Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Neničte si u počítače zdraví. Podívejte se, jak na to

PR článek
Pracovní náplň stále většího procenta populace spočítá v několika hodinách sezení před monitorem stolního počítače. Další hodiny pak tráví děti i dospělí za notebookem doma. Bohužel mnohdy ve zcela nevyhovující pozici, která může zničit jejich zdraví. Jak jste na tom vy?

Proč dnes sedíme za počítačem často hůře než před lety?

Ač se to může zdát paradoxní, notebooky ve velkém přispěly k tomu, že pozice našeho těla před stolním počítačem se ještě zhoršila. Zatímco u klasických stolních počítačů bylo standardem používat monitor, který měl svůj vlastní podstavec, k tomu klasickou plnohodnotnou klávesnici a samostatnou myš, sedět za stolem navíc bylo nezbytné, dnes již tyto skutečnosti neplatí.

Mnoho z nás se „hrbí“ nad notebookem bez jakéhokoliv dodatečného vybavení. Raději snad ani nezmiňujeme ty, kteří s notebookem ani nesedí za pracovním stolem, ale mají jej položený na klíně v posteli nebo na pohovce. To vše vede k tomu, že naše tělo kvůli tomuto životnímu stylu trpí daleko více než kdy dřív.

Jak si nastavit pracovní prostředí?

Nejlepším řešením je zapojit do notebooku externí zařízení (tzv. „periferie“), které jsme používali dříve. Tedy externí monitor na podstavci, kvalitní klávesnici a ergonomickou myš. Nemáte-li tuto možnost, řešením může být alespoň podstavec pod notebook, díky kterému bude jeho obrazovka mnohem výše a vy tak nebudeme držet krční páteř v nepřirozené poloze s hlavou dolů. Pokud nic z toho nemáte, počáteční investice může být samozřejmě vyšší, což pomůže vyřešit rychlá půjčka. Vaše tělo vám ale poděkuje.

Stůl by měl být dostatečně velký, abyste si na něj mohli položit ruce, prakticky všechny klouby našich končetin by měly být v pravém úhlu (kolena, pánev, lokty), nohy pevně opřené do podlahy. Bederní páteř by měla být podepřena kvalitní bederní opěrkou na kancelářské židli.

Nezapomeňte na pohyb

Několikrát za den byste měli alespoň na pár minut od počítače vstát a tělo rozhýbat. Ideální jsou krouživé pohyby hlavou, krátká procházka, rozhýbání páteře. Zajímavým řešením je také práce ve stoje, která našemu tělu umožňuje mnohem přirozenější polohu, a hlavně od těla vyžaduje neustálé aktivní zapojení pohybového aparátu, což je pro nás mnohem zdravější. K tomuto účelu skvěle poslouží stoly s nastavitelnou výškou pracovní desky.