano, malý zlomek tokenů nelze nikdy použít. Můžu se tomu věnovat jindy, pro tento článek je to zanedbatelné.

Cena anonymity Satoshiho pro komunitu

Bitcoin jsou magické internetové peníze, které může používat každý. Dát na jeho jméno obličej by s jeho osobou svázalo celý projekt, což by jej mohlo poškodit. Možnou chybu jednotlivce by tak i přes decentralizaci odnášela celá síť.

Příkladem může být Craig Wright, který stojí za šestou největší kryptoměnou BSV. Jeho naprosto šílené prohlášení a řada absurdních žalob z něj udělala superpadoucha celé komunity kryptoměn. Nikdo s ním nechce spolupracovat a CEO největší směnárny jeho token osobně nechal delistovat. Jeho kryptoměna a síť trpí pod jeho špatnými rozhodnutími.

Díky anonymitě Satoshiho může být Bitcoin pro všechny. Ač jeho vývoj řídí Blockstream, zdaleka nejde o stejný efekt, jako kdyby se znal zakladatel celé sítě.

Je to neskutečná síla, která může kryptoměnu i projekt tlačit dopředu.

Slovo závěrem

V této sérii jsme si prošli vše, co byste o Satoshim měli vědět. Charles Hoskinson se domnívá, že na smrtelné posteli Adam Back přizná barvu. Do té doby můžeme jenom hádat. Blockchain a Bitcoin šel zastavit možná v roce 2014. Jak ale zastavíte něco, co kompletně pohání komunita nelze na to nalepit žádný obličej s exemplárním trestem?

Jiří "Jiří Makovský" Makovský

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kdo je Satoshi Nakamoto a proč na tom záleží? Díl třetí

Pátek, 26 Červen 2020 - 12:01 | Anonym | No jo no. Přečtu si něco o Bitcoinu ve Vlastě a...

Zobrazit diskusi