Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Lunar Lake v Linuxu: pomalejší než >2,5 roku staré Core i7-1280P / Alder Lake

Zdroj: Intel

Aplikační testy procesoru Lunar Lake / Core 200V ani v Linuxu nedopadly lépe než ve Windows. Spotřeba je sice příjemně nízká, ale výkon ještě nižší…

Redakce webu Phoronix otestovala mobilní procesor Intel Lunar Lake ve variantě Core Ultra 7 256V pod Linuxem ve více než 300 dílčích testech. Přestože novinka v několika dílčích výsledcích byla schopna překonat konkurenční Strix Point / Ryzen AI 9 HX 370, v drtivé většině zátěží vykazovala propastně horší výkon. V některých situacích byl výkon Lunar Lake dokonce slabší (někdy i značně) než u Tiger Lake (Core i7-1185G7), který je již přes 4 roky starý. Tyto situace nejsou důsledkem ničeho jiného než absence podpory pro Hyper Threading (HT, Tiger Lake uměl), absence podpory AVX-512 (Tiger Lake uměl) a přítomnosti jen 4+4 jader.

Průměrný výkon (Phoronix)

V průměru veškeré aplikační zátěže je však Lunar Lake (Core Ultra 7 256V) nejblíže Alder Lake (Core i7-1280P), kterému jsou nyní v říjnu 2 roky a 8 měsíců. Nutno podotknout, že se mu Lunar Lake jen blíží, nepřekonal jej.

Spotřeba procesorů (Phoronix)

Přestože spotřeba (měřená při testovaných zátěžích) na první pohled vypadá velice dobře (12,49 wattů v průměru oproti 18,85 wattů v průměru u Strix Point), nelze opomíjet, že se vztahuje k výkonu uvedenému v předchozím grafu. Z hlediska energetické efektivity (výkon na watt) stále se 2,52 výkonnostními body na watt vychází Lunar Lake hůř než Strix Point se 2,74 výkonnostními body na watt. Jinými slovy, Lunar Lake má v zátěži spotřebu o 33,7 % nižší, ale výkon o 39,2 % nižší.

Navzdory nové architektuře a prvkům, které konkurenční Strix Point ani nemá (3nm proces TSMC a systémová cache) potřebuje Lunar Lake k odvedení stejné práce více energie než Strix Point.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Lunar Lake v Linuxu: pomalejší než >2,5 roku staré Core i7-1280P / Alder Lake

Žádné komentáře.