Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Windows 8 budou na počítačích s procesory ARM nenahraditelné

Windows 8 - multitasking (přepínání aplikací přetažením zleva)
Na internetu se rozhořela debata o uvolněných dokumentech Microsoftu, z nichž tak nějak vyplývá, že počítače s procesory ARM určené pro chystaný operační systém Windows 8 budou muset být zabezpečené proti možnosti bootování jiného operačního systému. Pojďme se pokusit nahlédnout této „problematice“ lehce pod krovky…

Kapitoly článků

1.  Windows 8 budou na počítačích s procesory ARM nenahraditelné

16. prosince vypustil Microsoft volně mezi veřejnost tři zajímavé dokumenty ke stažení: Windows 8 System Requirements (293 stran), Windows 8 Device Requirements (943 stran) a Windows 8 Filter Driver Requirements (pouhých 70 stran). Tyto dokumenty pojednávají o tom, co musí zařízení splňovat, aby dostalo od Microsoftu „posvěcení pro provoz Windows 8“ a co musí splňovat ovladače, aby je Microsoft podepsal (a tedy je bylo vůbec možné ve Windows 8 používat). Dokumenty se týkají nejen ARM verzí Windows 8, ale i ostatních verzí Windows 8 a dokonce i Windows 7 (včetně příslušných serverových variací).

Budeme se zabývat pouze tou částí, o které se nyní tolik hovoří. Doporučujeme vám před tím osvěžit si paměť přečtením článku o Secure boot přes UEFI:

V krátkosti připomeňme, že o Secure boot se hovořilo už tenkrát s obavami, že to znemožní na počítači nainstalovat jiný operační systém, typicky se v tomto kontextu hovoří o linuxu. Tony Mangefeste z Microsoftu tenkrát (loni v září) uživatele ujišťoval, že tomu tak nebude, přesněji řečeno že bude na výrobci počítače, zda umožní Secure boot v setupu vypnout a umožnit bootování jakéhokoli OS tradiční nezabezpečenou metodou (a tedy i potenciálně možnost proces bootování ovládnout škodlivým softwarem).

Nyní se z dokumentu dozvídáme, že je to pravda je napůl. Počítač, který bude chtít výrobce posvětit od Microsoftu, tedy nalepit si na něj samolepku typu „Designed for Windows 8“ (nebo něco v tom smyslu) a prodávat spolu s ním předinstalované OEM Windows 8, bude muset být v základu vybaven funkcí Secure Boot a tato funkce bude muset být zapnuta. Ve výchozím stavu zkrátka počítač s OEM Windows 8 bude bootovat zabezpečenou cestou přes UEFI a Secure boot.

Nyní pozor, teď se nám cesty dvou platforem rozejdou. U „non-ARM“ platforem (tedy s procesory x86-kompatibilními) musí výrobce zajistit možnost Secure boot vypnout, a to pouze tou formou, že si to uživatel nastaví sám v setupu, nikoli že by to šlo udělat programově. Přichází kámen úrazu: na ARM platformách tato možnost být vůbec nesmí.

Windows Hardware Certification Requirements - page 116

Na toto konto byl převážně uživateli a příznivci svobodných operačních systémů objednán valník hnoje za účelem jeho nakydání na Microsoft, přičemž nechyběly zmínky o nekalých praktikách monopolního hráče na trhu a podobně. Zkusme se na chvilku oprostit od emocí a s čistou hlavou si povězme, co to bude znamenat.

Pro uživatele klasických počítačů (bez procesorů ARM) to nebude znamenat prakticky nic. Takový uživatel bude moci nadále na svůj počítač, se kterým koupil i licenci OEM Windows, nainstalovat jakýkoli jiný operační systém. Prostě vypne Secure boot a je to. Nazvěme to klidně „jailbreak by design“ (a dokonce vyžadovaný Microsoftem). Všimněte si též odstavce 20 písmene a), které říká, že by mělo být uživateli při vypnutí Secure bootu (tzv. Custom Mode) umožněno modifikovat podpisovou databázi firmwaru včetně PK (Public Keys). Uživatel tak vlastně neztratí možnost bootovat jiný operační systém přes Secure boot (pokud to daný systém bude podporovat).

Pro uživatele počítačů s procesory ARM to však bude vypadat jinak. Představte si, že na trhu jsou již nějaký ten pátek Windows 8 a stejně tak je možné běžně koupit třeba tablety s procesory ARM a s Windows 8. Co udělá uživatel, který si bude chtít takový tablet koupit? Takový uživatel bude mít možnost volby: koupit si tablet s Windows 8, nebo si koupit tablet s jiným operačním systémem, třeba Androidem, nebo iOS, nebo i s něčím jiným, pokud to bude. Rodina procesorů ARM funguje s poměrně velkou škálou operačních systémů, z nichž řada je již na trhu poměrně zaběhnutá Microsoft bude v tomto segmentu nováčkem. Samozřejmě nám z toho ale vyplývá, že uživatel, který si koupí tablet s procesorem ARM a s Windows 8, nebude mít možnost do tohoto tabletu nahrát jiný operační systém. Na tomto místě musí zákonitě padnout otázka: A je to nějaký problém?

Problém to být může, ale také nemusí. Problém to bude, pokud daný tablet bude dostupný pouze ve verzi s Windows 8 a uživatel jej bude chtít kvůli jeho hardwarovým vlastnostem a způsobu ovládání po stránce hardwarové (kam ovšem z velké části patří i design), ale nebude chtít Windows. Takový uživatel je neuspokojitelný – chce něco, co neexistuje. Dlužno dodat, že to neexistuje z rozhodnutí výrobce tabletu a z rozhodnutí Microsoftu, oba subjekty jsou za tento stav odpovědné polovičním dílem. A protože nám trh ještě reguluje jedna specifická věc, totiž „patenty na kolo“, pak pravděpodobně nebude možné, aby někdo další vyrobil tablet stejných hardwarových vlastností a s jiným operačním systémem.

Protože ale nepředpokládáme, že by se zaběhnuté operační systémy s příchodem Windows 8 najednou staly totálními outsidery se zájmem několika procent zákazníků, můžeme se docela klidně domnívat, že rozumný výrobce udělá jak tablet s Windows 8, tak i se zaběhnutým operačním systémem. Na výběr by tedy mělo být.

Ono je docela klidně možné (předpokládáme to, protože si to dovedeme více než představit), že Windows 8 pro ARM se vlastně ani jinak než jako OEM prodávat nebudou. Zařízení se spíše budou prodávat jako celek vybavené konkrétním operačním systémem a trh rozhodne o tom, který je lepší. Právě v tabletech a vůbec na platformě ARM má trh šanci skutečně rozhodnout, neboť platforma ARM „netrpí“ tím, čím platforma x86 – totiž zpětnou kompatibilitou. Na platformě ARM si stávající aplikace nespustíte a obecně bude to, čemu se říká „user experience“, hodně odlišné od světa x86, přestože se to Windows 8 budou snažit z části sjednotit (té části se říká „uživatelské rozhraní Metro“). Může se klidně stát (tipujeme), že pro ARM bude Metro primárním ovládacím prvkem, zatímco na klasickém x86 desktopu, pokud zůstane Metro vůbec zapnuté, bude nejpoužívanější aplikací Plocha ;-). Ač tedy bude oba světy možné pohánět jedním systémem, bude se typický scénář použití v obou případech pravděpodobně hodně lišit.

Windows 8 - Start Screen

Rozhodně bychom rádi vyjádřili náš názor na to, že zabezpečený proces bootování prostřednictvím Secure bootu bude skutečně pro uživatele spíše přínosem než strategií Microsoftu na vyštípání konkurence. Microsoft totiž svou konkurenci až tak docela vyštípat nepotřebuje, z prodaných zařízení s Androidem mu jdou nemalé peníze do kasičky a byl by hloupý, kdyby tento jistý zdroj příjmů zařízl. Nakonec zařízení s procesory ARM nebudou žádné skládačky, ale ucelené řešení, které si bude uživatel kupovat jako celek a stejně jako nebude řešit, kolik z toho stojí displej, tak nebude (jako u běžného PC) řešit, kolik z toho stojí Windows 8. Uživatel se rozhodne koupit si takový produkt (jako celek), který bude nejlépe vyhovovat jeho potřebám a drtivá většina z nich nebude řešit, zda si do tabletu s procesorem ARM, se kterým si coby nedílnou součást koupil i Windows 8, bude moci nahrát i jiný operační systém, tak jako to neřeší třeba uživatel iPadu.

Tagy: 
Zdroje: 
Kapitoly článků
1.  Windows 8 budou na počítačích s procesory ARM nenahraditelné

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Windows 8 budou na počítačích s procesory ARM nenahraditelné

Pondělí, 23 Leden 2012 - 21:19 | giff | A vite, jaky system pouzivaji vrazi, zlodeji a...
Pondělí, 23 Leden 2012 - 17:40 | Jan Matějický | 1. Apple prodává svůj výrobek se svým systémem....
Neděle, 22 Leden 2012 - 15:15 | Pety | Moje názory, ať se vám to líbí nebo nelíbí,...
Neděle, 22 Leden 2012 - 15:11 | Pety | Jindy snad ne, ale tentokrát jste měl zjevně...
Neděle, 22 Leden 2012 - 13:56 | romco | MS asi chce zvýhodniť tablety s Intelom. O to im...
Neděle, 22 Leden 2012 - 09:11 | Lojza Suchánek | Cituji: "když je někdo tak silný, že začne...
Sobota, 21 Leden 2012 - 22:02 | r23 | Já s Vámi souhlasím, jediný problém je, když je...
Sobota, 21 Leden 2012 - 21:50 | r23 | Z pohledu historie nikdy nebyly počítačová...
Sobota, 21 Leden 2012 - 11:38 | Lojza Suchánek | Takze Apple vlastne celou svou historii priznava...
Sobota, 21 Leden 2012 - 09:33 | Jan Matějický | To jistě, pokud by to zařízení nemělo jiné...

Zobrazit diskusi