Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Navi 31 (RDNA 3) se skládá z 18 čipletů, RDNA 4 bude menší krok

Článek hezký, díky mým mizerným znalostem se v něm ale ztrácím. Je tohle nastínění budoucnosti top grafických karet od AMD nebo je tohle plán spíš pro mainstream? Díky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že lowend...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Takový přežraný lowend:).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

.... snad alespon Intelu budou konkurovat...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

..integrovanej

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Navi 31 má být high end.

Co mi ovšem u článku vůbec nesedí je počet "grafických" čipletů. Už z hlediska škálovatelnosti a výtěžnosti dává větší smysl pro největší čip použití nejméně čtyř, nikoli jen dvou čipletů. Pokud jeden čiplet obsahuje méně stream processorů, bude mít menší plochu a větší výtěžnost. Zároveň se z něj dá složit více modelů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

GPU není CPU, aby ho bylo možné libovolně rozkrájet po jádrech. Mezi jednotlivými částmi GPU proudí obrovské množství dat, které je o řád až dva vyšší než datové přesuny, které se odehrávají na úrovni CPU. Každé další rozdělení křemíku vyžaduje datové propojení, které stojí další křemík, složitější a dražší pouzdřící technologie a zvyšuje energetické nároky (delší datové cesty = více energie k přenosu dat). Rentabilita dělení GPU na čiplety je proto vyvážena diametrálně jinak než rentabilita dělení CPU čiplety. Výrazně víc k větším grafickým čipletům. Časem a s příchodem nových technologií, vývojem cen těch současných a s novými materiály se to může změnit, ale asi ne moc zásadně.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

OK, trochu zatrollím: 7680 SP na čiplet mi totiž i při 5nm výrobě přijde jako zatraceně velký monolit. Jako početně to lépe/čistěji vychází u dvou čipletů, to vám musím nechat (protože při čtyřech by každý čiplet měl dva deaktivované 128SP bloky), ale je skutečně tak velký počet SP na čiplet reálný?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť je to jen 50% navýšení oproti Navi 21, přičemž přechod na 5nm proces zvyšuje denzitu o 80 %. Můžeme chvíli počítat:

Navi 21 s 5120 stream-procesory na 7nm procesu dosahuje 519 mm². Obsahuje ale Infinity Cache, která v grafických čipletech Navi 31 nebude zahrnuta. Po odečtení Infinity Cache (https://diit.cz/clanek/infinity-cache-je-jeste-hustsi-nez-se-zdalo) nám zbývá plocha 440 mm².

Zanedbejme rozdíl v paměťovém rozhraní (u Navi 31 bude 256bit celkem, nikoli 256bit na každý čiplet) a vynásobme to (s)prostě nárůstem počtu výpočetních bloků o polovinu, tzn. 440 mm² × 1,5 = 660 mm².

Grafické čiplety Navi 31 ale na rozdíl od Navi 21 vzniknou na 5nm procesu s o 80 % vyšší denzitou. AMD dokonce tvrdí, že má u TSMC k dispozici exkluzivně vyladěnou verzi procesu dosahují o 100 % vyšší denzity, ale zůstaňme u 80 %: 660 mm² / 1,8 = 367 mm² na čiplet.

Nová architektura může mít vyšší nároky na tranzistory, propojovací rozhraní mohou mít nějaké nároky, u samotných spojů může přibýt nějaká cache. Tak řekněme 400-450 mm² na čiplet. To je nejen menší než současná Navi 21, ale je to navíc na úrovni druhého(!) největšího čipu současné nabídky Nvidie (GA104).

Je potřeba mít na paměti, že každé rozdělení je na druhé straně vyváženo požadavkem na další křemík na každém čipletu pro samotné propojovací rozhraní. Takže čím víc čipletů, tím vyšší procento křemíku jde pouze na režii a negeneruje žádný výkon nebo jiné výhody. A dále, že další dělení zmenšuje délku hrany čipletu, přičemž propojení o určité přenosové kapacitě má nějaké nároky na délku hrany čipletu (aby se tam ty propojky vešly) a zmenšení pod tuto délku není možné, protože by to nebylo jak propojit.
Nakonec: dělení na čtyři čiplety má oproti dvěma jednu daň navíc: Pokud potřebujeme mezi čtyřmi čiplety přesunout data diagonálně, musejí buďto putovat i skrze čiplet, který tato data nepotřebuje - nebo je nutné čiplety propojit i přímo diagonálně, což vyžaduje další rozhraní, další komplikaci pouzdření a další křemík.

U výpočetních GPU je to jednodušší, protože tam jsou datové přesuny podstatně menší (jde z valné většiny o paralelní výpočty s minimální vzájemnou závislostí). Ale u klasických GPU se skutečně vyplatí nepoužívat více čipletů, než je nutné. Daně za jejich zvyšování (množství spotřebovaného křemíku, nároky na pouzdření, energetické nároky) jsou nesrovnatelně vyšší než u procesorů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Např. ta duální grafická karta v Mac Pro má ty čipy sice propojené tlustým můstkem, ale v OS se to furt tváří jako dvě GPU. Tj. na hry používáš jen jednu z nich. Výpočty fungují ale na libovolném množství GPU, takže tam využiješ obě - a na komunikaci mezi nimi ten můstek stačí. Výpočty na GPU je to samý jako na CPU - propojení mezi nima slouží jen na to, aby jádra všech procesorů viděla celou (V)RAM, tj. aby výpočet mohl běžet nad obrovským datasetem. I za cenu, že přístup do jeho části půjde přes druhý procesor a bude ho brzdit. Stejné je to s můstky mezi kartami NVidia apod.

To, co AMD řeší v článku a co popisuje no-X nade mnou, je právě aby i pro hry to byla jedna GPU, která jede plným výkonem. Tj. aby i *jeden* výpočet běžel přes více (grafických) procesorů. Z logiky problémů s propojením čipletů dává smysl mít čiplety co největší, tedy jako největší GPU monolity.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dík za vysvětlení

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>GPU není CPU, aby ho bylo možné libovolně rozkrájet po jádrech. Mezi jednotlivými částmi GPU proudí
>obrovské množství dat, které je o řád až dva vyšší než datové přesuny, které se odehrávají na úrovni
>CPU. Každé další rozdělení křemíku vyžaduje datové propojení, které stojí další křemík

To neplatí v prípade "stohovania" častí cez TSV,
https://www.youtube.com/watch?v=Uh3WobaaP70&t=240s

tam budú latencie medzi časťami menšie a nebudú vyžadovať extra oblasti

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Snad to nedopadne jako s problémovou výrobou karet s HBM. Ta složitost je extrémní a TDP tomu na životnosti taky nepřidá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problémová výroba nevadí, cílovka grafiky co bude tak za 70tisic není moc velká.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jakou problemovou vyrobu karet s HBM pametmi mate konkretne na mysli? Radeon Fury/X/Nano, Pro Duo, Radeon RX Vega 56/64, Radeon VII, Titan V nebo (G)A100 s HBM? ja totiz nevim o jedine, ano je to narocnejsi na potrebu interposeru ale samotne metody pouzdreni jiz prodelali svou viditelnou revoluci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle vypadá na cenu 70tisíc, spíš i víc s tím v jakém stavu je trh.
Cílovka jsou asi děti milionářů...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A kryptobaroni.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neříkám že 70 je málo, ale 70? To si vydělá "dítě" student na brigádě raz dva. Teď jsem koukal na VLOG z všedního dne nějakého studenta. Večer měl brigádu - rozvážel na elektrickém kole jídlo... za necelé dvě hodiny co jezdil si vydělal přes 90 dolarů, když by jezdil dvě hodiny každý den v měsíci, tak si na kartu za 70 (předpokládám s DPH, takže reálně 58 bez daně) vydělá za měsíc brigádničení - 30 hodin práce.

A to se bavíme o studentovi na brigádě kterou může dělat cvičená opice, žádná kvalifiiovaná práce. Kolik by to asi bylo za kvalifikovanou práci...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Za kvalifikovanou práci asi takhle https://www.platy.cz/platy .

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pan asi zije v jinaci dimenzi :-)

P.S.: asi tu budem resit za jak dlouho si na to vydela brigadnik u nas a ne v US

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ta poptávka je tak veliká, že se výrobce nemusí omezovat na zákazníky ze zemí druhého a třetího světa. A i v těch se najde spousta lidí/firem, které si to i za tyhle ceny koupí (protože neexistuje výhodnější alternativa pro daný výkon).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli někde dávají jen za jízdu na kole 70k, tak to bych tam možná i nastoupil, kde se mám hlásit? A když budu jezdit na šlapacím, dostanu přidáno aspoň na 80k? Elektrické nepotřebuji a aspoň si ještě zasportuji.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

JikaK zabudol na par bodov.
- uz vidim ako ma brigadnik zivnost pre odpocet dph (takze nie 56, ale plnotucnych 70)
- a byvat bude v krabici a jest co mu kos nadeli (share ubytko, 4 ludia v izbe, sa v USA pohybuje od 800 -1500$)
- nech na kazdu objednavku ma 10 min (co v ich aglomeraciach je skor nemozne), tak mi to vychadza na 7.5$ za vyjazd cisty prijem. Co je nech dame 5$ plat + 2.5$ disko/10 min (to sami nechce verit)
- tie peniaze potrebuje i na ine vydavky
- realne si na to ten 'pizza boy' zarobi tak za pol roka a to je poriadne dlha doba len pre 1 komponent z 5 dolezitych, aby to potom neskusal strcit k celeru este z AGP slotom
- a v nasich luhoch a hajoch to odhadujem na dobu, ked si rovno bude zakladat rodinu a uspory pojdu nakoniec tam. Sancu vidim az v obdobi krizy stredneho veku (45+), kde vsak polovica z nic uz nebude vediet na co to vlasne potrebovalo

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

1: oprava, nebylo to v USA ale v Kanadě, podle univerzity město Kingston, Ontario, do USA 10km , daň v tomhle místě 13%, může ale třeba nakupovat v Montrealu s 5% daní. A ta částka nakonec byla jen 75 dolarů, opravoval to jen v textu ke konci videa.

2: bydlí v bytě ještě s dvěma dalšími studenty. Koukám teď na aktuální nabídky někde poblíž té univerzity, 90 metrový byt s dvěma ložnicema za 2450 CAD, pračka v bytě, topení, AC... Malá garsonka pro studenta včetně garážového stání 750 CAD,v domě prádelna, terasa na střeše.. Třípokojový byt v rodinném domku, kuchyně, prádelna... 2000+elektřina. Nebo když bude víc studentů, tak celý barák, nějakých 250 metrů, 7 ložnic, 6900

3: těch rozvozů tam natočených moc nebylo 5-6 bych tipl.Co jsem pochopil základní taxa 3.16 + dýško, nejmenší jsem registroval 5, největší 16.88

4: ty peníze samozřejmě mohou být na jiné výdaje ale dost pochybuju že by na základní výdaje neměl podporu rodičůa/nebo formou studentské půjčky která mu pokryje všechny výdaje se školou. Případně nějaké stipendium

5: ano při řeněme s rezervou 30 CAD na hodinu a ceně RTX3090, což u nás stává kolem těch 70, v CA se dá sehnat za nějaké 2000 CAD = 66 hodin práce, 33 dní po dvou hoďkách.

6: naše luhy a háje jsou irelevantní, tady si to moc studentů dovolit nemůže, na druhou stranu co je dnes 70 tisíc. Za bydlení dáš několik milionů, za byť malé auto, trošku vybavené dáš půl milionu... Ale i mladí lidi, někdo prochlastá měsíčně 20 tisíc, někdo několikrát do roka cestuje někam do zahraničí a za ty cesty vklidu dá 100-200 tisíc, někdo si holt koupí grafiku za 70

Jinak zmíněné video: https://www.youtube.com/watch?v=nphYp74MOOI, jezdit začíná kolem 12 minuty.

Ještě pro zajímavost, pizza boy třeba v US má průměrně 30 tisíc ročně/2500 měsíčně, v tom nejsou dýška.. V kanadě je ne průměr ale mediál 26 tisíc za rok v Ontariu 28, ale z toho příkladu na videu víc vydělají na dýškách, takže to může být 50-60 tisíc celkem v pohodě při full time práci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Porad me neprestava udivovat ta urputilost nekterych lidi. Proste musi neco rict.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Jiříku co v očích máš? Proč se smutně usmíváš?"

Jelikož při brigádě v supermarketu u nás ti platí něco přes 140,- Kč hrubého na hodinu, což je po zdanění něco kolem 120 Kč, tak na tu tvou pomyslnou kartu by brigádník vydělával přes 583 hodin, což při 40 hodinovém pracovním týdnu činí něco přes 3 a půl měsíce...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, za 3,5 měsíce, pokud je dostatečně finančně negramotný a pokud mu nevadí, že bude muset celou tu dobu přespávat někde na lavičkách v parku, pro potravu vymetat popelnice a koupat se v rybníce. Jinak to bude ještě výrazně déle. Doporučil bych jen jedno – rozhodně si nekupovat grafiku NA HRY, na kterou daný člověk musí vydělávat víc jak půl roku a po jejím nákupu budou jeho veškeré úspory v čudu, které se už po této investici nevrátí. Ono není problém si koupit drahou grafiku, jen je vždycky otázka, co vše to toho člověka stojí, v tomto případě to stojí opravdu hodně úsilí, než si to bude „moci“ konečně dovolit.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nechte Jiříka, má pravdu. Hezký student si na to dokáže vydělat snadno. Je pravda, že ne každý má na to žaludek. Jiřík je ale dostatečně tvrdej, respektive vzadu měkej. Co by neudělal pro herní hiend

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

máš pravdu, pokud žije v domácnosti sám (a nikoli u rodičů), je potřeba započíst živobytí, řekněme 10000 měsíčně se vším všudy (voda, teplo, energie, rozhlas/TV, net, potraviny), když se pořádně uskromní s jídlem, je to reálné (osobní zkušenost, byt v osobním vlastnictví).
Takže reálná doba spoření na grafiku se tak při výplatě 19200 měsíčně prodlouží na 7,6 měsíce. Při minimální mzdě (16200) by to pak byl téměř rok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to tak dramaticky neviděl. Těžaři nebudou mít zájem, ta karta má mít 256bit sběrnici, v poměru cena/spotřeba/těžební výkon to nebude asi žádná sláva. Každopádně 18 chipletu... Najednou nevypadá intelovske Ponte Vecchio až tak pokročile..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.