Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Mobilní platforma Montevina má nést jméno Centrino 2

Původní Centrino logo
Centrino. Značka, se kterou se setkáváme v noteboocích postavených na mobilních platformách Intelu už nějakých pět let a od začátku značí kombinaci určitého mobilního procesoru, čipsetu a bezdrátové síťovky od této společnosti…

Centrino je značka velice úspěšná, zejména na počátku její kariéry se ukázalo toto značení jako velice povedený marketingový tah. Konkurence šla dosud vždy cestou větší otevřenosti, zejména proto, že dlouhou dobu neměla pro své mobilní procesory ani vlastní čipset, který by mohla zabalit do nějakého slušného „konkurentrína“. To je však nyní pasé a vy jisté víte o chystané platformě s krycím jménem „Puma“, která se má něčím takovým po dlouhé době konečně stát.

Zpět k „modrým“. Jistě už tušíte, že Intel chystá další generaci Centrina s krycím jménem „Montevina“. Její hlavní změnou oproti současné „Santa Rosa Refresh“ alias Centrino vPro bude nový čipset a rychlejší sběrnice procesorů (už 1 066 MHz), které budou nadále vyráběny 45nm procesem. Výrobci notebooků prostřednictvím serveru DigiTimes prozrazují, že tato nová platforma „Montevina“ má nést ve finále označení „Centrino 2“ a k jejímu uvedení by mělo dojít na taiwanském Computexu.

Staré Centrino logo velké s nápisem

Připomeňme si názvy předchozích Centrin. První „Carmel“ – to bylo prostě Centrino (a dlouho si mnozí uživatelé mysleli, že se tak jmenuje samotný procesor) postavené na procesoru Pentium M, čipsetu Intel 855 a Wi-Fi síťovky Intel PRO/Wireless. Pak přišla „Sonoma“ (stále pod názvem „Centrino“) neboli Pentium M s 533MHz sběrnicí a čipsetem Intel 915/910 (na Intel 910GMLE je postaven i ASUS Eee PC). Nová Wi-Fi síťovka Intel Pro/Wireless 2915ABG přišla už do původního Centrina a zůstala i v „Sonoma“.

Intel Centrino logoIntel Centrino Duo logoIntel Centrino Pro logo

Následovala platforma „Napa“, která poprvé přinesla do notebooků dvoujádrové procesory a nastal čas na nový název Centrino Duo. „Napa Refresh“ pak přinesla procesory Core 2 Duo a následovala „Santa Rosa“ coby Centrino Pro, kdy šlo opět o procesory Core 2 Duo s rychlejší sběrnicí a nové čipsety Intel 965.

Intel Centrino logoIntel Centrino vPro logo

„Santa Rosa Refresh“ alias Centrino vPro je pak událost relativně čerstvá, která se nese ve znamení příchodu 45nm procesorů do mobilní platformy. Také máte pocit, že nazvat po tolika generacích Centrina to další prostě „Centrino 2“ není nápad dotažený úplně do konce? Kdoví, zda to taiwanští výrobci jen nepřeťápli s oslavou čínského Nového roku ;-).

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Mobilní platforma Montevina má nést jméno Centrino 2

Pondělí, 18 Únor 2008 - 20:17 | qee | Byte: Ja mam T7300, cipset 965, cili jasna Santa...
Pondělí, 18 Únor 2008 - 19:11 | xvasek | WIFT: Lepší pozdě, než nikdy. :-)
Pondělí, 18 Únor 2008 - 18:21 | Anonym | kdyz mam v noteboku procesor T7250 tak je to...
Pondělí, 18 Únor 2008 - 13:45 | WIFT | >> xvasek: Což to jo, číslování je...
Pondělí, 18 Únor 2008 - 13:04 | xvasek | Myslím, že číslování má určitě svůj význam, aspoň...

Zobrazit diskusi