Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Novinky z Intelu nejen o Coffee Lake-refresh

V poslední době došlo u Intelu k několika různým událostem, které by neměly uniknout pozornosti…

Coffee Lake-refresh: dostupnost a kapacita výroby

Intel si je vědom, že informace o výrobní kapacitě, která dlouhodobě nedostačuje pokrýt poptávku, nemusejí vyznívat zrovna lichotivě (byť je taková skutečnost samozřejmě příznivější než pokud by výroba stála), takže se rovnou snažil rozptýlit obavy o budoucí dostupnost procesorů zprávou o rozšíření výrobních kapacit.

Jednak plánuje finální část testovacího procesu a balení hotových produktů přesunout do továrny ve Vietnamu, čímž zvýší kapacitu továrny v Malajsii, která se bude věnovat pouze předchozím krokům (testování, pouzdření). Jednak investuje €50 milionů do továrny Fab 24 v Irsku, která tím bude vybavena pro 14nm++ proces a schopna vyrábět procesory Coffee Lake a Coffee Lake-refresh.

Ice Lake bude mít větší cache

Procesory architektury Ice Lake, tedy 10nm nástupce Coffee Lake-refresh (nepočítáme-li symbolicky vydaný / nevydaný Cannon Lake) zvětší kapacitu cache. L1 data cache dosáhne kapacity 48 KB a do L2 cache se vejde 512 KB (na procesorové jádro).

Na tyto hodnoty lze nahlížet buďto v kontextu Coffee Lake(-refresh), kdy jde o 50% zvětšení L1 data cache (z 32 KB) a 100% zvětšení L2 cache (z 256 KB), nebo je můžeme chápat jako určitý odkaz serverového segmentu, ve kterém mají některé produkty 512KB L2 cache již nyní.

Nedošlo-li ke zrušení 10nm procesu, lze očekávat vydání desktopových procesorů Ice Lake někdy příští podzim. Některé zdroje je očekávají i dříve, jiné později.

Ryan Shrout z PCPerspective nastupuje do Intelu

Z přesunu šéfredaktorů předních hardwarových webů přímo do společností vyvíjejících hardware se pomalu stává tradice. Pár příkladů: Dave Baumann z Beyond 3D odešel do AMD. V AMD skončil i Ryszard Sommefeld, který psal pro Hexus a Beyond 3D. Z redakčního týmu Beyond 3D pocházel i někdejší architekt Imagination Technologies Arun Demeure. Do Applu nastoupil zakladatel a šéfredaktor webu Anandtech, Anand Lal Shimpi. Všem, na které jsem zapomněl, se tímto omlouvám, ale pro ilustraci trendu, který se v této branži objevil až v posledních letech, to myslím stačí.

Dalším bude dosavadní šéfredaktor webu PCPerspective, Ryan Shrout. Nastoupí do Intelu na pozici výkonnostního šéfstratéga (Chief Performance Strategist), kde bude mít na starost plánování výkonnostní stránky produktů pro segmenty, jimž se Intel věnuje. PCPerspective bude fungovat bez jeho účasti a jak sám podotkl, neměl by to být problém, protože už nějaký čas běží bez jeho zásahů. Shrout mimo jiné vedl také analytickou firmu Shrout Research.

Diskuse ke článku Novinky z Intelu nejen o Coffee Lake-refresh

Pondělí, 29 Říjen 2018 - 10:43 | RedMaX | Mohl mi dat Intel dva taci a strategii, ze maji...
Pondělí, 29 Říjen 2018 - 09:09 | R-M-X | Jestli to nesouvisí se snahou Intelu o vlastní...
Pondělí, 29 Říjen 2018 - 08:59 | Martes | Asi je důležité dodat, že příznivější to je pro...
Pondělí, 29 Říjen 2018 - 08:48 | Dolan | "Intel si je vědom, že informace o výrobní...
Pondělí, 29 Říjen 2018 - 08:34 | Tom Buri | Shrout v intelu? to se divim.. po tech letech...

Zobrazit diskusi