Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test Logitech T620: bezdrátová dotyková myš

Logitech Touch Mouse T620 + Unifying přijímač
Překvapilo mě, že mě jako milovníka myší Logitech minulo loňské uvedení dotykové bezdrátové myši T620. A tak jsem se nyní, když jsem ke svému notebooku nějakou myš sháněl, rozhodl, že T620ku otestuji…

Vertikální

Celkem jasné je rolování (nebo scrol(l)ování, jak chcete). To se provádí posunováním prstu po povrchu myši ve vertikální poloze, přičemž je samozřejmě nežádoucí, aby došlo k sepnutí vnitřního jediného tlačítka myši, Bohužel se to může stát velice snadno a také se to stává (asi podobně často jako nesprávné rozlišení levého a pravého tlačítka). Chce to bohužel cit, musíte na myš tlačit tak akorát, aby dotyk (a pohyb prstu) rozpoznala, ale zase ne moc, abyste nestiskli tlačítko. Ať se na mě Logitech nezlobí, ale co chce až takovýhle cvik, to není ergonomicky v pořádku.

Logitech T620 - vertikální rolování
Logitech T620 - vertikální rolování

Citlivost myši na dotek sahá až kamsi ke 2/3 délky do míst, kde se má detekovat prostřední tlačítko (pravděpodobně proto, že samotného zadku myši se ruka většinou už permanentně dotýká, takže by to generovalo nežádoucí dotyk, kdyby byla skutečně dotyková úplně celá vrchní plocha myši), takže s délkou rolování problém není. rolování je také standardně nastaveno tak, že má dojezd, to znamená, že když prstem rychle přejedete po myši a pustíte, rolování ještě nějakou čas jede setrvačností podobně, jako by bylo použito nezajištěné kolečko myši (takové to, kterému vypnete mechanické krokování a spoléháte jen na jeho přirozenou setrvačnost).

Když chcete setrvačné rolování zastavit, u kolečka je to jednoduché, stačí ho prstem zabrzdit. U této myši je možná počítáno s podobným gestem (přitisknutí prstu na povrch myši, jako byste tam skutečně chtěli fyzické kolečko zastavit), avšak zde to nestačí, je ještě potřeba provést alespoň drobný pohyb do protisměru. Opět něco, na co se dost špatně zvyká, neb je to neintuitivní a zbytečně složité. Přitom dotyková plocha nabízí nepřeberné množství možností, jen je naprogramovat.

Horizontální

Myš standardně zvládá také horizontální rolování. Kdo by si myslel, že je stejně jednoduché jako horizontální rolování po touchpadu, ten by se šeredně spletl, a to i přes skutečnost, že základní gesto, tedy pohyb dotknutým prstem v horizontálním směru, je stejné. Ve skutečnosti totiž po klasickém touchpadu při horizontálním rolování typicky jezdíte prstem s nadzdvihnutou celou rukou, nanejvýš je zápěstí opřeno o hranu notebooku. Tady ale máte v ruce myš, která by se pokud možno neměla hnout, což při jejím snadném klouzání po podložce či jiném povrchu není úplně jednoduché dosáhnout.

Logitech T620 - horizontální rolování
Logitech T620 - horizontální rolování

Co je tedy skutečně krajně neergonomické, je posun prstu v horizontálním směru, zatímco se snažíte udržet myš tak, aby se nepohnula (prsty nejsou standardně konstruované tak, aby se snadno pohybovaly do stran). O nějakém zvedání ruky z myši, abyste tento pohyb mohly provést, nemůže být řeč, protože ruka se při ovládání z myši standardně prostě nezvedá, kromě toho když nebudete myš držet, aby se nepohnula, tak se tím spíše podaří s ní hnout. Naštěstí horizontální rolování není nijak častá činnost. Výrazně častější je rolování vertikální.

Doplněk pro prohlížeče pro jemné rolování

Obecně bych ke rolování řekl, že funguje, ale na klasické mechanické kolečko to nemá ani omylem. Mimochodem když si nainstalujete software SetPoint, snaží se vám do prohlížečů (vyzkoušen Chrome a Firefox) vecpat doplněk pro podporu jemného rolování, které se pak dá nastavit právě v SetPointu (a je standardně zapnuté). Mívám tu zkušenost (z klasických kolečkových myší), že tento doplněk nějakým nedopatřením eliminuje velmi pomalé rolování (když chcete zarolovat jen o jeden krok, nepovede se to, jako by myš nezareagovala). Pokud si doplněk nenainstalujete rovnou, bude se vám špatně instalovat dodatečně (žádná jednoduchá volba na to není). V posledních verzích Chrome i Firefox před instalací doplňku třetí stranou (zde softwarem SetPoint) varují, automaticky jej neinstalují.

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test Logitech T620: bezdrátová dotyková myš

Neděle, 28 Duben 2013 - 12:47 | WIFT | Neměl, není třeba. Nic to nemění na tom, že...
Neděle, 28 Duben 2013 - 12:45 | WIFT | Jestli myslíš v prohlížeči, tak to je výchozí...
Úterý, 2 Duben 2013 - 14:23 | mikeczcom | a jaký je mezi tím rozdíl? v obou případech buď...
Pátek, 29 Březen 2013 - 17:49 | Michal Vegas | Takže v podstatě velice špatně udělaná kopie...
Pátek, 29 Březen 2013 - 17:47 | Michal Vegas | No vidím, že jste s myší od Applu nikdy neměl...
Pátek, 29 Březen 2013 - 08:43 | Super Srsen | Zdravím Vás pánové, chci se zeptat, jak nastavím...
Středa, 27 Březen 2013 - 21:42 | WIFT | Podle mě je potřeba rozlišovat dvě věci: 1....
Středa, 27 Březen 2013 - 21:35 | WIFT | Asi takhle: přijde mi, že si Logitech řekl „oni...
Středa, 27 Březen 2013 - 18:36 | WIFT | Logitech je taková zvláštní firma, i když ji...
Středa, 27 Březen 2013 - 18:30 | WIFT | Po mé zkušenosti s T620 bych toho odkazovaného...

Zobrazit diskusi