Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

LXLE 16.04.1 Eclectica nahrazuje GNOME aplikace za MATE verze

4 9
Jak pokračují tvůrci GNOME v tom neštěstí, které činí, další distribuce se kvůli nekonzistentnosti vzhledu aplikací obrací od GNOME k původním verzím programů ze současného desktopu MATE.

Připomeňme, že LXLE je lehoučká linuxová distribuce postavená na bázi Ubuntu LTS, což aktuálně znamená na verzi 16.04.něco, avšak upravené do lehčejší podoby než jakou nabízí i samotná varianta Lubuntu. Nové vydání kopíruje novinky první aktualizace řady 16.04.

Tvůrci z vlastností vypichují použití souborového systém Btrfs, automatickou detekci dvou monitorů, výběr oken v prostředí á la Apple / Mac OS Expose, lehoučký spouštěč aplikací, i3lock obrazovku s autoblur, zachytávání oken Aero, vylepšenou rychlost menu, některé asistenční aplikace, detailní výpis startu OS, počasí v terminálu, již zmíněný přechod od GNOME aplikací k MATE, zjednodušené („kondenzované“) Ovládací menu, celou stovku nových wallpaperů (s možností automatické změny), automaticky instalované bezpečnostní aktualizace či správce aktualizací uCareSystemCore.

Mezi rozšířeními správce souborů je možnost Otevřít jako root, nastavit jako wallpaper či kontrola integrity pomocí md5sum a vyprázdnění Koše. Všechen software v systému je nyní v aktuálních verzích odpovídajících Ubuntu 16.04.1. Přidané PPSA repozitáře přidávají programy jako LibreOffice, největším oříškem pak byl onen přechod k MATE aplikacím. Mnoho programů z GNOME už dávno neladí s desktopem LXDE a proces zabral dost práce (byl tak trochu eklektický, z čehož plyne kódové jméno tohoto vydání).

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku LXLE 16.04.1 Eclectica nahrazuje GNOME aplikace za MATE verze

Středa, 3 Srpen 2016 - 14:15 | BlackRider | Ne, Ubuntu s LXDE.
Pondělí, 1 Srpen 2016 - 14:38 | RedHawk | tiez mi to tak pripada
Pondělí, 1 Srpen 2016 - 13:29 | peter pan | Takže je to linux mint ve verzi s mate?

Zobrazit diskusi