Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kdo vyrábí COVID-19 čipy pro Billa Gatese?

Řada diskuzí se věnuje čipům, které Bill Gates nechává implantovat lidem v souvislosti s COVID-19. Dosud ale nepadla zásadní otázka: Kdo je vyrábí?

O čipech samotných je dosud známo jen velmi málo. Z dostupného minima vyplývá, že mohou být implantovány přímo do mozku pomocí stěrové tyčinky, nebo vpraveny do organizmu s očkovací látkou. Téma má silný převis do oblasti IT, navíc je s ohledem na četné diskuze velmi populární. O to překvapivější je, že se doposud neobjevila otázka, kdo tyto čipy pro Billa Gatese vlastně vyrábí. Důvody mohou souviset s nesnadým hledáním odpovědí.

Protože dosud nedošlo k oficiálnímu vydání těchto čipů, je zbytečné se obracet na PR manažery jednotlivých firem. Každému, kdo se ve světě IT nějaký ten pátek pohybuje, je předem jasná odpověď: „Nevydané produkty nekomentujeme.“ Musíme to tedy vzít z opačného konce.

Pokud má být čip implantován každému vyšetřenému nebo očkovanému pacientovi, musí jít o firmu, která má s dodávkami takového obrovského množství čipů zkušenosti a zároveň zvládat návrhy mobilních SoC. Takových značek je v současném světě IT pouze pět (řazeno abecedně):

  • AMD
  • Apple
  • Huawei
  • Intel
  • Samsung

Huawei

Společnost Huawei má bohaté zkušenosti s vývojem mobilních SoC. Její raketový růst v posledních letech ukázal, že má co nabídnout a dokáže konkurovat i gigantům jako Apple a Samsung. Plusem pro Huawei je její vlastní kvalitní implementace rozhraní 5G, což by vzhledem ke zmínkám, že čipy mají být mj. sledovací, mohlo mít (při rozhodování Billa Gatese o výrobci čipu) velkou váhu.

CEO Huawei, Žen Čeng-fej

Letos ovšem americké úřady zatrhly společnosti Huawei přístup k výrobním linkám u společnosti TSMC, čímž byla tato značka de facto vyřazena z řad potenciálních dodavatelů. Na druhou stranu můžeme připustit, že po určitou dobu mohl Bill Gates odebírat čipy od Huawei a až když si americká administrativa uvědomila, že tuto výnosnou zakázku získala neamerická firma, tak proti Huawei zakročila.

Je tedy možné, že Huawei zpočátku čipy dodávala, zdá se být pravděpodobně, že nyní již dodavatelem není.

Samsung

Druhým neamerickým kandidátem je Samsung. Jeho výhodou je vlastní dodavatelská síť - prakticky vše potřebné od technologií přes substráty až po výrobní kapacity může zajistit vlastními zdroji. Jeho procesy sice nejsou na úrovni TSMC, ale společnost se netají tím, že četné produkty nechává vyrábět i na linkách TSMC. Další výhodou jsou dlouholeté zkušenosti s domácí elektronikou a segmenty jako mobilní zařízení, wearables a medical.

CEO Samsungu, Hyun Suk Kim, Ki Nam Kim a Dong Jin Koh

Pokud bychom však předpokládali, že zpočátku pokrývala poptávku vlastním produktem Huawei a americká administrativa zasáhla, aby se zakázka dostala do rukou nějaké tamní firmy, nejeví se korejský Samsung jako nejpravděpodobnější kandidát.

Apple

Přednosti Applu jsou zčásti stejné jako přednosti Samsungu. Dlouholeté zkušenosti s produkty pro mobilní segment, úspěšné a silné týmy pro vývoj vlastních čipů. Rovněž se zaměřuje na segment wearables. Výrobní kapacity jsou zajištěné u TSMC, kde má společnost sama pro sebe celou továrnu a navíc má jako první na trhu čipy vyráběné 5nm technologií. Výhodou je i vyřešení někdejšího sporu se společnosti Qualcomm, takže Apple opět disponuje kvalitním 5G rozhraním.

CEO Applu, Tim Cook

Existuje však několik faktorů, které pravděpodobnost jablečného loga na covid-čipech poněkud snižují. Jednak Apple není známý tím, že by vyráběl pro jiné subjekty na zakázku. Nejraději navrhuje produkty, které si sám distribuuje prostřednictvím Apple Store / iStore. Rovněž je nepravděpodobné, že by připustil distribuci vlastního čipu, pokud by nebyla provázena propagací jeho vlastní značky. To ovšem nelze příliš dobře skloubit se zřejmými požadavky na diskrétnost celého distribučního a implantačního procesu.

Dále existuje jistý technologický precedens v podobě nedávno vydaného čipu M1. Počet tranzistorů tohoto řešení ukazuje, že vývoj Applu není zvyklý šetřit tranzistory a rozpočet na mobilní M1 je prakticky na úrovni SoC herních konzolí. Nabízí se proto oprávněná otázka, zda by čip Applu při tak vysokém počtu tranzistorů vůbec prošel injekční jehlou společně s očkovací látkou.

Intel

Nejdelší zkušenosti s výrobou čipů, obrovské výrobní kapacity, přístup k obrovskému množství patentů, které společnost získala nespočtem akvizicí dalších značek, zkušenosti s mobilním hardwarem, vrstvící technologie Foveros, zkušenosti s Management Engine… Nejen to. Pokud budeme na situaci hledět perspektivou Billa Gatese, zakladatele a dlouholetého šéfa Microsoftu, mluví pro Intel i další fakta: Pojem Wintel je v IT světě dlouhodobě známý a vyjadřuje úzké vazby a partnerské vztahy Microsoftu (autora operačního systému Windows) a společnosti Intel.

CEO Intelu Robert Swan

Bill Gates jistě nebude mít k Intelu daleko, nevíme však, nakolik se od doby jeho odchodu z pozice šéfa Microsoftu změnily vztahy. Přestože se Intel celkově jeví jako vhodný kandidát, je tu jeden zásadní háček. Společnosti se v posledních letech nedaří zcela hladce přecházet na nové výrobní procesy a jak 14nm produkty, které se to snaží kompenzovat vysokými taktovacími frekvencemi, tak modernější 10nm produkty, trpí vysokým množstvím odpadního tepla. Pacientovi s takovým čipem implantovaným do mozku by zcela vážně hrozil zápal mozkových blan. V důsledku toho by přítomnost čipu - jakožto příčina potíží - mohla být odhalena.

AMD

Ještě před několika lety by bylo nepředstavitelné, aby AMD získala zakázku podobného objemu a důležitosti. Společnost si ale pod vedením Lisy Su znovu vydobyla někdejší pověst. Její hlavní devizou je velká semi-custom divize, která se právě na výrobu čipů na míru specializuje. Získala zakázky na několik generací semi-custom čipů pro herní konzole, takže dokázala, že dokáže i ve velkoobjemových obchodech figurovat jako spolehlivý partner.

CEO AMD, Lisa Su

Důvěru ve schopnosti společnosti projevili i zadavatelé výroby nejvýkonnějších chystaných superpočítačů: HPC Mega-Project, Frontier a El Capitan. V posledních letech se značka dobře prosazuje i v mobilním světě, její IP si licencoval Samsung, který mu dal přednost před vlastní technologií i technologií od ARM. Již půl roku má společnost k dispozici největší část 7nm výrobních kapacit TSMC a rezervované 5nm linky.

Nevýhodou mohou být nízké zkušenosti na poli segmentů jako wearables, medical ap. AMD rovněž nemá vlastní řešení pro 5G, ovšem její dobré vztahy (a v roce 2017 zahájená spolupráce s Qualcommem) může tento nedostatek řešit.


Uvědomíme-li si, v jakých objemech musejí být covid čipy vyráběné, aby pokryly veškeré testování a nově i každou dávku očkovací látky, rázem je leccos jasné. Už není potřeba pracně hledat, co stojí za letošní nedostupností nového hardwaru a za vyčerpáním přepravních kapacit, které pak chybí grafickým kartám, desktopovým procesorům a novému hardwaru vůbec.

Závěrem už jen obligátní požadavek: Sdílejte, než to smažou!

Kterou z firem považujete za nejpravděpodobnějšího dodavatele čipů pro Billa Gatese?

Diskuse ke článku Kdo vyrábí COVID-19 čipy pro Billa Gatese?

Středa, 30 Prosinec 2020 - 13:32 | Vojtech Nekvapil | Snad nečekáš, že tyhle peníze se objeví v...
Středa, 30 Prosinec 2020 - 12:15 | Petr Ježek | Tomu neodpovídá nerůžová finanční situace Intelu.
Středa, 30 Prosinec 2020 - 12:11 | Petr Ježek | :)))))
Středa, 30 Prosinec 2020 - 12:11 | Petr Ježek | Ale no tak, stačí přece přežít kataklyzma...
Středa, 30 Prosinec 2020 - 12:06 | Petr Ježek | Přesněji, koronavirů je celé stádo. Proto jsou...
Středa, 30 Prosinec 2020 - 12:04 | Petr Ježek | Pochopitelně je levnější vrhnout do vzduchu to,...
Středa, 30 Prosinec 2020 - 12:00 | Petr Ježek | V mé kapse není, mám kontrolu nad svou kapsou i...
Středa, 30 Prosinec 2020 - 11:50 | Petr Ježek | Roušky mají minimální vliv tam, kde se nákaza...
Středa, 30 Prosinec 2020 - 11:42 | Petr Ježek | Pravděpodobnost, kterou je téměř nemožné testovat...
Středa, 30 Prosinec 2020 - 11:18 | Petr Ježek | To, že napsal, že tomu nerozumí, znamená asi...

Zobrazit diskusi