Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Minirecenze: Gigabyte R282-Z92 A00 server - dva AMD EPYC Milan procesory v akci

No nechcem ani vedieť, aký výkon bude mať 64jadrový Zen 3 Threadripper pre socket "WRX8" a ak bude mať dokonca aj "3D V-Cache" (L3 o veľkosti 96MB na čiplet).To bude iný masaker...myslím, že aj Intel so Sapphire Rapids-X a ich 56 jadrami (teoreticky až so 60 jadrami pri nejakej Extreme Edition) bude musieť ísť úplne na limit možného, aby sa s ním zrovnal (64 jadier Zen 3 so 768MB V-cache vs 56 jadier Golden Cove) ....pekne sa nám to priostruje :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Na Sapphire Rapids-X si ještě počkáme, ale v té době se mají blížit EPYCy Genoa. On se ten serverový trh hodně přiostřil už s první generací, v roce 2019 s příchodem Zen2 EPYCů Rome ještě více, Intel prakticky neměl nic, co by proti nim mohl nasadit.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Me se taky moc libi tento server. Vsiml jsi si taky toho drastickeho rozdilu napr. ve srovnani s nabidkou Supermicro?

GB ma jeden board, s maximem pameti (2DPC na 2S je total uh oh!) + ruzne prislusenstvi (risery na vsechny nvme). Sam mam Epyc teda v ASUS KNPA-U16, prave kvuli moznosti 2DPC + OCP :-)

Zatimco SM ma milion ruznych desek, ktere se lisi nepatrne - asi jako mobilni pausaly. To je celkem k nasrani, kdyz musite zkoumat co vam vlastne bude vyhovovat nejvic, a je to narocnejsi kdyz mate neco ted a plany do budoucna :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Supermicro má k dispozici fůru desek co jde osadit do ještě většího množství různých šasi, hlavně tedy u těch skládačkovitých serverů co občas testuju. Myslím, že mají i řadu více OEM-style serverů, ale ano ten Gigabyte server je parádní. Původně bylo na pořadu dne Supermicro, ale do jejich 2U šasi se jednoduše nevlezlo tolik PCIe karet + to nemělo OCP.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nestálo by za to napsat něco více (článek) o tom OCP (Open Compute Project, jestli se nemýlím) nebo alespoň o této specifické části (OCP Mezzanine card ?).
Na diit jsem jen tak letmo našel jen zmínku z roku 2016
https://diit.cz/clanek/ibm-pravdepodobne-nabidne-otevrenejsi-power-servery

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

OCP byla jednak snaha redukovat vendor-lock-in od tradicnich dodavatelu serveru (HP, DELL, IBM) tim, ze se definuje novy standard pro mechanicke a elektricke provedeni celeho serveru (zakladni deska, usporadani slotu, pridavne karty, zdroje, atd..). A druhak to bylo standardizovani custom reseni, kdy se tradicni dodavatele preskoci a nechate si od OEM navrhnout vlastni servery - tak potrebujete mit nejakou "sablonu" co to vlastne bude. Vzniklo to z iniciativy opravdu velkych provozovatelu datacenter (Facebook, Microsoft, Google.. ).

Existuji pro to jak x86 (intel i amd), tak power (ibm) a arm64 reseni (marvell, qualcomm), neco ma dokonce otevrene schemata (neco snad od Quanty) na Wiki, a pak taky to pouziva open BMC firmware - takze nemusite cekat az se vyrobce uraci vydat update, pripadne ze se na vas vykasle protoze EOL a kupte si novy zelezo.

Sem tam se na eBay objevi starsi generace OCP zeleza.. je tam hezky videt jak to maji ucelne udelany, na to aby to delalo co ma.

A protoze tento segment nelze ignorovat, tradicni vyrobci akceptovali nektere veci z OCP - napr. onen format pridavne "mezzanine" karty pro sitovky (existuje OCP1 s x8 konektorem a OCP2 s x16 portem skrze dva konektory, a pak trocha jina a vetsi OCP3 ve formatu zasouvaci karty bez konektoru - to jsem videl treba u Lenova).

Vice zde:
https://en.wikipedia.org/wiki/Open_Compute_Project
https://www.opencompute.org/wiki/Main_Page
https://www.opencompute.org/wiki/Server/Mezz

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

epyc thicc

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super recenze, bylo by mozne naznacit na kolik tohle vyjde?

Server me zaujal jako ev. budouci infra platforma, ale GB se cenou nikde moc nechlubi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je potřeba poptat u nějakého prodejce, cenu téhle custom konfigurace prozradit nemůžu, ale mohu naznačit, že je to dražší než 200k Kč bez DPH a zároveň levnější, než 300k Kč bez DPH ;)

Přímo od Gigabyte to koupené není, Gigabyte to podle mě dodává různým distributorům jako barebone. Ale možná to jde někde mimo ČR koupit přímo u nich.

Můžete zkusit poptat právě třeba Abacus: https://www.abacus.cz/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Diky za info.

Nejsme v CR, ale zkusim se poptat u nas na severu :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemáte někdo zkušenost jak na server dostat xcpng? Mám jej u sebe HP Cloudline CL2200 Gen10 server, celkem 12 disků INTEL VMD raid - 2 disky RAID 1 a 10 disků RAID 5. Při bootování XCPNG nevidí disková pole, ani disky samotné. Nevíte někdo co s tím, má někdo tu zkušenost? Díky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není problém v tom Intel pseudo-HW RAIDu? Myslím, že se to všeobecně spíše nedoporučuje používat pro Linux, VMware a snad i Proxmox. VMware se i odmítne nainstalovat na Intelí SW RAID.

Zkusil bych ten VMD VROC kompletně zrušit a nakonfigurovat RAID přes ty disky za pomoci mdadm v tom Linuxu.

Možná mrknout ještě na tohle: https://www.intel.com/content/dam/support/us/en/documents/memory-and-sto...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.