Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Ovladače Lunar Lake asi mají slabiny, v některých hrách je výkon pod Meteor Lake

Zdroj: Intel

Některé recenze Lunar Lake ukázaly, že v některých hrách a některých konfiguracích vykazuje integrované GPU nižší výkon než loňský Meteor Lake. Může to ukazovat na nedotažené ovladače…

Jedním z velkých prvků mobilních procesorů Lunar Lake měla být integrovaná grafika. Intel ve svých prezentacích sliboval 50% výkonnostní posun, později již jen 30%. NotebookCheck v recenzi naměřil (ve srovnání s průměrem testovaných 14″ sestav s Meteor Lake) posun herního výkonu 17,3 %.

Důvodem může být, že se najde nemálo her, kde se výkon mezigeneračně neposunul nebo mírně klesl, jsou však i situace, kde propadl extrémně. Na takový případ narazil Tom'sHardware se hrou Black Myth: Wukong, kde grafika Lunar Lake dosahuje 22 FPS, zatímco Meteor Lake zvládal 38 FPS (a konkurenční Strix Point nabízí 45 FPS):

(Tom'sHardware)

Sice nelze vyloučit, že jde o vlastnost grafické architektury, ale o trochu pravděpodobnější se zdá, že ovladače grafické architektury Battlemage nejsou dotažené a chybějí optimalizace pro některé hry. Integrovaná grafika v Lunar Lake ani po zvýšení energetických limitů (Performance) nedosahuje výkonu grafiky Meteor Lake ve výchozí konfiguraci (Standard), takže zjevně nejde o důsledek rozdílu ve výchozích energetických limitech.

V souvislosti s profily napájení lze zmínit ještě otázky, které vyvolalo testování Lunar Lake webu NotebookCheck s různými energetickými profily oproti ostatním mobilním procesorům ve výchozí konfiguraci. Vyšší energetické profily lze samozřejmě nastavit i jiným notebookům / procesorům. Příkladem může být měření Tom'sHardware ve hře CyberPunk 2077:

(Tom'sHardware)

Zatímco Lunar Lake (Core Ultra 9 288V) je ve výchozí konfiguraci (Standard) podle očekávání o něco rychlejší než Meteor Lake (Core Ultra 7 155H), při zvýšeném napájecím limitu (Performance) se situace obrací a vyšší výkon nabízí Meteor Lake - téměř na úrovni AMD Strix Point (Ryzen AI 9 HX 370) ve výchozí konfiguraci. Po přepnutí APU do režimu Performance dosáhne v této hře výkonu ještě o 43 % vyššího než v základu.

Zda tyto a další anomálie, na které redakce webu Tom'sHardware při testování narazila, vyřeší ovladače, je zatím otázkou. Zdá se však, že alespoň část z nich (zejména situace, kdy grafika ve stejné konfiguraci napájecího profilu dosahuje výrazně nižší výkonu než grafika Meteor Lake) by mohly být časem vyřešeny.

Diskuse ke článku Ovladače Lunar Lake asi mají slabiny, v některých hrách je výkon pod Meteor Lake

Pátek, 27 Září 2024 - 12:11 | Tom Buri | sorry ale intel se od lonskyho leta chlubi jak...
Pátek, 27 Září 2024 - 11:45 | FrankHorigan | """"Ovladače Lunar Lake asi...
Pátek, 27 Září 2024 - 11:19 | melkor | ".. se čeká hlavně na nižší modely, kde bude...
Pátek, 27 Září 2024 - 11:10 | Mirda Červíček | Ať tak či onak, obojí je dobrá zpráva. Když to...
Pátek, 27 Září 2024 - 10:17 | ANDREW | .. no klasika no ,,, pamatuji se jak jsem pres...

Zobrazit diskusi