Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Plány Micronu s GDDR5X a GDDR6 jsou spíše zklamáním

Po silných slovech u urychlení nástupu GDDR6, které Micron sliboval ještě v únoru, přichází v podstatě studená sprcha v podobě odhalení skutečných plánů společnosti…

Pokud jde o technologie rychlých pamětí, vsadil Micron před lety na nový koncept nazvaný HMC (Hybrid Memory Cube), který se ve svých počátcích zdál být novým směrem pro segment high-endových a profesionálních grafických karet , případně výpočetních platforem. Vývoj a spuštění výroby se ale nakonec dostaly do takového skluzu, že se AMD se společností Hynix rozhodly vzíc situaci do vlastních rukou a vyvinout jiné řešení, HBM (High Bandwidth Memory). To bylo i přes pozdější zahájení vývoje na trhu dříve a získalo si mezi zákazníky větší oblibu. Využívají ho Radeon řady Fury, Radony řady Vega chystané k vydání na konec tohoto měsíce, od Nvidie pak Tesly řady Pascal s jádrem GP100 vydané loni nebo nově ohlášené Tesly řady Volta s jádrem GV100. Právě v případě Volty se původně očekávalo využití HMC od Micronu, ale k tomu nakonec nedošlo. HMC v současnosti využívá jen Intel na vybraných modelech řady Xeon Phi.

Zatímco Hynix a Samsung připravovali výrobu pamětí HBM pro nejvyšší segment a zahájili vývoj šesté generace GDDR pamětí, Micron šel opět vlastní cestou a pokusil se konkurenci předběhnout vlastními GDDR5X. To se mu sice povedlo, ale jen částečně. GDDR5X se na grafické karty dostaly v polovině loňského roku, ovšem nabídka Micronu se omezila jen na nejnižší (10GHz) čipy, přičemž avizované 16GHz zůstaly v nedohlednu. V současnosti to vypadá, že Hynix a Samsung zvládnou dříve dodat 16GHz GDDR6 než Micron před rokem přislíbené 16GHz GDDR5X.

Micron Gddr Roadmap Gddr 5 Gddr 5 X Gddr 6 2020

Výše znázorněná grafová roadmapa Micronu totiž neochotně přiznává, že je společnost oproti Samsungu a Hynixu s GDDR6 ve skluzu. Namísto toho, aby plány s GDDR6 prezentovala odděleně od GDDR5X, je míchá do jedné společné linie. Zatímco má Micron v laboratoři 16GHz GDDR5X, připravuje Hynix sériovou výrobu energeticky úspornějších 16GHz GDDR6, které si odbudou premiéru na 384bit grafické kartě uvedené na přelomu roku 2017 a 2018. Micron neplánuje uvést 16GHz čipy dříve než v roce 2019. Proč tak pozdě? Takty GDDR5X se Micronu daří zvyšovat podstatně pomaleji, než očekával (respektive než původně prezentoval) a s vývojem GDDR6 je oproti ostatním výrobcům ve skluzu - výrobu plánuje zahájit teprve v příštím roce a to maximálně pro 12-14GHz čipy.

Pokud tedy zrekapitulujeme situaci s high-endovými grafickými pamětmi Micronu, vychází nám, že HMC se nedočkaly úspěchu vinou přílišného zpoždění, s GDDR6 má společnost skluz, protože vývoj začal pozdě - soustředil se totiž na GDDR5X. S těmi sice Micron předběhl konkurenci, ale jen na 18 měsíců; do konce roku je po stránce rychlosti i spotřeby překonají GDDR6 od Hynixu. Z grafu je dále patrné, že vývoj GDDR5 byl zastaven, rychlejší než 8GHz čipy se nechystají (např. Samsung pokračoval i v jejich vývoji a nabízí 9GHz modely).

Micron Gddr 5 X Gddr 6

Závěrem si můžete porovnat srovnávací tabulku GDDR5X a GDDR6. Údaje před závorkou zahrnují plány Micronu, údaje v závorce se týkají teoretických možností v rámci standardů JEDEC. GDDR6 v pojetí Micronu nabídnou až dvojnásobnou kapacitu na čip než GDDR5X a během příštího roku o 2Gbps vyšší přenosovou rychlost. GDDR6 jako takové se pak proti GDDR5X liší dvoukanálovou konfigurací, odlišným BGA rozhraním (širší rozestupy kuliček) a o dva milimetr širšími čipy. Což mimo jiné znamená, že pro osazení na grafickou kartu bude potřeba (mimo podpory ze strany řadič GPU) také jiný návrh PCB.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Plány Micronu s GDDR5X a GDDR6 jsou spíše zklamáním

Žádné komentáře.