Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kdy bude Vista, jak se budou lišit verze a další zajímavosti

MS Windows Vista logo
Včera firma Microsoft oficiálně novinářům představila nový připravovaný operační systém Windows Vista, který brzo bude k dispozici pro všechny uživatele v podobě druhé betaverze. Podíváme se, kdy podle Microsoftu bude finální verze (a to včetně české), jaké ještě budou předcházet, jak to bude se 64bitovými variantami a co ona dříve zmiňovaná modularita. Nakonec vám také nabídneme kompletní seznam vlastností, ze kterých je vidět, čím se od sebe budou jednotlivé verze lišit.

Kapitoly článků

1.  Kdy bude Vista, jak se budou lišit verze a další zajímavosti

Pokud netrpělivě čekáte na novou verzi operačního systému od Microsoftu, tak jste mohli zaznamenat nedávné spekulace ohledně uveřejnění. Microsoft se však staví k celému problému celkem jasně a stále zatím říká přesná data, kdy se Vista objeví. Konkrétně můžeme už příští úterý očekávat ke stažení z webu Microsoftu oficiální betu 2, kterou si bude moci ozkoušet každý (navíc půjde i objednat na DVD). Na srpen je pak chystána Release Candidate verze, která bude následována uvolněním do výroby 25. října letošního roku. Česká verze by měla následovat 19. prosince a Slovenská jazyková mutace 19. ledna v příštím roce. Samozřejmě stále platí, že ještě letos dostanou Vistu velcí výrobci a korporace, kdežto obyčejní uživatelé si i na anglickou verzi počkají až do příštího roku.

Časová osa uvádění Windows Vista

Různé verze Windows Vista jsme si popsali v únoru a na těchto informacích se nic nemění, ale pro detailní přehled toho, co která verze bude obsahovat, můžete zavítat na následující stránku. Zajímali jsme se však, jak to bude vypadat se 64bitovými variantami. Ty budou existovat ke všem zveřejněným verzím, a ačkoliv to ještě není zcela jisté, tak je velice pravděpodobné, že normální krabicové verze budou obsahovat dvě DVD, kdy na jednom bude 32bitová a na druhém 64bitová varianta a uživatel si vybere, kterou bude preferovat. Naproti tomu majitelé OEM verze budou mít k dispozici jen jednu a to tu, kterou dostanou předinstalovanou na svém počítači.

Vzpomínáte si, jak jsme před třemi roky psali, že Vista (tehdy ještě pod kódovým jménem Longhorn) bude modulární? A v této souvislosti pak zní velice zajímavě fakt, že jazyková podpora je vlastně také jedním z modulů. To stále platí, ale pokud jste doufali v možnost si jednoduše jako jedinec pořídit například českou Vistu a nějak si dodatečně stáhnout (nebo rovnou mít na instalačním DVD) anglické jazykové prostředí, tak asi budete zklamáni. Tato možnost nadále bude dostupná pouze pro velké korporace, které už dnes tuto možnost s Windows XP i 2000 mají v podobě MUI (Multi-Lingual User Interface).

Nicméně díky zmíněné modularitě bude možné vydávat jazykově nezávislé záplaty, takže nebude nutné čekat na jazykové mutace důležitých oprav systému. Na druhou stranu například u takového Service Packu to bude složitější, protože ten obsahuje i změny ve funkčnosti, které v sobě odráží i nutnou změnu v jazykovém modulu. Jak přesně bude toto řešeno, ještě není známo. Tato modularita však přinese pro velké korporace další výhodu v podobě hardwarově nezávislých předpřipravených instalací. Velké firmy s mnoha počítači totiž nyní typicky mají málo (většinou 2 až 4) konfigurací všech firemních desktopů i notebooků, takže IT oddělení může připravit několik vzorových instalací, které obsahují vše, co daná firma potřebuje. To by se nyní mělo ještě více zjednodušit, protože bude možné připravit instalaci nezávislou na hardware a tak by mělo být vytvoření vzorových instalací pro konkrétní hardwarové konfigurace jednodušší a rychlejší.

Jak už bylo zmíněno, na další stránce najdete podrobný popis rozdílů a vlastností všech verzí Windows Vista (s výjimkou Starter, která u nás dostupná stejně nebude) tak, jak je oficiálně Microsoft zveřejnil. Vzhledem k velkému množství položek a zatím nejasné české terminologie u mnoha z nich ho raději necháváme v původním znění.

Kapitoly článků
1.  Kdy bude Vista, jak se budou lišit verze a další zajímavosti

Diskuse ke článku Kdy bude Vista, jak se budou lišit verze a další zajímavosti

Středa, 8 Listopad 2006 - 12:09 | Anonym | no ja som zvedavy, co je to to Subsystem for UNIX...
Pondělí, 12 Červen 2006 - 23:49 | Michal Zobec | Jirka Kde jsi sebral informaci že Windows XP Home...
Úterý, 6 Červen 2006 - 21:17 | Anonym | to lojza: nedivil by som sa ak by to bola pravda...
Úterý, 6 Červen 2006 - 13:28 | Anonym | custe lidi.. nevite proc uz neni na strankach MS...
Úterý, 6 Červen 2006 - 12:43 | KinDo | @ archdrone 4gb pamate moze adresovat jedna...
Úterý, 6 Červen 2006 - 12:23 | Anonym | Dle informaci ktere mam interne z MS skoleni,bude...
Neděle, 4 Červen 2006 - 02:22 | Anonym | ad pamet na 32bitech - vic jak 4 gb na 32 bitech...
Sobota, 3 Červen 2006 - 14:05 | Anonym | draco: srandu si robies ty, na 32bit architekture...
Sobota, 3 Červen 2006 - 12:52 | Anonym | to daikatana: preto sa vyuziva cygwin.
Sobota, 3 Červen 2006 - 06:39 | Anonym | Draco: Není problém ani tak ve windows jako v HW...

Zobrazit diskusi