Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Krom odpálení Ryzenů pohnojil Asus i řešení problému a komunikaci se zákazníky

Zdroj: Gamers Nexus

Kauza poškozených a zničených procesorů se týká zejména základních desek Asus v kombinaci s procesory Ryzen 7000X3D. Napětí přes 1,4 voltu však není jediným prohřeškem, kterého se Asus dopustil…

Byť se zpočátku zdálo, že v problému je namočena většina výrobců základních desek, záhy se ukázalo, že jádro problému v podobě extrémního napětí VSOC, která více či méně přesahovalo 1,4 voltu, je doménou základních desek společnosti Asus. Již při prvotních vyjádřeních výrobců se totiž někteří ohradili proti tomu, že by se jich tento problém měl týkat a jak nyní prokázala redakce Gamers Nexus, něco na tom bude.

zdroj: Gamers Nexus

Jak je patrné z naměřených výsledků, z testovaných produktů vykázala pouze základní deska společnosti Asus (po najetí operačního systému v zátěži) napětí kolem 1,4 voltu (respektive i vyšší). S deskami společností ASRock, Gigabyte a MSI nebyl zjištěna hodnota ani 1,25 voltu, což je s ohledem na oficiální maximum stanovený AMD (1,3 voltu) bezpečné.

Podle zjištění Gamers Nexus však zdaleka nejde o jediný přešlap, které se Asus dopustil. Když se začal Gamers Nexus o tuto aféru zajímat a nabídl uživatelům poškozených / zničených desek a procesorů, že od nich hardware odkoupí, aby se mohl problému věnovat, zjistil něco zajímavého. Uživatelé, kteří při kontaktování podpory společnosti Asus zmínili, že plánují vadný hardware prodat Gamers Nexus, Asus nabídl bezplatnou výměnu a ještě hardware zdarma dle jejich vlastního výběru. Uživatelům, kteří toto při kontaktování Asusu neuvedli, společnost takovou nabídku neučinila. Situace tak přinejmenším vypadá, jakoby se Asus snažil uplatit uživatele, aby znemožnil redakci Gamers Nexus přístup k vadnému hardwaru, přičemž ostatním uživatelům kompenzaci nenabídl.

Poměrně zvláštní ze strany Asusu je i technické řešení samotného problému. Vydal totiž beta BIOS, který má podle jeho vyjádření napětí limitovat na maximálně 1,3 voltu. Tento BIOS má ovšem dva problémy:

První je, že podle měření Gamers Nexus sice napětí pokleslo, ale přesto přesahuje 1,3 voltu (naměřeno bylo až 1,34 voltu). Připomeňme, že s předchozím BIOSem naměřil Gamers Nexus 1,41 voltu, ale našli se i uživatelé, kteří zaznamenali i hodnoty 1,45 V nebo mírně vyšší. Je tedy otázkou, zda naměřených 1,34 V bude stropem pro všechny uživatele, nebo v rámci kusové variability bude i zde dosahovaná hodnota v některých případech vyšší. To zatím nelze ani potvrdit, ani vyvrátit. Na >1,45 se ale nejspíš už nedostane.

zdroj: Asus

Druhý spočívá ve způsobu distribuce: Asus jej prezentuje jako beta BIOS a zříká se veškeré zodpovědnosti za jeho použití, jinými slovy aktualizací BIOSu na tuto verzi přichází uživatel o záruku. Pokud se něco s deskou stane a servis Asusu zjistí, že je nahraný tento BIOS, má zákazník smůlu. Asus tak staví zákazníka před dilema, kdy si má vybrat mezi stávajícím BIOSem, který je sice oficiální, nicméně prokazatelně vadný a může zničit procesor a základní desku, nebo beta BIOSem, který je zjevně bezpečnější, ale Asus jej nepovažuje za bezpečný ani do té míry, aby se byl ochotný za jeho fungování zaručit a zodpovědnost za případné škody přesouvá na zákazníka.

Asus zde nabízí i alternativu: Zůstat u stávajícího BIOSu a nastavit bezpečné „default“ nastavení. Problém je, že v tomto nastavení má Asus výchozí napětí pro paměti natolik nízké, že některé desky nenajedou.


I když je těžko pochopitelné, jak mohl Asus dopustit, že na jeho deskách vyskakuje napětí VSOC do rozmezí 1,4-1,5 voltu, chyba se může stát u každého výrobce a serióznost výrobce se ukazuje spíš na tom, jak firma přistoupí k řešení. Pokud se na situaci ale podíváme z pohledu uživatele, který si koupil základní desku za >14 000 Kč, která šla na trh s BIOSem, jenž snad nemohl projít žádnou solidní kontrolou kvality, jde o tristní stav: Výrobce nabízí kompenzace jen uživatelům, z jejichž strany hrozí medializace problému, situaci řeší BIOSem, který přesouvá rizika na uživatele a (navzdory určitému snížení napětí) nedosahuje oficiálních doporučení AMD (maximálně 1,3 voltu) a jako alternativu předkládá radu, po jejímž využití uživateli buďto nenajede systém, nebo přichází prakticky o mezigenerační posun výkonu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Krom odpálení Ryzenů pohnojil Asus i řešení problému a komunikaci se zákazníky

Neděle, 28 Květen 2023 - 18:12 | FyBy | Může to být problém s časováním pamětí. Dělalo mi...
Úterý, 16 Květen 2023 - 19:38 | panfazolka | Je to tak
Úterý, 16 Květen 2023 - 10:46 | Waffer47 | Na tvem miste bych to vratil, sou to nemale...
Úterý, 16 Květen 2023 - 10:45 | Terepin | 6000 nie je frekvencia, ale megatransfers per...
Úterý, 16 Květen 2023 - 10:41 | Waffer47 | Jasne pane inteligente, kdyz nedokazete skutecne...
Úterý, 16 Květen 2023 - 09:16 | Jirka1 | Jenže to porovnáváš neporovnatelný. Tohle je o...
Úterý, 16 Květen 2023 - 09:14 | Szepy | Tak například Battlefield 2 na verzi 1.41 a nižší...
Úterý, 16 Květen 2023 - 09:08 | Exhumanizator | 7800X3D ramky 6000 CL30 SOC 1.26V EXPO -AUTO k...
Úterý, 16 Květen 2023 - 07:25 | melkor | ".. mám kvůli starým hrám tripple boot Win...
Úterý, 16 Květen 2023 - 07:13 | melkor | ".. Běžným uživatelům dnes stačí procesory...

Zobrazit diskusi