Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Microsoft chystá pro Windows 7 aktualizaci aktivační technologie

WGA logo
Když se to napíše tak, jak je to v nadpisu, asi to moc pozornosti neupoutá. Ale my jsme nechtěli nahánět čtenáře bulvárním titulkem „Microsoft chystá pro nelegální uživatele Windows 7 nemilé překvapení“, i když by to asi bylo korektnější. Ostatně i sám Microsoft záměrně říká něco jiného, než oč mu doopravdy jde. Prý tato aktualizace kromě toho, že zkontroluje pravost systému Windows 7, „lépe chrání počítače zákazníků tím, že kontroluje integritu klíčových licencovacích komponent“. Pravda je samozřejmě trošičku jinde…

Na „Genuine Windows Blogu“ Microsoftu se rozepsal Joe Williams o tom, jak pirátství poškozuje samotné uživatele. Začal tím, že plánovaná aktualizace podchycuje více než 70 známých způsobů obejití aktivačních technologií a pokračuje vysvětlováním, čím jsou tato obcházení nebezpečná:

„…protože weby, které proklamují tyto pirátské kopie, často obsahují viry, trojské koně a jiný malware, které jsou přibalené, nebo přímo integrované do softwaru určeného pro obcházení aktivací padělaného softwaru. Studie IDC (sponzorovaná Microsoftem, z roku 2006, pozn. red.) ukazuje, že každý čtvrtý web, který nabízel padělaný software, se pokoušel po stažení softwaru vpravit do PC uživatele nebezpečný kód. A tento poměr je stále větší, nedávná zpráva německé IACC říká, že ve více než pěti stech stažených nelegálních kopiích Windows 7 a programů na obcházení aktivací byl ve 32 % případů škodlivý kód.“

Ano, v některých případech skutečně narazíte na nežádoucí software. Nedá nám to však a musíme se zeptat: Jak pomáhá odhalení „pirátské“ kopie chránit uživatele před těmito hrozbami? Odpověď je jednoduchá: nijak. Uvedením aktivační technologie ve Windows 7 do korektně funkčního stavu se zákeřného kódu (pokud jste si jej skutečně v této souvislosti do PC zavedli) nezbavíte. Pouze se může stát (a pravděpodobně se to stane), že vaše instalace systému bude označena za nelegální, následkem čehož se vám bude každou hodinu měnit pozadí plochy na černou barvu, budete obtěžování hláškami o tom, že jste se stali obětí softwarové kriminality a se systémem se bude pracovat méně komfortně než před instalací této aktualizace (obrázek níže je ještě z Windows Vista, ve Windows 7 to vypadá trochu jinak).

Windows Vista SP1 - informace o nepravosti systému při zapnutém

Pokud přeci jen dáte na to, co Microsoft říká, můžete si tuto aktualizaci sami stáhnout už od 16. února z webu www.microsoft.com/genuine, od 17. února se pak objeví na Microsoft Download Centru a později se ještě tento měsíc objeví i na Windows Update jako „důležitá aktualizace“. Pro ty, kteří používají Windows Server Update Services (WSUS) ve firmách, tato aktualizace do něj nebude standardně dodávána, ale administrátoři ji tam mohou doplnit ručně skrze Microsoft Update catalog. Aktualizace není povinná, takže když si ji nenainstalujete, nic se vám nestane (ve smyslu, že např. nedojde k zablokování dalších instalací a podobně). A pokud si ji nainstalujete, můžete ji kdykoli zase odinstalovat (třeba pro případ, že si jen chcete ověřit, že máte všechno v pořádku a pak už nepotřebujete, aby se systém každých 90 dní koukal k Microsoftu, jestli nejsou nějaké nové způsoby obejití a znovu kontroloval pravost systému – pokud najde nějaké nesrovnalosti, kontroluje a snaží se je opravovat každý týden).

Možná se ptáte, k čemu tedy tato aktualizace je? Není to povinné, dá se to odinstalovat, škodlivý kód to neodstraní, nanejvýš se někomu, kdo Windows 7 užívá nelegálně, bude se systémem hůře pracovat… Inu, Microsoft tímto způsobem demonstruje plnění svého závazku o ochraně svých zákazníků a partnerů („This new update is further evidence of Microsoft’s commitment to keeping customers and partners secure“).

 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Microsoft chystá pro Windows 7 aktualizaci aktivační technologie

Středa, 17 Únor 2010 - 08:25 | Milan Kramar | tak už se to ručně ověřilo...včera ten plugin...
Středa, 17 Únor 2010 - 07:51 | Milan Kramar | Od včera zkouším WU a pořád nic...jak to tedy je...
Úterý, 16 Únor 2010 - 09:36 | Ludek Jelinek | 1500 Kc za nejvyssi licenci? To jsi opravdu z...
Úterý, 16 Únor 2010 - 09:27 | Ludek Jelinek | Nechapu, co tady mektas o slozitosti aktivace...
Pondělí, 15 Únor 2010 - 22:41 | pardubak | pouzi napr. program keyfinder (http://www....
Pondělí, 15 Únor 2010 - 21:53 | Enigma | Těžko říct, autorský zákon je paskvil, že se v...
Pondělí, 15 Únor 2010 - 21:08 | Faramir | Souhlas. SW mám komplet legální (tedy koupený...
Pondělí, 15 Únor 2010 - 17:31 | Sob | Na tom nic spatnyho nevidim. Autor prachy dostal...
Pondělí, 15 Únor 2010 - 17:21 | Sob | To ale asi kazdej mluvime o necem jinym. Ja rikam...
Pondělí, 15 Únor 2010 - 14:41 | HKMaly | Ty somalsti pirati jsou dneska vsude ...

Zobrazit diskusi