Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nastavení

Plextor PX-NAS2 - pohled
Síťový disk Plextor PX-NAS2 se v našich obchodech objevil někdy v létě, takže nikterak horká novinka to není, ale my jsme se na něj rozhodli podívat především proto, abychom se mrkli, jak Plextor tato zařízení zvládá. Přeci jenom v nás je stále trocha nostalgie z dávných let, kdy Plextor ještě představoval záruku té nejvyšší kvality a jeho vypalovačky byly těmi nejlepšími a poskytovaly hromady funkcí, na které konkurence neměla. Jenže ta doba je dávno pryč a také Plextor už nedělá jen optiky, ale už před lety přišel s audio technikou, ke které později přidal externí a právě zmiňované síťové disky. Tak co myslíte, bude to opět nějaký OEM, či se Plextor vrací na výsluní?

Kapitoly článků

3.  Instalace
4.  Nastavení
5.  Služby
6.  Testy
7.  Hodnocení

První, co po nás Plextor bude chtít nastavit, je nové heslo pro administrátora, což je velmi sympatické, kéž by toto chtěla každá Wi-Fi.

Plextor PX-NAS2 - změňte heslo admina

Asi se na tomto místě sluší napsat, že přednastavené je jméno admin a heslo 1234, což je v přiložené příručce velmi jasně uvedeno přímo na obálce (u některých zařízení je tato informace celkem úspěšně ukryta v dalším textu a člověk mívá problém jí odhalit, i když zde kreativitu hledat nemůžeme a admin/admin, nebo admin/1234 asi každý odhadne sám).

Po prvním spuštění systém ještě nemá disky nastavené, a tak ani neuvidíte sdílené i nesdílené složky. V záhlaví je sice možnost volby jazyka, ale ani zde češtinu nenajdete. První, co tedy uděláme, bude nastavení disků a pro začátek tedy JBOD.

Plextor PX-NAS2 - set JBOD

S nastavenou kapacitou 50 GB pro každý disk trvá formátování asi 4 minuty, podobně je to i s RAID 0 a RAID 1.

Plextor PX-NAS2 - Storage - Volume (JBOD)

Nyní se tedy můžeme vrátit na samotný začátek.

Plextor PX-NAS2 - My NAS

Hlavní okno soustřeďující základní informace v administraci pak vypadá takto:

Plextor PX-NAS2 - System information

Zde v podstatě vidíte ty nejpodstatnější údaje včetně vytížení procesoru, otáček ventilátoru nebo obsazení paměti, ale kde my jsme tohle už viděli?

Zyxel NSA220 - System information

Najdete pět rozdílů ;-)? No, ono jich bude více, však také ten poslední obrázek je ze zařízení téměř tři roky starého (Zyxel NSA220, nyní už je na trhu nástupce NSA221), můžete si všimnout v levém menu, kolik nových věcí za těch pár let NAS přidaly. Takže opět zklamání, Plextor pouze využívá práce jiných a lepí na to vlastní logo tak, jak to známe z vypalovaček. Mnohý uživatel používající Zyxel, ale jistě i jiné značky, tak v nastavení bude jako doma.

System setting

Místo pro nastavení pojmenování NAS, zadání názvu skupiny, kam bude patřit a nechybí ani možnost pro nastavení data a času i s využitím time serverů na internetu.

Plextor PX-NAS2 - System setting - datum a čas

Za zmínku stojí, že u pojmenování je možné použít i tzv. "Master Browser" pro případ, že jsou v síti počítače se jmény mimo ASCI znakovou sadu, což asi nejvíce ocení v Rusku nebo Číně.

Storage

Zde se pravděpodobně zastavíte jen jednou, když do NAS strčíte nové disky. Jsou zde klasické volby JBOD, RAID 0 a RAID 1. Je-li tu snad ještě někdo, kdo by rád vysvětlil jednotlivé rozdíly v konfiguraci disků, pak ho odkážeme na podrobný popis v testu Patriot Valkyrie. Pracovat můžete i s externími datovými úložišti ať s jako flash, nebo externí HDD, formátovat se dají jako FAT32, FAT16, EXT2, EXT3 i ReiserFS. Plextor nabádá, aby byl jednou za tři měsíce, nebo po 32 rebootech proveden scan, aby byly včas odhaleny a odstraněny problémové sektory (to je ta ikonka s lupou).

Plextor PX-NAS2 - Storage - External Volume

Network

Nastavení sítě už jsme dělali, zde chybí MAC adresa, ale zase je tu navíc možnost povolit tzv. Jumbo Frames. To jsou ethernetové frame větší než 1 500 bytů (mohou nést až 9 000 bytů), ovšem je nutné, aby tento způsob rychlejšího přenosu podporovala vaše infrastruktura včetně počítačů samotných. V současné době Jumbo Frames podporuje velká většina Gbitových switchů i karet. Pochopitelně platí, že čím více bytů frame má, tím je i rychlejší komunikace v síti, jsou také méně zatěžovány procesory počítačů.

Plextor PX-NAS2 - Network TCP/IP

I zde je možné v dalším okně nastavit přímý přístup k internetu pomocí PPPoE.

Sharing

Mimo volby RAIDu je správa uživatelských účtů a složek asi tím nejdůležitějším, co s NAS úložišti budete dělat.

Plextor PX-NAS2 - Sharing users

Každý uživatel dostane své jméno a heslo, může mu být nastaven i datový limit a práva administrátora, uživatelé se dají i sdružovat do skupin, které se editují zvlášť. U jednotlivých uživatelů i celých skupin se dá sledovat i jak NAS vytěžují, ve složkách se jim dá přiřadit třeba i pouze možnost data číst.

Plextor PX-NAS2 - Sharing user information

Pro různé aplikace i způsoby použití se mohou hodit i celé sdílené složky, které se pak dají v síti mapovat.

Plextor PX-NAS2 - Shares

Pro jednotlivé složky se dají nastavit i další parametry, jako třeba povolení pro vytváření koše na složky a soubory, Media server nebo třeba i přímo přístup jednotlivých uživatelů a skupin.

Plextor PX-NAS2 - Shares add

Plextor PX-NAS2 - Shares acces config

Uživatelé ani skupiny nemohou být pojmenovány česky, tedy přesněji s využitím celé naší diaktiriky, na háčky a čárky zapomeňte.

Maintenance (údržba)

Není údržbou ve známém slova smyslu, spíše zde jsou věci, které tak nějak nebylo kam dát jinam. Je zde třeba podpora pro záložní zdroj, k tomu ale budete muset obětovat jeden USB port. Pokud UPS umí základní komunikaci, pak zde je možné i nastavit její opravdovou "údržbu", kdy záložní zdroj můžete nechat jednou za měsíc třeba restartovat.

Plextor PX-NAS2 - Maintenance - záložní zdroj

NAS má i přístupný log zaznamenávající všechny důležité informace, na tomto místě také můžete nahrávat novější firmware, ukládat si nastavení, nastavit bezpečný přístup pomocí SSL komunikace a certifikátu, nebo prostě zařízení vypnout.

Plextor PX-NAS2 - Maintenance - SSL

Tagy: 
Kapitoly článků
3.  Instalace
4.  Nastavení
5.  Služby
6.  Testy
7.  Hodnocení

Diskuse ke článku Test: Plextor PX-NAS2 data v síti i v RAID 1

Pondělí, 29 Listopad 2010 - 16:44 | Tomas Ledenyi | Podla mna je pri tychto pomalych NASoch problem...
Středa, 24 Listopad 2010 - 19:46 | Peter Juzl | Mam len poznamka k meraniu vykonu. Marvell je v...
Pondělí, 22 Listopad 2010 - 14:09 | Jaroslav VACEK | Dobrý den, mě by zajímalo jak je to s tím media...
Pondělí, 22 Listopad 2010 - 11:17 | Martin Bartoň | No ano, na USB si navěsíš další dvě USB zařízení...
Sobota, 20 Listopad 2010 - 19:31 | Petr-II | Jen doplnim, satelitni prijimac umi nahravat pres...
Pátek, 19 Listopad 2010 - 18:59 | NemesisSK | suhlasim, cestina urcite neni nieco co by sa dalo...
Pátek, 19 Listopad 2010 - 18:40 | Pety | A ty potřebují na obou stranách ovladače - což...
Pátek, 19 Listopad 2010 - 17:47 | lop | "Neumi cesky" bych dal spise do "...
Pátek, 19 Listopad 2010 - 16:34 | Martin Bartoň | To imho nepůjde, rep. důležité bude, jak to s tím...
Pátek, 19 Listopad 2010 - 09:20 | Petr-II | Mam dotaz na zkusene. Da se toto zarizeni ci jine...

Zobrazit diskusi