Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test Logitech T620: bezdrátová dotyková myš

Logitech Touch Mouse T620 + Unifying přijímač
Překvapilo mě, že mě jako milovníka myší Logitech minulo loňské uvedení dotykové bezdrátové myši T620. A tak jsem se nyní, když jsem ke svému notebooku nějakou myš sháněl, rozhodl, že T620ku otestuji…

Kdybych tuhle myš dostal např. k notebooku zadarmo, asi ji používat budu (tím chci říci, že úplně nepoužitelná není). Nejsem si však po takto krátkém testu jistý, zda se budu poohlížet po alternativě, protože tuto myš považuji za podobnou nouzovku, jakou je touchpad nebo TrackPoint, byť je to z nich ještě nouzovka nejlepší, a to především kvůli ovládání kurzoru, které je prostě „klasické myší“. Všechno ostatní je takové „klasické touchpadí“, se všemi negativy, která z toho plynou. Jako primární myš bych si ji sám určitě nekoupil, zejména ne za těch zhruba 17 stovek, co tato myš dnes stojí.

Je to myš stylová, je asi i hezká, ale to všechno šlo na úkor ergonomie, která je u této myši s odpuštěním katastrofální. Snad jediné pozitivum, které bych na ní našel, je připojení přes Unifying přijímač se všemi klady, které to obnáší (přijímač je malý, takže v USB portu prakticky nevadí, snese připojení až 6 kompatibilních zařízení současně a především u něj Logitech parádně vymakal citlivost – kdybych chtěl na Unifying přijímači najít nějaký zápor, tak snad jedině ten, že ucpe jeden USB port ;-), což ale zdaleka není jen doménou této myši a proto bych určitě doporučil pořídit jinou.

Kdybych měl Logitechu po krátkých zkušenostech s touto myší poradit (to čistě proto, že mám Logitech rád ;), tak bych skoro řekl, že to jedno tlačítko uvnitř je tam s ohledem na obecnou konstrukci myši spíše na závadu. Uživatel by sice přišel o „click-odezvu“, ale teoreticky by mohla fungovat dvě tlačítka naráz a především by nedocházelo tak často k nechtěnému kliknutí. Rozlišení zón pro levé, pravé a střední tlačítko by úplně klidně mohlo být realizováno alespoň drobným vyvýšením středové plochy myši tak, aby bylo po hmatu jasné, co je levé a pravé tlačítko a která zóna je prostřední (rolování by mohlo být právě na té středové zóně, prostřední tlačítko by nemuselo nutně být úplně na kraji, ale kousek dál, aby se nepletlo s rolováním). V neposlední řadě dotyková plocha nabízí nepřeberné množství konfigurací, podle mě je potenciál T620ky využit dost málo. Otázkou je, jak by se to podařilo využít, když i nyní jsou s rozlišením těch několika málo gest, které myš zvládá, problémy.

Logitech Touch Mouse T620

Celkově jsem nabyl dojmu, že konceptu dotykových myší tohoto typu nefandím. Už jsem se těšil, že se objevila myš, kde nelze tlačítko uklikat k smrti, ale vypadá to, že si rád jednou za čas svou myšku rozeberu a tlačítko vyčistím, případně vyměním (na tomto místě musím říci, že ani Logitech už nemá tlačítka, co bývaly, dříve vydržela víc, nyní je to klasický průměr, problémy s klikáním se objevují zhruba po stejné době jako u šedé konkurence). Cestou dotykových myší to podle mě nepůjde nijak zvlášť dobře a především mám pocit, že se šlo až příliš cestou free-cool-in produktu na úkor ergonomie.

PS: Toto je první dotyková myš, kterou jsem testoval. Vím, že existují další, že něco má Microsoft, něco má Apple, možná i někdo další. Nezkoušel jsem, nemohu soudit, ale podle Logitech Touch Mouse T620 bych řekl, že co se komfortu používání týče, zlatá obyčejná myš za pár stovek.

Doplněno 29. 3. 2013:

Po zralé úvaze jsem se nakonec rozhodl udělit myši naše čtvrté ocenění, neboť je to jednoznačně nejhorší myš, s jakou jsem se kdy setkal (a osobně mě mrzí, že ji vyprodukoval právě můj oblíbený Logitech – zřejmě i proto jsem s udělením tohoto ocenění otálel, byť jsem o něm uvažoval). V kombinaci s její cenou prostě není možné jinak, protože lepší službu vám odvede i ta nejlevnější myš na trhu, pokud se nebude jednat o nějakou dementně tvarovanou (např. reklamní) hračku shodou okolností fungující také jako myš (jednu takovou jsem viděl na stole úředníka v České podnikatelské pojišťovně, on to „myší autíčko“ opravdu používal – tak moc byl loajální ke svému zaměstnavateli! ;-).

Ano, je to lepší než touchpad, ale jako myš je to podle mého názoru totální propadák. Tohle se opravdu krutě nepovedlo. Tak krutě, že je skutečně na místě udělit naše čtvrté ocenění, které si obvykle necháváme pro opravdu speciální případy.

Deep in IT - čtvrté ocenění

 

Hodnocení

Logitech Unifying přijímač
Klady
 +  Unifying přijímač
Logitech Touch Mouse T620
Zápory
 −  nemožnost stisknout obě tlačítka naráz
 −  velmi obtížně stisknutelné „prostřední tlačítko“
 −  občas je špatně detekován stisk toho kterého tlačítka
 −  snadná možnost nechtěného stisku primárního tlačítka (např. při rolování)
 −  obecně bídná ergonomie
5 SetPoint Windows 8 - Navigate Windows - Show Charms
Pohlídejte si…
 ◬  málo flexibilní konfigurovatelnost (jen omezené množství předdefinovaných funkcí)

Poděkování

Za zapůjčení produktů pro účely testování děkujeme:
Logitech logo Logitech Touch Mouse T620 + Unifying přijímač
Logitech Touch Mouse T620
AVerMedia logo AVerMedia Dark Crystal HD Capture SDK II v PCI Express ×16 slotu
AVerMedia
Dark Crystal HD Capture SDK II

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test Logitech T620: bezdrátová dotyková myš

Neděle, 28 Duben 2013 - 12:47 | WIFT | Neměl, není třeba. Nic to nemění na tom, že...
Neděle, 28 Duben 2013 - 12:45 | WIFT | Jestli myslíš v prohlížeči, tak to je výchozí...
Úterý, 2 Duben 2013 - 14:23 | mikeczcom | a jaký je mezi tím rozdíl? v obou případech buď...
Pátek, 29 Březen 2013 - 17:49 | Michal Vegas | Takže v podstatě velice špatně udělaná kopie...
Pátek, 29 Březen 2013 - 17:47 | Michal Vegas | No vidím, že jste s myší od Applu nikdy neměl...
Pátek, 29 Březen 2013 - 08:43 | Super Srsen | Zdravím Vás pánové, chci se zeptat, jak nastavím...
Středa, 27 Březen 2013 - 21:42 | WIFT | Podle mě je potřeba rozlišovat dvě věci: 1....
Středa, 27 Březen 2013 - 21:35 | WIFT | Asi takhle: přijde mi, že si Logitech řekl „oni...
Středa, 27 Březen 2013 - 18:36 | WIFT | Logitech je taková zvláštní firma, i když ji...
Středa, 27 Březen 2013 - 18:30 | WIFT | Po mé zkušenosti s T620 bych toho odkazovaného...

Zobrazit diskusi