Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Test Logitech T620: bezdrátová dotyková myš

Logitech Touch Mouse T620 + Unifying přijímač
Překvapilo mě, že mě jako milovníka myší Logitech minulo loňské uvedení dotykové bezdrátové myši T620. A tak jsem se nyní, když jsem ke svému notebooku nějakou myš sháněl, rozhodl, že T620ku otestuji…

Vzal jsem myš do pracky. Už když jsem ji měl v ruce poprvé, mi přišla poněkud nízká. Jsem zvyklý na myši ergonomické, ale prošla mi rukama i řada myší klasických a všechny byly vyšší. Možná se dělají špatně vysoké dotykové myši, možná je nežádoucí, aby na nich ruka ležela a generovala dotyky, každopádně tohle má k ergonomii zatraceně daleko.

Zpětná odezva při klikání

První, co mě překvapilo, je skutečnost, že myš tlačítko. Jedno. Myš tedy skutečně kliká. O zlomek milimetru se vůči sobě posunuje v podstatě celé tělo myši a její základna. Stisk tlačítka je snadný, až příliš snadný, velmi často se stává, že je stisknuto nedopatřením, např. při snaze zarolovat nebo použít jiná gesta. Každopádně o „klikací“ odezvu uživatel nepřijde. Je nicméně otázkou do diskuze, zda je právě toto provedení spíše pozitivem, nebo negativem celého řešení.

Rozlišení tlačítek

To, zda je stisknuto „levé“, nebo „pravé“ tlačítko, se už rozlišuje podle pozice dotyku na povrchu myši. Tím, že má myš jen jedno tlačítko, tak není možné rozlišit stisk obou tlačítek zároveň. Myš je nicméně multidotyková, takže teoreticky by to jít mohlo, prakticky to nejde. Pokud náhodou nastane situace, kdy potřebujete stisknout nejprve jedno tlačítko a za jeho stálého držení pak stisknout druhé, zapomeňte na to, nejde to.

Logitech T620 - držení myši rukou
Logitech T620 - držení myši rukou

Mimochodem stisk primárního (standardně levého) tlačítka je v podstatě generován vždy, když to není explicitně sekundární (pravé) tlačítko. To znamená, že i když na myš položíte něco, co samo o sobe negeneruje žádný detekovatelný dotyk, je to vyhodnoceno jako primární tlačítko. Pokud prohodíte funkci tlačítek (aneb „uděláte si myš pro leváky“), funguje to stále stejně, tzn. klik bez rozlišeného dotyku je stále primárním (v tu chvíli pravým) tlačítkem. Zkrátka jakékoli kliknutí, které není rozpoznáno jako sekundární nebo prostřední tlačítko, se bere jako klik primárním tlačítkem.

Rozlišení stisku mezi oběma virtuálními tlačítky většinou funguje. Problém je, že většinou není vždy. Někdy se stane, že stisknete levé, ale myš to vyhodnotí jako pravé a naopak. Nestává se to moc často, ale stává se to a je to nepříjemné. Dotyková plocha rozhodně není 100% spolehlivá, klasická mechanická tlačítka jsou v tomto zatím nepřekonaná (pak už je to jen o klasickém uživatelském ukliknutí se, zatímco u T620 toho lze poměrně dost svést na myš).

Prostřední tlačítko

Myš má standardně (tj. netřeba instalovat ovládací software SetPoint) také prostřední tlačítko. To se generuje „stiskem dvěma prsty ve 2/3 délky myši“, kousek nad jejím „zadečkem“. Zároveň přitom musí kliknout ono fyzické tlačítko uvnitř myši.

Logitech T620 - ťuknutí dvěma prsty
Logitech T620 - ťuknutí dvěma prsty

Jestliže někdy funguje špatně rozlišení mezi levým a pravým tlačítkem, tak rozlišení prostředního někdy funguje, ale ve většině případů to myš vyhodnotí jako klasický klik primárním tlačítkem (a když ne ve většině případů, tak zcela určitě ve většině případů, kdy je to krajně nežádoucí). To bývá ještě více nepříjemné než špatné rozlišení mezi levým a pravým tlačítkem, protože prostřední tlačítko se zpravidla používá pro určité funkce, kdy kliknutí primárním tlačítkem nechceme.

Ve webových prohlížečích je typické využití prostředního tlačítka pro otevírání odkazů na nových záložkách (kartách/tabech/ouškách/…) a používá se to tak proto, že nechcete přijít o aktuálně otevřenou stránku (např. proto, že zobrazuje dynamický obsah, o který nechcete přijít, případně něco editujete v nějakém textovém okně – já jsem si takhle několikrát zlikvidoval rozepsaný text této recenze, od té doby jsem častěji ukládal a ještě častěji používal osvědčenou a nekonfliktní kombinaci Ctrl + klik primárním tlačítkem). Zkrátka prostřední tlačítko je zde hodně problematicky použitelné. Plocha, kde musíte kliknout dvěma prsty, je buďto hodně malá, anebo má myš často problém s vyhodnocením kliku právě dvěma prsty (pochopí to jen jako jeden).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Test Logitech T620: bezdrátová dotyková myš

Neděle, 28 Duben 2013 - 12:47 | WIFT | Neměl, není třeba. Nic to nemění na tom, že...
Neděle, 28 Duben 2013 - 12:45 | WIFT | Jestli myslíš v prohlížeči, tak to je výchozí...
Úterý, 2 Duben 2013 - 14:23 | mikeczcom | a jaký je mezi tím rozdíl? v obou případech buď...
Pátek, 29 Březen 2013 - 17:49 | Michal Vegas | Takže v podstatě velice špatně udělaná kopie...
Pátek, 29 Březen 2013 - 17:47 | Michal Vegas | No vidím, že jste s myší od Applu nikdy neměl...
Pátek, 29 Březen 2013 - 08:43 | Super Srsen | Zdravím Vás pánové, chci se zeptat, jak nastavím...
Středa, 27 Březen 2013 - 21:42 | WIFT | Podle mě je potřeba rozlišovat dvě věci: 1....
Středa, 27 Březen 2013 - 21:35 | WIFT | Asi takhle: přijde mi, že si Logitech řekl „oni...
Středa, 27 Březen 2013 - 18:36 | WIFT | Logitech je taková zvláštní firma, i když ji...
Středa, 27 Březen 2013 - 18:30 | WIFT | Po mé zkušenosti s T620 bych toho odkazovaného...

Zobrazit diskusi