Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Notebooky s Haswellem nesou GeForce 700M, byť žádné Nvidia nevydala

Nvidia Kepler již brzy teaser
I když Haswellu ještě nějaký ten pátek do vydání zbývá, začaly z různých koutů internetu prosakovat zprávy o konfiguraci prvních notebooků s novým CPU. Nejpřekvapivější je jejich grafická část.

Samotná informace, že se specifikace notebooků objevují s velkým předstihem před vydáním samotného procesoru, není vlastně nic neobvyklého. AMD i Intel poskytují výrobcům mobilní čipy s dostatečným předstihem, aby v době uvedení křemíkových novinek byly k dostání nějaké produkty, které je obsahují.

Zajímavější na celé situaci jsou specifikace grafické části. Konkrétně u modelů, který chystá v České republice méně známá turecká společnost Monster. Nejrychlejší Q48MS-17639 se 17,3” LCD totiž krom grafiky HD 4600 integrované ve čtyřjádrovém Haswellu i7-4800MQ obsahuje také GPU diskrétní. Tím je 4GB GeForce GTX 780M od Nvidie.

Monster Notebook Haswell GeForce GTX 780M GTX 770M
Podobnost s produkty MSI je zřejmě více než jen náhodná :-)

Pokud pátráte v paměti, oč jde, pravděpodobně k rozumnému závěru nedojdete - takový produkt totiž dosud Nvidia neuvedla. Internetem se šíří různé neoficiální zprávy, všechny se však shodují, že půjde o čip parametrově identický se stávající GK104. Buďto Nvidia přejmenuje mobilní šestkovou řadu (Kepler), nebo připravila novou revizi čipů šestkové řady.

Konkrétní informace, které souvisejí s výkonem, už jsou mírně nejednotné. Připomeňme, že stávající GeForce GTX 680M nese 1344 aktivních stream-procesorů a běží na 720 MHz. Podle některých zpráv se množství výpočetních jednotek nezmění, podle dalších má ale čip nabídnout o 30 % vyšší výkon. Pokud by mělo platit obojí zároveň, muselo by dojít ke zvýšení taktovací frekvence na 940 MHz, což není zrovna malý rozdíl. I když taková frekvence zdaleka není nemožná, připouštíme, že s ohledem na spotřebu nemusejí být tyto parametry definitivní.

K dispozici bude i varianta notebooku s pomalejší GeForce GTX 770M, která jako nástupce GTX 670M pravděpodobně nabídne 3 GB GDDR5. Cenové rozpětí těchto herních notebooků s Haswellem a GeForce GTX 700M se v přepočtu pohybuje mezi čtyřiceti a osmdesáti tisíci korunami - podle konfigurace.

Diskuse ke článku Notebooky s Haswellem nesou GeForce 700M, byť žádné Nvidia nevydala

Pondělí, 4 Březen 2013 - 18:20 | Tomáš Bohuněk | Tohle je MSIčku podobnější jak Samsung Applu,...
Pondělí, 4 Březen 2013 - 15:42 | Anonym | Pokud to v tuto chvili neuvadi zadny jiny vyrobce...

Zobrazit diskusi