Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Krom odpálení Ryzenů pohnojil Asus i řešení problému a komunikaci se zákazníky

Nebylo by od věci trochu pár detailů pro čtenáře, kteří nemají nejnovější Ryzeny
- co je to VSOC
- co se děje při zapnutí EXPO? VSOC se nastaví automaticky, nebo si ho můžu v biosu přenastavit?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Připojím dotaz: Může odvařit i ne 3d a ne x variantu, nebo se to nepotvrdilo?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dá sa zničiť aj non X3D verzia, ale pri x3D je pravdepodobnosť výrazne vyššia.

Dúfajme, že táto kauza AMD nie je damage control Intelu
Intel Issues New CPU Microcode Going Back To Gen8 For New, Undisclosed Security Updates
on 12 May 2023
https://www.phoronix.com/news/Intel-12-May-2023-Microcode

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No me to prijde spise jako kauza ASUS ne AMD.....

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Může s menší šanci ale může 7700x to odneslo po pul roce pokud se nepletu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napajeni ryzenu je (od zacatku) rozdeleno na 2 samostatne casti (domeny) - Vcore a Vsoc. To plati i pro monoliticke ryzeny (APU) a prvni verze ryzenu bez oddeleneho IO cipletu.

Napetim Vcore jsou napajena vypocetni jadra a vyrovnavaci pameti (vcetne 3D cache). U cipletivych CPU tedy ceky vypocetni ciplet.

Napetim Vsoc (SOC=System On Chip) je napajen radic pameti, vstupne vystupni (I/O=Input/Output) obvody a integrovana grafika (iGPU). U cipletovych CPU tedy cely I/O ciplet.

Doporucene i maximalni napeti Vcore a Vsoc urcuje vyrobce procesoru. Realne je ale nastavuje vyrobce zakladni desky svym programem (FirmWare=BIOS=Basic Input Output System) ulozenym v programovatelne pameti (flash) na zakladni desce. BIOS komunikuje s ridicim cipem napajeci kaskady a urcuje jeji vystupni napeti.

Soucasti kodu BIOSu je i kod, ktery dodava vyrobce procesoru (u AMD se jmenuje AGESA). Jeho funkce nejsou verejne zname, ale zrejme zajistuje technickou komunikaci s procesorem (kmitocty a napeti jednotlivych jader, identifikace preferovanych jader a typu procesoru,..) a muze i upravovat chovani vnitrnich obvodu procesoru (aktualizace firmware cpu).

Neni vylouceno, ze AGESA obsahuje i specifikace povolenych napeti procesoru, ale skutecnou hodnotu a chovani napeti urcuje vzdy vyrobce zakladni desky a pripadne zmeny zadane v BIOSu rucne uzivetelem.

U nekterych vymazlenejsich desek jejich vyrobci umoznuji i kompenzaci poklesu napeti pri zatezi. Pri odberu velkych proudu dochazi k ubytkum napeti na privodech a vnitrni obvody dostavaji mensi napeti. Proto BIOS v zavislosti na odebiranem proudu automaticky zvysuje napajeci napeti, aby ubytky kompenzoval.

Reakce ridiciho programu ale neni okamzita a tak pri rychlem poklesu zateze muze dostavat procesor vyssi napeti, nez by mel. Zvlast kdyz se pri pretaktovani nastavi i nekompenzivane napeti prilis vysoko.

Tahle kompenzace se ale (asi nikdy) nedela u Vsoc, protoze tam obvykle nejsou velke odbery. Ale s narustem vykonu iGPU to muze zacit mit smysl.

Pro napajeni pameti je jeste jedno samostatne napeti Vdd, ktere nijak nesouvisi s procesorem. Zakladni velikost je dana standardem JEDEC a u vyse taktovanych modulu vyrobcem pametoveho modulu.

Pokud jse o EXPO (AMD) a XMP (INTEL) profily, tak tam jsou zakladem hodnoty napajeciho napeti Vdd, kmitoctu a hodnoty pro casovani ulozene v male flash pameti na modulu pameti. Napeti Vsoc nejsou soucasti techto profilu, protoze zavisi na procesoru a ne na pameti.

Standardne pri zapnuti XMP profilu uzivatelem BIOS jen nastavi hodnoty nactene z flash pameti na pametovem modulu do radice pameti a napajeci kaskady. Pokud ho pocitac nezvladne, muze uzivatel (vetsinou) zkusit jeste druhy, o neco defenzivnejsi.

A pokud neprojde ani jeden XMP profil, musi uzivatel zustat u zakladniho taktu, nebo zkusit profil rucne upravit. Nejjednoduseji snizenim kmitoctu, pro ktery pak BIOS zkusi podle hodnot z XMP profilu dopocitat vhodne casovani.

EXPO funguje podobne jako XMP, ale jeho soucasti je i nejaky algoritmus, pomoci ktereho se BIOS snazi doladit zakladni parametry z pametoveho modulu bud pro nejvyssi kmitocet a/nebo nejlepsi casovani.

Zakladni algoritmus EXPO optimalizace bude nejspis v AGESA, ale vyrobce zakladni desky bude mit urcite moznost uprav algoritmu a jeho parametru pro sve desky.

Je otazka, jestli je soucasti optimalizacniho algoritmu EXPO i nastaveni Vsoc. Jeho mirne zvyseni pry muze zlepsit stabilitu radice pameti v ryzenu na vysokych kmitoctech pameti.

Ale podle mych zkusenosti pri taktovanim pameti u ryzenu 2400g a 5600g zvysovani Vsoc smysl temer nemelo. Aspon pokud se netaktovalo iGPU. Ale mozna maji hosi od Asusu v mozku vypaleny dnes uz prekonany pristup bezny u taktovani Intel procesoru "naper tam radsi vetsi napeti, at je jistota". A tak to s Vsoc prehnali.

+1
+18
-1
Je komentář přínosný?

To mate chybnou predstavu. To by chtelo nejakou pridanou hodnotu do ártiklu.

Tady se jen shittalkuje intel.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

intel není potřeba pomlouvat.
Stačí uvádět fakta.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna zmíněnou desku ASUS ROG Crosshair X670E Hero jsem si koupil do svého nového počítače na Vánoce. Ještě si říkám, že nebudu šetřit a koupím si pořádnou desku... no to jsem si teda koupil. Naštěstí na ní provozuji jen Ryzen 7900X, takže se snad nespálí, nicméně problémy ta deska má... většinu času funguje velmi dobře, ale například občas po celodenním hraní vypnu úplně běžně PC a druhý den PC nenabootuje. Musím provést několik vypnutí a zapnutí napájení, pak nahodit UEFi do defaultu a pak teprve nabootuje. Potom zas nastavím UEFi jak bylo a měsíc je zas klid. Samozřejmě že mám aktuální oficiální BIOS a v podstatě tam nemám nastaveného nic jiného, než EXPO na paměti. Dříve jsem měl zapnuté i AI OC - což bylo fajn, ale při snaze eliminovat tento občasný problém jsem to přestal používat, nicméně to asi úplně nepomohlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně u Aušusů vždy pomohlo vypnout všechny jejich tunítka týkající se nastavení RAM a ponastavovat vše ručně - pak už byla deska stabilní a většinou prošla i mým tutus-brutus memorytestem (24h). Problém samozřejmě je, když užovka pak zkouší taktovat a dosere to do defaultu/Clear CMOS, takže se snažím této značce vyhýbat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Před lety jsem koupil jednu z prvních X570 desek od ASUSu, podobný motiv. Dobrá cena, výbava a vše. Paměti certifikované pro Ryzen. Složil, rozjel a pohoda. Pak jsem zjistil, že jsem nepřepnul paměti na vyšší frekvenci (3600 profil) a tak jsem šel do ladění - přepnul jsem to na XMP a zadělal si na průser. Od té doby to padalo jak švestky, vrátil zpět a nepomohlo. Vyměnil/udělal upgrade CPU (hodně chyb se motalo kolem toho), vyměnil grafiku (protože to padlo vždy spolehlivě při přehrávání 4K v netflixu), blbnul bluetooth (chutnaly mu jen nějaké zařízení, skoro žádná sluchátka apod..) a nakonec vyměnil paměti. Mezitím mi to odpálilo ssdčko (totálně do mrtva), než odešlo, tak to mělo podobné chování a nahodit ho šlo jen přes reset BIOSu do defaultu, jinak nebyl v BIOSu ten disk ani vidět. Od té doby jedu paměti v základu a po pár upgradech BIOSu a po upgradu na Win11 se vyřešilo 99,9% problémů. Po původní BSOD 4x denně to lehne tak 1x za 2 měsíce. A vše to začalo zapnutím XMP profilu na pamětech a to v podstatě okamžitě. Jo, tu hlášku při přepnutí "bacha, děláte to na vlastní nebezpečí a zvýšení napětí nemusí jiné části PC snášet" jsem samozřejmě ignoroval. Neměl jsem.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžu potvrdit mam něco podobného 5800x a 64gb RAM a 3600Mhz to prostě dávat nechce, jako stabilita ocnutych paměti na AM4 sklamani, hlavně me to zlobí náhodně a to mě sere protože to se prostě debilně ladí, někdy comp zapnu všechno po chvíli padá restnu a cajk jindy to zase nedělá... Na tohle byla zlatá 8300 nastavit XMP ramky 1866 a měsíc úplně v phode bez restartu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já s MSI MPG X570 (což je řekněme hiendový lowend) jedu 4 moduly (Adata XPG) na 3600MHz a je to naprosto stabilní. Původně jsem tam měl 3800X, teď 5800X. Naládoval jsem tam XMP profil, nastavil ručně 1,35V VCC, projel 24h Memtest86 a od té doby to frčí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

TyNyt tak to ja zrovna memtest, ten nový přes noc tak 16hodin bez jediné chyby...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky jim to trvalo než to vyladili, já bral na konci cyklu AM4, těsně před vydáním AM5 a nemůžu si stěžovat. Původních 3733Mhz 2x16GB na první dobrou s XMP a po přidání dalšího páru 2x8GB stejné značky to kleslo na 3333Mhz stabilně (spárováno s 5900X+PBO a jejich auto oc - 4,9Ghz boost), tedy slušný výsledek proti DDR5 které ve 4 slotech nejdou u Intelu stabilně přes 4200 (u AMD prý ještě méně). Obě Asus desky, ta pro AMD úplně nejlevnější za 4tis - Prime X570-P.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Může to být problém s časováním pamětí. Dělalo mi to taky. Ale nikdy na standardním časování. Pomůže buď jiný expo profil (já mám na výběr EXPO I, EXPO II a EXPO Tweaked, kde EXPO II je komplet ofiko, EXPO I jen částečně a zbytek zřejmě podle natrénování pamětí a EXPO Tweaked vyladěný profil zřejmě od Asusu, nevím) nebo novější BIOS. Mně od Agesy 1.0.0.6 začaly fungovat 4x16GB Gskill moduly na 6000, což dříve nešlo a vzalo to max dva moduly nebo tam byly výpadky.

Sice by logika velela, že když se na tom celý den hraje, tak je to asi stabilní, ale nejspíš tam má svůj díl ten trénink po spuštění. Ale do detailu nevidím, jen píšu, co jsem zkoušel a co mi pomohlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Asus tak staví zákazníka před dilema, kdy si má vybrat mezi stávajícím BIOSem, který je sice oficiální, nicméně prokazatelně vadný a může zničit procesor a základní desku, nebo beta BIOSem,"

Aké dilema ? Stačí to nechať na defaultnom nastavení "AUTO" a nepoužívať etrémne EXPO Prime95. Tieto procesory sa v záťaži už aj tak slušne hrejú. Čo do čerta tam ešte chcú pretaktovávať.

Od Vianoc sme riešili len dve reklamácie smart dosiek ASUS a vymenili ich bez problémov. A nie nemuseli sme im písať, že sme ich ponúkali reklamnému mágovi Gamers Nexus. Nemusíte sem písať každú hovadinu, ktorá na tejto stoke zaznie mimo reklamnej prestávky.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Tak či onak to nic nemění na tom, že vyrábění procesorů, které jsou ve výchozích provozních parametrech relativně nedaleko "smrti upálením" je ze strany AMD fakt prasárna. Za mě se Zen4 v tomto fakt nepovedl (a ano, výrobci desek tomu fakt nepomohli).

Kde jsou doby, kdy jsem jel na Duronu 1200 přetaktovaném na 1333 a chlazeném Intel BOX z Coppermine Celeronu a během kódování videa do XviDu (tedy plná zátěž) mi najednou odešel vetrák na tom chladiči. Jo, velice rychle se to přehřálo a zatuhlo, ta hliníková kostka chladiče baly ŽHAVÁ, ale nic se nestalo. Přehodil jsem na jinej větrák a stroj jel dál. Lowend chladič, lowend deska (AMD761+VIA686B btw), k tomu 300W Eurocase.

+1
-27
-1
Je komentář přínosný?

Demagog ako vzdy. Neporovnavaj prehriatie na bezpecnom napati s poskodenim vysokym napatim. Co ma to CPU robit, ked don pustis vysoke napatie? Istic asi nema.

+1
+22
-1
Je komentář přínosný?

Z pravěku elektrotechniky:
Drahý rychlý spínací tranzistor svým sebeupálením zachránil levnou pojistku, která ho měla chránit.
/Irony=Off/

Běžný jistič B řady rozepne při 3,5x jmenovité hodnoty za 10ms.
Chránič pro zásuvkové obvody pro běžné použití musí rozepnout za <25ms.
Z pohledu procesoru jit to trvá .... věky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jaká prasárna? Ve finále je jedno, jaké napětí je pro daný procesor smrtelné, protože výrobce desek má povinnost to nastavit správně a jestli nastaví nesprávně 1,5 V nebo 2 V je ve výsledku úplně jedno. Dle tvého uvažování by AMD nemělo vydat procesor co poráží o víc jak 100 W žravější konkurenci a důvodem je potenciální chyba výrobců desek.

Kdyby někdo zkonstruoval motor co zvládne 200 kW a při běžné jízdě bude žrát 3 litry benzínu na sto a jeho jedinou nevýhodou bude citlivost na použitý olej (při oleji mimo specifikaci se okamžitě poškodí), tak přijde Ježek a řekne, že konstruktér motoru udělal prasárnu. Zavolejte Chocholouška...

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

"vyrábění procesorů, které jsou ve výchozích provozních parametrech relativně nedaleko "smrti upálením" je ze strany AMD fakt prasárna"

Tady se někdo špatně vyspal nebo utrpěl těžký úraz hlavy.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Hej Ježku. Taký Intel vydrží aj 1000 Voltov že? Jako mám tě rád, jsi inteligentní, ale přijde mi, že procházíš krizí středního věku nebo tak něco, protože tyhle výkřiky míváš čímdál častěji. Raději si vezmi foťák, zajdi si do přírody. Fotky nám neukazuj, budou stát za hovno, ale mohlo by to fungovat jako autoterapie. Nemáš zač

+1
+20
-1
Je komentář přínosný?

:D :D :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. hliníková kostka chladiče baly ŽHAVÁ .."

Že na ní neudríš prsty ještě neznamená, že její teplota překročila 100°C.
Tyhle věci jsou nepříjemné na dotek už kolem 60°C a to je pro CPU těžká pohoda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže to porovnáváš neporovnatelný. Tohle je o tom, že bys tam místo 1,7V Vcc pustil asi tak 2,3V. To už bys ho taky po čase utavil. A čím nižší jsou napájecí napětí současných CPU (Intel je má stejné), tím menší absolutní rozdíl stačí k jejich odpravení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vcera som na fore PCT nasiel prispevok, kde... "mám na desce nastavený na pevno 1.2V"

K tomu je prilozeny obrazok z HWinfo64, dolezity je treti stlpec s hodnotami - namerane maximum. No a potom si uz iba staci najst hodnotu CPU_VDDCR_SOC
https://i.ibb.co/23Z9pvN/probl-m.jpg

Neskutocne, co ten ASUS predvadza.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

EXPO je pretaktovanie RAM, nie procesoru. A v Auto nastavení dochádza k strate výkonu na úrovni 16-20%. Takže máš procesor, ktorý ani zďaleka nedosahuje výkonu, ktorý bol prezentovaný v recenziách, a ešte k tomu máš drahšie RAM, ktoré sú umelo brzdené.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

1) tie % straty vykonu (do 20%) su cisto benchmarkove hausnumera a aj to iba pri kontinualnom pristupe k RAM (citanie/zapis)

2) latencie su zasiahnute vyrazne menej, kedze s nizsimi frekvenciami prichadzaju vacsinou aj nizsie latencie

3A) ukaz mi realny prakticky test, kde urobili hruby priemer z 30-50 hier a vyslo im ze DDR5 na 6000 MT/s s CL40 maju v tomto hrubom priemere o 20% horsie FPS ako 5200 MT/s na CL36. Taky test neexistuje. Maximalne sa moze najst nejaka prapodivna vynimka, ktora bude mat o 10% horsie FPS.

3B) detto ukaz mi realny aplikacny prakticky test: bootovanie OS, pakovanie, spustanie aplikacii, komprimaciu videi, hrabanie sa v DB ... atd. alebo cloveka, ktory subjektivne okamzite vie a pociti pri praci, kedy ma v zostave 6000 MT/s CL40 a 5200 MT/s CL 36 ...

Ten rozdiel je benchmarkovy kon.

Samozrejme pri realnom pouzivani zrejme pocitit rozdiel medzi absolutnou ultra-sialenostou 8400 MT/s CL42 a ultra-low-cost-end 4800 MT/s CL40 s mizermym casovanim (tu by mohlo byt pokojne CL34 pri relativne normalnej voltazi), lenze ta prva vrazda musi ist na 1,45-1,50V a druhej staci default 1,10V. Pripominam ze default pre DDR5 je 1,10 V !!!

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

To je právě to, na co nadávám už mnoho let a proč jsem i přestal testovat: test jsou většinou právě tyhle od reality běžného užívání aplikací odtržené pitomosti. Jestli třeba paměťový subsystém vykáže v dílčím testu -20% výkonu, ale v reálu výkon v kompresi 4k videa vykazuje změnu -2%, proč se vůbec bavit o takovém dílčím testu? Nemá to reálný smysl. Jasně, ukazuje to na vyváženost či nevyváženost "žab na prameni" celého stroje, resp. jeho architektury, ale jinak je to pro reálné užití nepodstatné.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Přééééésně, nejde o čísla, jde o TEN POCIT....

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé je, že máte problém primárně s AMD, Intel je pro vás asi svatoušek a má všechno vypilované naprosto k dokonalosti, chjo ... z někdejšího autora článků a redaktora se z Vás stal obyčejný diskuzní trol nebo se tak tedy alespoň poslední dobou v diskuzích pod články chováte.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Jezek stal vzdy za houby, ale nekteri si to jen neuvedomovali.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak si přečtěte nějaké starší Ježkovy články.

Je to s ním ještě mnohem horší. Není loajální k Intelu ani k AMD. Je s tím, kdo je v danou dobu lepší. Kam vítr, tam plášť. No hrůza.

Taky se dá říct, že je mu jedno, jestli Losna nebo Mažňák, a vybírá si podle aktuálních potřeb.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A v čom je lepší Intel teraz? Okrem topenia.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Je s tím, kdo je v danou dobu lepší .."

Přesně naopak.
David zaujal filozofický postoj: podporovat "toho slabšího".

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Akorat,z e tady ma smysl OC pameti prave pro TOP herni konfigurace, kde rozdil mezi OC profilem pameti (nejlepe jeste poladenym) a defaultem, je klidne i 20% vykonu a pokud investujes takove penize do sestavy, tak jednodues nechces mit nizsi vykon.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Takže přestal testovat protože už nemá benchmarky pro hlupáky co zmáčnou tlačítko namásto reálné zátěže, ideálně na reálném projektu? Syntetické testy nikoho rozumného nezajímají a uvítá naopak právě ty real world testy

Akorát to nezaujme technické hračičky. Běžným uživatelům dnes stačí procesory za 2,5 tisíce a procesor za 25 tisc pro ně bude stejně rychlý. A jelikož upgradují typicky z 7-10 let starého stroje tak cokoli pro ně bude raketa.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Veľmi rád si pozriem test, kde procesor za 2,5 tisíc bude rovnako rýchly, ako ten za 25 tisíc.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyz vse zjednodusisi tak, ze udelas z telete kravu, tak ji taky muzes klidne i oplodnit.
Asi stejne je rychly TOP CPU a CPU za 2,5 ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč by nebyl?

Běžný uživatel používá aplikace ala:

prohlížeč, poštovní klient, textový/tabulkový procesor s jednoduchými dokumenty, pdf reader, prohlížeč obrázků, možná video přehrávač.

pro běžného uživatele nebude rozdíl v lowendovém CPU a entuziast CPU. I ten low end reálně bude drtivou většinu času naprosto nevytížený.

A to je přesně o co jde, běžné uživatele výkon nezajímá, při koupi nového stroje po 7-10 letech bude vše rychlejší, leckdy dost zásadně. Jestli se dokument nebo windows načtou o nějakou desetinu sekundy rychleji s 10x dražším CPU nedává smysl, když už i s tím low endem to bude 2x rychlejší než dřív.

Výkon zajímá jen velice malou skupinu lidí, která ho potřebuje používat nebo po něm z nějakého důvodu touží, běžný uživatel potřebuje počítač komfortně používat a to mu poskytne i levný HW

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jedná vec je tvrdiť, že bežný používateľ neuvidí rozdiel medzi lacným a drahým CPU, a niečo úplne iné je tvrdiť, že lacné CPU je rovnako rýchle, ako drahé CPU. Prvé tvrdenie je pravda, to druhé je kolosálna blbosť.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano CPU bude rychlejší, ale ještě jednou si přečti co jsem napsal:

"Běžným uživatelům dnes stačí procesory za 2,5 tisíce a procesor za 25 tisíc pro ně bude stejně rychlý."

Proto také spousta recenzentů rezignovala na nějaké nic neříkající benchmarky a zaměřují se na "user experience" při určitém workflow.

A to samé u her, když pomineme drilované esport hráče, tak stěží někdo pozná rozdíl mei 150 a 170 FPS, pokud si FPS nenechá zobrazovat.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Takže podľa teba by mali byť hráči OK s faktom, že si majú dobrovoľne okresať výkon o 20%?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já psal něco o dobrovolném snižování výkonu? Psal jsem jasně o tom že normální uživatel neřeší nějaký rozdíl ve výkonu, zvláště u tak drahého procesoru, na který běžný uživatel vůbec necílí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"Proto také spousta recenzentů rezignovala na nějaké nic neříkající benchmarky a zaměřují se na "user experience" při určitém workflow."
.. dobry vtip, jen by mne zajimala ta "workfloes" :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Například:
- konzumace obsahu: web, video, kouknout nějakou fotku, dokument...
- hráč... A: nenáročných esport titulů B: casual hráč, C: hardcore hráč
- vývojář... A: frontend development, B: fullstack, C: mobilní apky, D: desktopové apky, E: hry, G: AI...
- kreativní práce... A: editace fotek, B: editace videa, C: 3D modelování, D: architekti...
....

Každá činnost má různé nároky, drtivá většina si ale běžně vystačí s nějakým základem. Pro zajímavost, třeba u Apple je až 90% počítačů prodaná v základních konfiguracích protože ta konfigurace vystačí většině uživatelů.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Manooo..Na konzumaci obsahu nepotrebujes delat zadne testy, to stejne plati pro office a web. Pokud chces mermoci trpet, tak si muzes pustit neco jako PCMark2010 nebo podobnou utilitu.

Jenom mezi nami Jiricku..vsechny ty tvoje "workflow", to vsechno jsou testy i pokud je delas na konkretnim SW. Pokud standartizues urcity test, muze mu rikat benchmark.
Pletes si svoje dojmy z pojmy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Na konzumaci obsahu nepotrebujes delat zadne testy .."
O jednom bych věděl - jak moc lze omezit spotřebu, aby to ještě fungovalo.

".. to stejne plati pro web .."
Web se poslední dobou nějak zvrhnul a některé stránky jsou nářočnější než kdejaká straší hra. (A nemusí být ani moc stará).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono keď mu tie procesory na vlastné oči ukážete, tak fakt neuvidí. A okrem popisu na ňom ani vy neuvidíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"běžný uživatel potřebuje počítač komfortně používat a to mu poskytne i levný HW"

Za toto som vám dal -.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak většina práce je ST, nízký MT a HW kodeky videa. MT přes všechna jádra jsou jen specifické usecasy, na které většina uživatelů nenarazí. Proto pokud by např. zdědil takový PC po někom, tak rozdíl nepozná.
EDIT: JirkaK byl rychlejší.
EDIT2: Já sám na svém dnes již historickém HEDT CPU jsem spoustu jader využil jen ve virtuálkách (se spoustou RAM vícero současně). EDIT3: Pak ještě v SW encodingu videa, ale po pár letech přišla podpora HW encodingu pro moji AMD GPU, od té doby již SW encoding nepoužívám.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

".. Běžným uživatelům dnes stačí procesory za 2,5 tisíce .."
ale telefon pod 25 tisíc je k nepoužití.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„1) tie % straty vykonu (do 20%) su cisto benchmarkove hausnumera a aj to iba pri kontinualnom pristupe k RAM (citanie/zapis)“

Není pravda, jsou demonstrovány případy, kdy stav mezi „Auto“ a zapnutým EXPO je +~50 % FPS v reálné hře v 1080p. To opravdu nejsou benchmarková hausnumera.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Ale 24 FPS přece stačí každému! A má to i nižší spotřebu! A Gréta bude štastná!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lidské oko "přece nevidí" více než 24-30 fps ;-) A před aktuální generací konzolí "parita s konzolemi" :-D (naštěstí konzole teď grafiku ve hrách nebrzdí).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To mala byť reakcia na Gauntera, ale nejak sa to nepodarilo.

Každopádne, pretestovali 4 hry v ktorých porovnali výkon medzi DDR5-6000 CL30 a Auto:
- Shadow of the Tomb Raider: 292,3 vs 252
- Cyberpunk 2077: 230,6 vs 195,6
- Final Fantasy XIV: 229,5 vs 201,5
- Far Cry 6: 171,3 vs 149,7

Hardwar Unboxed urobil samostatné video: https://www.youtube.com/watch?v=MOatIQuQo3

Rozdiely vo výkone sú markantné.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jako že FarCry ve 149FPS je nehratelný ale ve 171FPS je naprosto plynulý a krásně hratelný?

To je přesně příklad kde pro hrače je rozdíl přesně 0. Ten rozdíl nepozná. Pozná ho leda když si zapne počítadlo FPS.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pointa nie je absolútny výkon, ale komparatívna strata výkonu voči normálnemu stavu. 20% je veľa a procesory tak podávajú o dosť horšie výkony, než by mali. Napríklad 7700X kvôli tomu stráca ešte aj na 7600X. Čo ASUS tvrdí je, aby si zákazník kúpil procesor za 370€ a umelo degradoval jeho výkon pod model 7600X za 260€, aby mu náhodou neexplodoval.

Som zvedavý, či by si tvrdil to isté, keby toto Asus urobil Intelu...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tu komparativní ztrátu ale člověk vidí jen v benchmarku, tak ho to zas tolik netrápí (který monitor umí zobrazit tolik fps?). Když už, tak bych chápal test 1% Low FPS, protože tyhle drobné záškuby vnímá člověk i při hraní na monitoru, co umí jen 60 Hz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Stále však ide o umelo obmedzený výkon. To nie je riešenie problému, ale jeho obchádzanie. Ty by si bol v poriadku s tým, keby ti výrobca auta poradil, aby si jazdil pomalšie aby ti nezhorel motor? Ty si preto kupuješ vyššie modely, aby si ich výkon obmedzil na úroveň lacnejšie modelu? Takto to nefunguje. A áno, vypnutím EXPO ide výkon dole vo všetkých ukazovateľoch, nie len v priemernom FPS. Vo FFXIV sa výkon 7700X dokonca blíži až ku i3-12100F, pričom i3 má vyššie minimálne FPS, čo je neakceptovateľné.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máš někde odkaz na test FFXIV? Nechce se mně věřit, že by i3 byla v min. fps lepší než 7700X.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tady nejde o 'prakticky' prinos. Pokud to beru podle sebe, tak pokud si skladam TOP sestavu a investuji do ni hromadu susenu, tak budu cekat TOP vykon. Tyhle sestavy nejsou o kompromisesch, alespon ve smyslu aktualniho HW. Pokud mi bude nejaka komponentat tu 'top' sestavu omezovat, tak budu nastvany.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě ty patříš mezi lidi kteří strašně rádi generalizují potřeby. Většina lidí kupuje levný základ protože víc nepotřebují, jen malá část zákazníků kupuje top, a ještě menší si s tím ještě hraje a tuní.

Ano existují takoví ale o takových řeč nebyla. Jestliže má počítač dvojnásobek výkonu než je od něj žádání, tak je fakt jedno jestli je to 100% nebo 120% víc...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"jen malá část zákazníků kupuje top,"
.. asi jsi pod spatnym clankem Jiricku. Clanek je aktualne o X3D Zen4 generaci, coz TOP Topu ;)
Chtelo by to chapati trosku v souvislostech a nebo si neplest clanky, kam prispivas.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud mě paměť neklame, tak desku Asus jsem nikdy v životě novou nekoupil (vždycky byly levnější dobře fungující značky, třeba Gigabyte, a pak taky PCChips, FIC, LuckyStar, ... :-). Jednu dobu jsem jel na Asus P35, fošna risknutá z druhé ruky (byla skvělá). Aleje hezké vidět, když šestý smysl funguje.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

no vidis :) tak ja zas davam kazdemu primarne asusu niekedy od 2003-4 a sam doma mam len asus od 2006 a nforce2. A teraz prisla kauza, kde asus z nejakeho dovodu nedodrzi specifikaciu AMD, vyda opravu, kde znovu nedodrzi specifikaciu a klame o tom a za tou upravou si nestoji tak velmi, ze odmieta reklamovat vadne dosky s tymto biosom. Tak nech si vyseru oko ;) Konkurencia nieje velka, ale kludne sa s doskami MSI da existovat... Ked aj ti budu vymyslat, potom mame Giga a ak ta naseru tak pojdes do Asrock. Vybavene.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tak ale se nedívej jen na problémy BIOSu, respektive nastavení napětí.

Například u AMD je poměrně častý update AGESA, teda něco, co většinou chceš a podívej se na desky AsRock, kdy to zapracují do BetaBIOSu a kdy do normálního reklamovatelného? A pak se podívej na Gigabyte, jestli se vůbec nějakou AGESA zabýval.

A když už to začneš zkoumat, tak prozkoumej i audio kodek na desce, pokud ho používáš. Gigabyte ho raději neuvádí, když používá 15-20 let staré audio čipy. Ale šidí to i ostatní výrobci.

No a nakonec si desku vybereš, doneseš to domu, prohlédneš a zjistíš, že tam jsou ošmelené kondenzátory.

Ono je to prostě celkově dost tragédie a ikdyž to teď Asus nezvádl, stejně není moc na výběr. Nakonec vybreš desku od MSI a zjistíš, že není nikde v ČR skladem a čekáš na ní čtvrt roku nebo holt zase ten Asus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám desku od Gigabytu s B550 a Agesu aktualizují vždy do týdne poté, co ji vydá AMD. Teď je tam V2 1.2.0.8 (samozřejmě pro AM4, pro AM5 je nová řada Agesy).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dobre fungujici PC Chips? Horsi bylo uz jen Tomato!
Kdyz se mi kdysi podarilo zakazat kupovat tyhle sr**ky, "zazrakem" prestaly veskere problemy s padanim.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nevím jestli si jen JayZTwocents nechtěl přihřát polívčičku, ale ten má s ASUS taky problém. Například tento rok s ním ještě nemá podepsanou smlouvu a ASUS mlčí jak hrob.
Mimochodem, taky mám desku od ASUS s 7600X a taky to není úplně bambúča. Dlouho měla problémy provozovat paměti na 6000MHz přitom paměti mají EXPO. To je už celkem opravené updaty UEFI, ale v průběhu se mi stávaly takové nehezké nepěkné věci.
Například procesor se po chvíli na ploše Windows podtaktoval na 500 (0,5GHz)MHz a tam už zůstal až do restartu. Nebo občas pc nenaběhlo ani do POSTu pokud jsem vypnul učení pamětí. Včera se mi stal i s novým ofic.biosem který už výše zmíněné problémy nemá, zámrz na ploše Windows hned po startu. Tlačítko power okamžitě PC vypnulo (standardně až po 5sek držení).
Prostě mi přijde, že ASUS snad dělá biosy v Indii.
Mimochodem se STRIX B550 jsem si také užil své. Dvě desky, stejný problém při použití vodního EK bloku na CPU. Zjistit co se děje mi zabralo skoro půl roku. Deska a patrně i patice se prohne a PC prostě občas vůbec nereagovalo na powerbutton. Vždy to začalo dělat po cca 2-3týdnech provozu. Pomohlo vyjmout CPU z patice. To ale asi nechcete dělat 2x-3x týdně. Se vzduchovým chladičem obě fungují dodnes naprosto bez problémů. A ano, kontroloval jsem i případný dotyk backplate s deskou.
Prostě ASUS šel s kvalitou za covidu hodně dolu a i přesto že je po Covidu, sestupné tendence se stále drží.
Jenže co koupit jiného? ASrock dělá dobré desky, ale je to loterie. Někdy je kus totiž dost špatný. K plusu ale musím přidat, že jejich ITX desky s integrovaným CPU jsou celkově dost BEZ problémů. MSI jsem měl za dekádu dvě. Na SandyBridge nikdy nedali dohromady BIOS, na B450 mě zase zlobí USB porty (nedetekují zařízení a pak spadne celý hub). Gigabyte? Na GN přejmenovaný ja GiglByte? Asi? Měl jsem těch desek za poslední roky v ruce pár (všechno ITX) a v podstatě fungovaly bez problémů (zaťukám).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Výrobcům desek bych doporučil, aby pochopili význam rčení "kvantita není kvalita". Dále bych přesunul všechny vývojáře řešící RGB led kravinky na testování biosů a designéry co svými návrhy ignorují základy návrhu chladičů vyhodil.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Já za sebe MSI. Nejsou dokonalí, nejsou nejrychlejší, některé věci jsou napřesdržku, ale většina desek jim funguje.
Měl jsem MSI Z68 (mám dodnes), nyní MSI X570 (vše střední třída) a celkem pohoda. Na X570 blblo chvíli USB, ale to v AMD opravili novou AGESA.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem kdysi odešel od Gigabyte poté, co jsem v krátké době narazil na 3 desky, které když se vypnulo PC, tak se za pár vteřin zase samo zapnulo.
Přešel jsem nejdřív k Asrock (3 desky) a s novým PC jsem zkusil MSI. Tyhle mi jedou bez problémů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už je čas koupit Ryzen ?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

To je už od Zen1.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Mám Asus TUF GAMING B550M-PLUS s ryzenom 3100 (4/8)jadro (nakoniec som zistil že stačí). A pamäte samozrejme sú nastavené na XMP profil.
Našťastie sa mňa netýka ničenie ram ani nič podobné.
Radšej si to ale skontrolujem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Akorát zrovna u této desky mě štve, že je od Asus ošizená oproti TUF Gaming B550-Plus. Nechápu, proč musí výrobci šidit desky jen proto, že jsou mATX.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nu což, ale GamerNexusu řekl Asus, že k nim hned někdo letí letadlem na rozhovor... jakmile jim však GN řekl, že vše budou natáčet, bylo pět dní ticho po pěšině... proto zveřejnil GN ten hate na Asus :) Ostatní normálně komunikovali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Delam pocitace od srpna 2004 a vidim to nasledovne(jak vyrobci tak uzivatele spolu):

ASUS je neskutecne desny shit jiz dlouha leta, zacal jebat kvalitou dolu notebooky, pak posral i zakladni desky, nekupuju od neho vubec nic(!), mam tak u zakazniku klidek a tabacek, dale jestli ma nekdo od spolecnosti ASUS prece jen zakladni desku a sere se to tak ze musi do mesice 1 - 2x udelat cistej clear CMOS-u a pak ze to jede "a nic se nedeje...", je ukazkovy idiot protoze ja bych takove zbozi(jeho chovani...) netoleroval(!), ale okamzite bych jej reklamoval a zadal rovnou vraceni penez/RMA(!!!), cili opakuju takovy lidi jsou ciste dementni, ale sou to jejich vlastni penize a jestli chteji vlastnit a provozovat ukazkovou sracku, jejich osobni volba, ja ale idiot nejsem, ASUS je sracka a hotovo, u mne jednoduse nema co hledat.

Dale hoši ja nechapu, na co to honite, do vysin myslim tim ty DDR5 pameti na 6000MHz a vys? Jo rozdil cinil cca. ziskem +30 FPS, ale vzdyt to kurva bylo stale predtim plynule hratelne(vic jak 100 FPS!), jako ja preferuju stabilitu a kdyz je raz jasne uvedeno ze Zen IV oficialne zvlada 5200MHz, tak zvolim lepsi casovani a rovnou jebu honit to na vic(MHz), za ty problemy ktere ctu, ktere popisujete, jak vam to opakovane po zapnuti pocitace(system) nenabehne, za ty BSOD-čka a za ty opakovana zamrznuti uz jenom v nabehu OS mi vyssi frekvence rozhodne nestoji, ja nejsem clovek ktery si bude promerovat svuj pindik tim, ze jak sobe tak zakaznikum dojebu nadseni z noveho pocitace tim ze jim budu opakovane chodit nova pc-čka opravovat...

Dale lidi prosim vas nekupujte pameti od spolecnosti Kingston, i ta se dojebala ukazkove na styl ASUS-u, cast HyperX odprodali(ta skutecna za neco stala!) a ted je to jenom uz pekna demence, Kingston ojebaval jiz s generaci SSD V300 a ja rozhodne nebudu kupovat dalsi shit...

Co se tyce SSD, Samsung 980 a 990 generace sou sracky, Kingston jak jsem napsal je rovnez sracka, jedine co mi do "mych" pocitacu smi sou WD Black SN850X, ty chvalim nejenom ja ale i skutecny zakaznici, hlavne Samsung nevim co dela ale jebe to ukazkove, dojebal i software svych televizoru kdyz televizor rozhoduje sam za uzivatele, uplne ignoruje co mu zakaznik sam nastavil, to me neskutecne jebe....!

Kdyby byly lidi normalni a kdyby se EU skutecne cinila, neproda se jediny Alder a Raptor Lake, proc? Protoze ten LGA 1700 socket stoji za psí hovno, procesor a ne zrovna laciny se neakceptovatelne prohyba(ty kurvy vyrobci zakladnich desek nedodaji ani opravny bracket!) a tez to zere jak prase oproti Ryzen-u, ono kdyz maximalne 88W procesor porazi 250W procesor, tak je neco kurevsky spatne a co se tyka tech atomu, tak tyhle ukazkove kokotiny jestli potkam okamzite vypinam, nejlip rovnou nekupuju, Raptor Lake je prachprostej obycejnej 8 jadernej procesor, zadny 24/32, je to jenom dalsi vojeb...

Dale na co kurva vodni chlazeni ciste jenom pro procesor? To nevite udelat radne vodni chlazeni zakaznikovi jak na CPU tak GPU plus dale cipset a SSD? Tyhle ciste only vodni pitominy na CPU ja nekupuju, rovnou ignoruju protoze je to dalsi ukazkova píčovina, prave ty VRM na zakladnich deskach vytizene vzduchovy chladic krasne ofukuje/schladí a pridava tak jak na stabilite cele pocitacove sestavy, tak prodluzuje jeji zivotnost, jenze ne, vy lidem pchate tyhle jednoucelove vodni RGB blboustky a tim se vnitrne sami ukojujete, pekna to demence.

Windows 10 stal a reknu to rovnou za kokot(16 vydání!!!), mame tu aktualne dualni pravici Windows 11 totalne na kokot a jiz sou na ceste Windows 12 ktere budou stat ze za uber kokot, dnes je delani/prace v informatice neskutecne ukazkove dojebana, jo ja vim ze je tu alternativa Linux, ale 99% uzivatelu dela ve Windows a tak vam zakaznik jednoduse nebude akceptovat Linux(!), co chcete? Vydelavat nebo ukecavat...??? Ja vydelavat.

Mne to prijde ze nakolik se dnes nevydavaji skutecne poradne hry, ze lidi pak jenom resi stupidity cili zbytecne spekulujou, pak se kupuji 6000MHz+ DDR5 protoze chci vic jak 144 FPS a obetuju radsi stabilitu systemu, koupim vodni chlazeni ale osidim tim zakladni desku o pruvan vzduchu, vynasi se nejaky srackovy nikdy nedodelany Cyperpunk do vysin ale je to sracka a bude to sracka, spekulujete, zbytecne si komplikujete zivot, jo mam nazor i na ten novy socket AM5 od AMD, mohl byt stale pinovy ale nejaky idiot si proste presadil sve, ono nikdy to nebude tak kvalitny kontakt jako kdyz zapadnou piny z procesoru do socketu a ten se packou zajisti, nikdy, ze nekdo ulomil pin z procesoru? Jenom debil, ja jsem naopak i 7 vohnutych pri AM2 socketu opravil a tim zachranil AMD Athlon 64 X2 5000+...

Zajimave ze pocitace z moji prace slouzim mym zakaznikum bezne vice jak +10 let a odepisuju je teprv az kdyz odejde zakladni deska do kremikoveho nebe, ted nedavno jsem odepsal 16 lety stolni pocitac, jo reknete si vec archaicka, jenomze clovek na nem delal veci ktere mu prave vydelavaly, i dnes najdete hodne pocitacu ve kterych jedou ukazkove Windows XP protoze prave ty programy ktere pod nimi bezi vydelavaji pekne penize.

Ke kvalite sve prace jsem nikdy nepotreboval uzit Memtest, pouzivat debilni CCLeaner a nebo aktualizace Windows ktere jsou dnes tak v kurzu, vse jede, systemy sou stabilni, programy jedou a hry rovnez.

Jo a jeste jedna vec, pro mne za mne si kupujte ty agresivne umele prodrazene Geforce rady RTX 4000 a nebo hw. zabugovane cipletove Radeon-y tridy RX 7000 ktere sou navic rovnez prodrazene jako ty Geforce, jenom tim podporujete nenazranost tak debilitu tehleh firem, je to stejne jako kdybyste vyhodili penize do smeti...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako majitel Samsung 980 Pro 2TB se musím ohradit, je to svižné a spolehlivé SSD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víceméně souhlasím. Jako desktop si držím 13 let starý s 11 let starou (tehdy highend) grafikou, protože tam mám kvůli starým hrám tripple boot Win 10/7/XP. Protože je to 6jádro Xeon s 24 GB RAM a GDDR5 grafikou, tak to do cca před 2 lety dávalo všechny hry, i když v Low a nižším rozlišení. U tohoto počítače snesu 1 zamrznutí měsíčně (všechny jsou zapříčiněné grafikou). Vedle toho doma máme Win 98/DOS desktop s Voodoo 3 na ještě starší hry, a tam toleruju, když to jednou týdně napoprvé nenastartuje (problémy jsou až od doby, co bouřka poškodila HDD - zatím ale furt funguje!). Ale když tady čtu, jak úplně nový PC třeba 1x týdně nenastartuje nebo zamrzne, tak kroutím hlavou.

Bojím se, když bych si musel koupit nové PC. Teď nejnovější hry řeším streamingem ze serveru na půdě (tj. ne z internetu - takže mám lag menší než je lag WiFi - desktop je v LAN) a takhle bych mohl fungovat i dál (desktop PC bych mohl nahradit desktop replacement mobilem s USB-C s display portem a Android Desktop Mode + Steam Link na streamování her, fungují i hry mimo Steam library + Termux na lokální práci, když je třeba skutečný desktopový OS a ne jen androidí aplikace; 9-5 job je RDP na PC v práci, takže na to stačí taky mobil).

> 99% uzivatelu dela ve Windows

To je tvoje lokální skupina. Celkově má Windows - počítáno jen desktop - už jen 75 % a dál to padá. Teď už nezadržitelně. Samozřejmě to nikdy nespadne na nulu, Windows má - stejně jako ostatní OS - svoje segmenty, kde ho (bez velkého ohýbání) nic nenahradí. Ale už i ve velkých korporacích tolerují macbooky, a to dokonce tak, že IT vytvořilo Windows/ARM VM image! (Předtím s x86 Macy člověk mohl fungovat low profile - VM image Windows/x86 či dokonce dualboot fungoval.)

EDIT: Já sem používal půjčený MacBook M1 o Vánocích 3 týdny jako jediný PC a byl jsem z něj nadšený. Akorát my tam *zatím* nefungují 2 hry pro Windows 95.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. mám kvůli starým hrám tripple boot Win 10/7/XP .."

Nějaký příklad toho, co běží na XP a neběží na 7?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak například Battlefield 2 na verzi 1.41 a nižší, jelikož na verzi 1.5 která jako jediná nepadá na W7+ je rozbitej AI commander(nefunguje).
To samé platí i o BF2editoru na modding, i v nejnovější verzi pro update 1.5 to na čemkoliv jiném než XP random padá

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Len veľmi ťažko sa dá brať vážne názor človeka, ktorý napíše takú sprostosť akou je DDR5 6000 Mhz. Nič také, ako je DDR5 6000 Mhz neexistuje, nikdy neexistovalo ani nikdy existovať nebude.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jasne pane inteligente, kdyz nedokazete skutecne oponovat, vypustite ukazkovou debilinu.

Naopak "DDR5 6000MHz" existuje vsude jenom ne ve vasi makovici.

Jinak sam jste napsal "Mhz" cili nespravne, spravne se pise MHz, dejte si tabletku a klid.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

6000 nie je frekvencia, ale megatransfers per second (MT/s). Pamäť beží reálne na frekvencii 3000 MHz.

Nauč sa základné veci predtým, ako budeš o nich poučovať druhých.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jak se říká, hodinky s vodotryskem, tak teď po novu AMD s ohňostrojem )))
A není to jen Asus, ale nakonec v tom bude mít prsty Babiš s Intelem ))))
A hoří a hoří má panenko.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já jejich desku mám i 7800x3d. problém je to nepříjemný, stat se neměl, ale budiž. Nicméně to řešení s kterým přišli se tolerovat prostě nedá a je to spíš na vrácení vyrobku. Snížit výkon měsíce po vydání a nebo přijít o záruku měsíce po vydání a prodeji. To je úplnej úlet. Cena tehle desek tomu dává úplnou korunku, drahou desku s next gen socketem kupujete, protože chcete kvalitní základ co Vám vydrží... tohle jednání je na žalobu celé firmy, když nejsou schopni nést zodpovědnost za vlastní produkt no tak ho nemaj ani prodávat, od toho záruky jsou.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na tvem miste bych to vratil, sou to nemale penize a koupil znacku ktera sa chova naprosto jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

https://wccftech.com/gigabyte-am5-motherboards-also-pull-1-3v-on-the-soc...

Gigabyte na tom není o nic líp jak Asus i s novým biosem ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Velmi jednoduché a praktické řešení, nekupovat nic s logem AMD, už se to šíří po webu jak lavina.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ja bych rekl, ze to minimalne uz zasypalo i nekolik vesnic v Alpach :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dovolil som si začiatkom roka updejt vlastného pc.
ASUS PRIME B650-PLUS+7600X+2xCT16G48C40U5+980 pro 1TB
a všetko bavi, tak asi som mal luck :)

alebo som vybral správne komponenty
samsung 980 pro 1TB dostal nedávno firmware updejt
crucial 2x16gb 4800 cl40 je JEDEC štandard a to stači, pôvodne som chcel ecc ale škoda 100eur navyše
AMD 7600X je bez chladiča, nieje problém pasuje z AM4

ASUS PRIME B650-PLUS je lowend, v balení nič nieje okrem keksika a sata káblika. Ešte aj manuál je iba 10 stranový. No funguje to OK, beži mi tam W11 a zopár mašín na hyper v.

Jedna negatívna zmena nastala, mám staré vodné chladenie a keď idú vetráky na 500rpm počujem jemný coil whine :) a je to z dosky na 100%, čo je smutné a nečakané, že už aj tam to vedia domrdať.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

7800X3D
ramky 6000 CL30
SOC 1.26V EXPO -AUTO
k tomu 7900XTX
masina ide paradne, procak pri hrach chladny a nezatazeny
spokojnost vysoka
a dosku a ramky neprezradim ;-) iba tolko ze draha doska tuto neznamena lepsia ;) ale naopak ;)
a k tomu mam 5xNVMe + 6xSATA ;) =vsetko napojene! :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.