Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Někdejší obavy Canonicalu a Red Hatu a co na to Linus Torvalds

Windows 8 - multitasking (přepínání aplikací přetažením zleva)
Na internetu se rozhořela debata o uvolněných dokumentech Microsoftu, z nichž tak nějak vyplývá, že počítače s procesory ARM určené pro chystaný operační systém Windows 8 budou muset být zabezpečené proti možnosti bootování jiného operačního systému. Pojďme se pokusit nahlédnout této „problematice“ lehce pod krovky…

Kapitoly článků

2.  Někdejší obavy Canonicalu a Red Hatu a co na to Linus Torvalds

UEFI Secure Boot Impact on Linux

UEFI Secure boot - Impact on Linux - titulní stránka

Dovolte nám také krátce se pozastavit nad jedním dokumentem staršího data. Nese jméno UEFI Secure Boot Impact on Linux a sepsaly jej společně firmy Canonical (stojící za Ubuntu) a Red Hat (stojící kromě stejnojmenného enterprise distra i za Fedorou). Tento dokument je jedním z těch, jímž se ohání zastánci otevřených operačních systémů, hovoří se v něm o nebezpečí vzniklém požadavky Microsoftu na použití Secure bootu pro počítače s Windows 8.

Pointa tohoto nebezpečí spočívá podle dokumentu ve skutečnosti, že prakticky na Secure bootem uzamčeném počítači s Windows 8 nebude možné nabootovat jiný operační systém a uživatel tak vlastně ztratí plnou kontrolu nad hardwarem, který si zakoupil.

UEFI Secure boot - Impact on Linux - shrnutí

S ohledem na to, co jsme napsali na předchozí straně a s ohledem na skutečnost, že dokument pochází z října loňského roku, můžeme tyto obavy považovat za outdated, tedy prostě zastaralé a neaktuální. Klasické počítače (notebooky, desktopy) s předinstalovanými Windows 8 skutečně budou ve výchozím nastavení zamčené. Microsoft nicméně u tohoto typu produktu (non-ARM platforma) požaduje, aby měl uživatel možnost Secure boot vypnout. Obavy tedy v případě x86 strojů nejsou na místě.

A co tedy ARM? Sem, jak již bylo řečeno, pasujeme především tablety, případně All-In-One zařízení a podobně, ale v žádném případě skládačky. Jestli si někdo myslí, že s příchodem Windows 8 pro ARM nastane situace, že si uživatel bude moci v obchodě koupit desku s ARM procesorem a z dalších komponent si sestaví počítač a následně si k tomu koupí OEM či krabicovou verzi Windows 8, pak se podle našeho názoru plete. Windows 8 pro ARM dávají smysl jen na uzavřených zařízeních právě typu tablet, All-In-One nettop, případně netbook. Tam z pohledu typického uživatele skutečně není důvod řešit bootování jiného operačního systému, stejně jako neřešíte možnost bootování jiného operačního systému v TV, Blu-ray přehrávači nebo set-top-boxu. Ano, pravda, v ojedinělých případech to někteří skutečně řeší, ale takových případů je jednak minimum z celkového objemu a za druhé … oni si s tím právě tihle řešitelé pravděpodobně nějak poradí (zatím si poradili v podstatě s čímkoli).

Názor Linuse Torvaldse na Secure boot

Na závěr si rozebereme slova Linuse Torvaldse, který se v rozhovoru pro Muktware.com postavil na stranu Secure bootu. Pro někoho možná překvapivé, ale jeho slova jsou v tomto poměrně jasná: Odmítl jsem zaujmout postavení, že když lze něco zneužít, pak je to špatné … A možná se pletu, možná bude Secure boot použit pro strašně moc špatné věci a lidé mi budou říkat ,Měl jsi mě poslechnout‘. Linus zastává názor, že technologie Secure boot jako taková je dobrá a to, že může být zneužita, z ní nedělá technologii špatnou. Jsou to lidé, kdo zneužívá technologie, nejsou to technologie, co je špatné, totéž byste mohli říci o internetu, který zcela samozřejmě lze zneužít ke špatným věcem.

Já bych rád, aby můj počítač měl možnost nastavit, že nebude bootovat žádný kernel nebo boot loader, který není podepsaný daným podpisem. A chtěl bych mít dvojí možnost, třeba říct, že teď chci nabootovat jiný operační systém nebo dělat něco jiného a pak bych to chtěl mít možnost vrátit zpět. Ale já chci, aby to bylo možné udělat přes setup obrazovku BIOSu (firmwaru), kdy musíte být fyzicky přítomni u toho konkrétního počítače. A pak to bude skvělá věc. A myslím si, že takto bude nastavena většina zařízení se Secure bootem. – Linus Torvalds

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
2.  Někdejší obavy Canonicalu a Red Hatu a co na to Linus Torvalds

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 8 budou na počítačích s procesory ARM nenahraditelné

Pondělí, 23 Leden 2012 - 21:19 | giff | A vite, jaky system pouzivaji vrazi, zlodeji a...
Pondělí, 23 Leden 2012 - 17:40 | Jan Matějický | 1. Apple prodává svůj výrobek se svým systémem....
Neděle, 22 Leden 2012 - 15:15 | Pety | Moje názory, ať se vám to líbí nebo nelíbí,...
Neděle, 22 Leden 2012 - 15:11 | Pety | Jindy snad ne, ale tentokrát jste měl zjevně...
Neděle, 22 Leden 2012 - 13:56 | romco | MS asi chce zvýhodniť tablety s Intelom. O to im...
Neděle, 22 Leden 2012 - 09:11 | Lojza Suchánek | Cituji: "když je někdo tak silný, že začne...
Sobota, 21 Leden 2012 - 22:02 | r23 | Já s Vámi souhlasím, jediný problém je, když je...
Sobota, 21 Leden 2012 - 21:50 | r23 | Z pohledu historie nikdy nebyly počítačová...
Sobota, 21 Leden 2012 - 11:38 | Lojza Suchánek | Takze Apple vlastne celou svou historii priznava...
Sobota, 21 Leden 2012 - 09:33 | Jan Matějický | To jistě, pokud by to zařízení nemělo jiné...

Zobrazit diskusi