Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Nvidia a AMD skoupily veškeré uvolněné výrobní kapacity TSMC

No vida, houby zle. iPhon nemám a mít nebudu, konzole jsem vždy jako "PC Master Race" důstojně ignoroval, ale výhledově se časem novému CPU či grafice nebráním. Čili čistě z mého sobeckého hlediska jsou to dobré zprávy :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ale bez iPhone si nemůže užívat nejvýkonnější CPU na světě s 6x ALU a IPC 59% nad Zen2 při desetinové spotřebě :(

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Ano, o víkendu tu na toto témato byla jistě zajímavá diskuze, já si nicméně raději dal 100,5% historickou komedii...
https://diit.cz/clanek/delta-electronics-dps-500qb-recenze-test/diskuse

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Příští rok má Apple vydat MacBook Air s 12-ti jádrem A14. 8-vekých OoO jader + 4 in-order úsporná.
- A13 6xALU Ligtning core má IPC větší o 84% ve SPECint2006

- A14 pokud bude mít IPC větší jen o pouhých 10%... 1,84x1,1=2,02 ... neboli 102% vyšší IPC než Zen2 Renoir

- frekvence A13 jsou 2,65 GHz, A14 na 5nm může mít 2,7 - 2,8 GHz, v notebooku možná i 3,0GHz.... což je ekvivalent AMD Renoir na 6 GHz.... už vidíte jak je Intel a AMD naprosto v háji a absolutně nemají čím konkurovat v NTB???

- 2021 má přijít ARM Holding s novou řadou Cortex jader Matterhorn: nová ISA ARMv9+SVE2 2048-bit (FPU zdvojnásobí výkon tím že místo 2x128-bit NEON FPU budou mít 2x256-bit FPU, ARM od Fujitsu šel ještě dál, ten bude mít vnitřně 2x512-bit FPU), IPC někde okolo Apple A12, což je cca 65% nad Zen2 (tedy Matterhorn také bude mít 6xALU back end).

- no a pokud 2021 bude mít ARM novou ISA na bázi SVE2, tak Apple A14 může mít 2048-bit vektory už letos. Ostatně první 64-bit jádro A7 Cyclone měl Apple 2 roky před Cortexem A35. Ale i bez SVE2 bude A14 monstrum ke kterému si nic ze světa x86 ani nečuchne.

- Nejlepší je, že ty 4 malá úsporná jádra (úsporný in-order Cortex A53 má odběr typicky 0,075W) můžou v notebooku zajistit funkci always online, obdobu toho co mají smartphony. Emaily, Skype, FB vše vám bude notes přijímat i ve vypnutém stabu, pak vám bude zvukově a blikáním jablkem dávat upozornění. O tomhle si můžete nechat u x86 zdát.

- a nejspíš se můžete těšit i na odemykání xychtem, převod mluveného slova na text.... to vše díky speciálním AI jednotce o které si může x86 user leda nechat zdát a bude muset bušit do klávesnice jak o život dál, přestože žijeme v 21.století.

- Jsou spekulace že Apple experimentuje s více čipovými konfiguracemi pro nahrazení Intel Xeonů. Aneb co brání Applu udělat čipletovou konfiguraci jako dělá AMD? Nic, je to jenom Northbridge a Southbridge přesunutý do pouzdra CPU, takže z hlediska patentů jim nic nebrání. Ani Intelu.

- A kdo by se chtěl podívat na rozbor ISA ARMv8 vs. x86-64 vs. Alpha, jejich výhod a nevýhod, tak může tady, výsledky porovnání na str 51:
https://scholarworks.wmich.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2517&context=...

Upozorňuji že fanatici x86 by tam dívat neměli, protože to vychází pro x86 dost špatně pro OoO procesory. Sumárně se dá říct že x86 CPU potřebuje o 25% víc mikroinstrukcí pro zpracování stejného kódu než AArch64 CPU (tedy Intel Haswell jádro by přechodem na ARMv8 měl okamžitě o 25% vyšší IPC a zároveň nižší spotřebu), plus x86 má o 50% větší přesuny dat díky menším registrům, což opět zvyšuje spotřebu. Když k tomu připočítáme složitější a tedy víc žravý CISC->RISC dekoder, tak se není čemu divit, že z principu a omezení samotné ISA bude x86 CPU vždycky o nějakých 50%-100% žrát víc a tedy ten nejlukrativnější a 7x větší trh se smart phony nikdy x86 neuvidí. Nejhorší na x86 je ale asi to, že zatímco in-order CPU je srovnatelné s ARMem (to bude tím že x86 ISA byla v 80-letech navržena pro in-order CPU, zatímco ARMv8 je ISA stará pár let), tak OoO CPU je velmi omezené samotnou x86 ISA. Tady možná leží vysvětlení proč Apple již má super výkonná 6xALU jádra už od roku 2017 a Intel s AMD zůstávají na 4xALU. Těch 6xALU jim v simulacích opravdu asi nevychází zrovna nejlíp kvůli omezením x86.

Takže ten Keller s tím přechodem na ARM a s vývojem AMD K12 docela měl pravdu, že?

+1
-22
-1
Je komentář přínosný?

jedna kratka veta. Som zvedavy, ako rychlo na tom pojde DOOM Eternal

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

tak zrovna ten by bezel uz na soucasnem A13, kdyby se pro nej zkompiloval, doom je limitovan zejmena GPU. Ale thy benchmarky nelzou, apple A13 je skutecne hodne vykonny procesor, az se mu nastavi poradne TDP a vyrobi na vykonnem procesu (ne na uspornem), tak natrhne intelum novy ritni otvor, s AMD to bude zajimavy souboj

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

intel ani amd nemaj nejmensi sanci applu konkurovat, jednak apple do toho muze nalejt tolik prachu a lidi ze se o tom tem dvoum firmamm nezda ani dohromady a hlavne apple si dela HW a SW na miru o cemz se tem dvoum +win taky ani nezda

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Nemůže do toho nalejt lidí kolik chce, protože těch lidí je zásadní nedostatek.

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Když ti Apple nabídne 5x vyšší plat, možnost účastnit se vývoje nejvýkonnějšího CPU na světě a spolupracovat s těmi nejlepšími inženýry z oboru..... kolik lidí to nevezme?

Apple už ty nejlepší lidi dávno má. Proto neradi pouštěli Kellera do AMD, proto jsou nasraní že jim utekl Gerard Williams a založil Nuvii. Další exodus se dá očekávat do Nuvie, protože tam dostanou k platu i akcie a ty po uvedení na burzu vyletí nechutně nahoru a z prvních inženýrů se stanou multi milionáři.

Jinak samozřejmě o peníze vůbec nikomu nejde :)
Nicméně se podle nich dá měřit výzva a o to spoustě špičkových lidí jde mnohem víc než o peníze samotné.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Ajeje Neliz, Už tě nebaví sypat ze sebe totální pološílené kraviny na živě, tak jsi přišel sem?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ja jsem tady uz dobrejch par let ale to je jedno, do ze ma apple cca 4 roky naskok pred jakoukoli konkurenci nevyvrati proste nikdo, mysli si co chces az to apple rozjede s ARMama v notasech atd tak si povime kdo sypal kraviny :-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

" naskok pred jakoukoli konkurenci nevyvrati proste nikdo"
- některé věci implementoval dlouhé roky po konkurenci(HW i SW) = náskok Applu ? :D :D ty jsi mi komik .. kupodivu nejvíce zajímavé/odlišné se mi jeví nápady Nokie s kterými nebyl nikdo dlouhé roky schopen srovnat krok .. (kdyby ve zlomovém okamžiku zvolila jiný přístup, tak by mohla být silným soupeřem Applu)
- Ano Applí CPU je velmi slušné, ale o iOS se to říct nedá ..ano je to jejich filozofie, ale to není omluvou..

až to přijde, tak to přijde ..zatím tady sypete s kolegou mega-lulz-ALU kraviny a prezentujete své vlhké sny :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

nokia byla vzdycky tragedie, vpodstate jsem na ni vyrustal a jo chapu ze v ty dobe byla top rpotoze vsechno ostatni bylo jeste horsi, symbian byl neskutecnej odpad, HW a uzivatelske ovladani vylo s kazdym modelem tak jine ze o nejakem pokroku se nedalo vubec mluvit proste kazdej model nova strelba od boku, jedina rada ktera byla +- stejna a sla dal byli komunikatory v te dobe za 20k, dnes by to bylo tak 50k, pak prisel apple a naprosto zmenil hru, kazdej najednou videl ze nokia proste nema paru co dela, jo udelala pak slusny fotaky ale OS a HW porad tragedie, pak prisel fail v podobe spoluprace s MS, uz pri vydani jsem rikal ze je to mrtve a nikdy to nebude mit sanci, to same jsem tvrdil o windows RT stejne bylo milion kecu jak se pletu :-D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

- apple byl dlouhé generace jen dumb phone se slušným HW a za prémiovou cenu. Ke dnešku se sice hodně polepšil, ale pořád zaostává, i když kopíruje, kde se dá.
- apple dlouhé roky neměl na SW ani HW úrovni to co měla nokia už s prehistorickým symbianem/WP atd. ty odpade ..akorát do toho cpal od začátku o hodně silnější čipy a tím si zajistil svou "popularitu" i vyšší marže:) .. dnes už taky nic čím by ohromil ..
- MS UI je to nejlepší co vyšlo za poslední roky ... akorát to okolo nefungovalo (nevýkonný zastaralý HW za vysoké ceny .. to nemohlo konkurovat, ale zas to fungovalo velmi svižně i na snapu 200 s 512MB RAM o.O) + postupně zabili i vlastní OS a app

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

co ze applu na HW a SW tak strasne chybi ? :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

bavíme se o postupném vývoji a tom co Apple dlouho neměl a ne o současném stavu ty zfanatizované vemeno ;) >> fakt, že Apple v mnoha aspektech funkčně zaostával za konkurencí je nevyvratitelný (btw i komplet andoidí svět dlouho dotahoval to co implemetovala Nokia do svých pomalých a chloupých přístrojů..a že jim to trvalo )

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ps: a co se tyce intelu osobne si myslim ze dela na necem uplne novem, mozna dokonce ARMovem, to ukaze cas ale to ze se vpodstate nesnazi ani konkurovat AMD a nechava celou svou procesorovou serii jen tak dojizdet proste neco naznacuje ale pravdepodobne to jeste par let bude trvat nez to vydaj

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

> nastavi poradne TDP a vyrobi na vykonnem procesu
> natrhne intelum novy ritni otvor

... nebo taky druha moznost, kdyby to zacali redesignovat (protoze redesign bude potreba) na vyssi frekvence a HP proces, narazi na uplne stejne problemy jako AMD / Intel u desktop CPU, a dostali by CPU max o par procent lepsi.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Nic redesignovat nebudou.
A13 běží na 2.65 GHz a má větší výkon než Ryzen 3950X na 4.7 GHz.

A14 na 5nm poběží o 18% rychleji už jenom přechodem na lepší 5nm proces, to je 3.1 GHz. V iPhonu bude mít strop pořád kolem 2.7Ghz kvůli TDP. Ale v NTB by ty 3 GHz mohly být reálné, hlavně v ST loadu. To by AMD Renoir musel běžet na 5.5 GHz aby se tomu vyrovnal..... a to uvažuji IPC dnešní A13, nikoliv A14 která bude mít IPC vyšší.

To bude doslova masakr x86 motorovou pilou. AMD ani Intel nemají nic co by se tomu mohlo vzdáleně přiblížit.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Aha tak retard s tim neprestal. Tak si to zopakujeme. A13 3583 bodu vs Ryzen 3950x 14336 bodu. Porad stejny a porad jsou to cisla na zaklade tvych odkazu na testy https://diit.cz/clanek/ryzen-embedded-r1102g-si-vystaci-s-6-watty/diskus...

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

nevim, odkud vase cisla pochazi, ale zjevne nejsou prepoctena na jadro a normalizovana na 1GHz. Na oplatku nabizim realny test ARMmu, kde zejmena v nekterych testech dostaly intel a AMDcka (EPYC 1) pekne na zadek: https://www.anandtech.com/show/15578/cloud-clash-amazon-graviton2-arm-ag...

v nekterych testech je vykon 2x vyssi. I kdyby to v realnych aplikacich nebylo tak vyrazne, nemuzete poprit, ze doby, kdy ARMmy byly male pomale chipy, jsou nenavratne pryc. Pristi verze ARMu napr. od AMD opravdu muze porazit vsechno z x86 sveta a stat se nejvykonejsim CPU na svete, coz ted drzi EPYC 2 ROME. Zejmena kdyz apple ARMy zrychluji kazdy rok o desitky procent to ciste pomoci IPC (PPF)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

víc GHz víc adidas :D přepočítávat si to můžete jak chcete, ale nikdy na 2W CPU+GPU pařanskej komp nepostavíte

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Aktuální Snapdragon 865 má GPU stejně výkonné jako Xbox One. Něco kolem 1.3 TFOPs FP32. Při TDP 5W. Apple má GPU ještě lepší. Samsung S10 klidně připojíš na monitor přes USB-C -> HDMI kabel, spáruješ s BT gamepadem a paříš hry jako na konzoli:
https://www.youtube.com/watch?v=-yaEFQxFBmc

Byly doby kdy lidi spokojeně pařili na Xboxu a ten výkon jim stačil :D

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ne každý kupuje procesor na paření. A i tam je podstatný skutečný výkon. Až mi Apple nabídne skutečně konkurenceschopný procesor co do poměru cena/výkon/spotřeba/kompatibilita, budu o něm uvažovat. Já třeba řeším převážně servery a tady Apple nenabízí lautr nic. Neřeším kdo mi to dodá, řeším onen poměr. Před 4. roky jsme koupili do serverů Intel. Před rokem jsem koupili AMD. Jestli mi Apple za dva roky nabídne kompatibilní ekvivalent, výkonnější, levnější, rád koupím.
Do té doby se může jít Apple klouzat.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Apple nejspíš nikdy serverové CPU dělat nebude.

Nicméně šéf architekt těch Applích monstr 6xALU jader, Gerard Williams, si založil start up na serverové CPU jménem Nuvia. A to bude patrně nejvýkonnější CPU široko daleko, protože nejen že to bude ultra široké jádro jako ty současné Apply, ale bude to mít daleko silnější FPU pro serverové nasazení v HPC. Už tak to bude standartně podporovat 2048bit SVE2 SIMD a pokud tomu dají třeba 4x512 bit FPU (Fujitsu má 2x512 bit, takže méně to mít nebude), tak to bude neskutečně drtit cokoliv z x86 světa i s jejich AVX512. Intel umí jen 1x512 a pouze v serverech. A je docela možné že pro HPC nasazení to budou od začátku cílit na 3,5- 4GHz, takže to nebude mít konkurenci.

2022 si budeš moc koupit Nuvii nebo nějakej Ampere eMag na bázi licenčního Cortex Matterhorn. I ten obyč Matterhorn bude mít SVE2 a 6xALU a bude mít vyšší IPC než cokoliv z x86 umírajícího světa.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

on není výkon jako výkon, ale to bys jako velký expert mohl vědět, ale jelikož nevíš, tak to zkusím, tak abys to pochopil a položím ti jednoduchý dotaz ;)

Proč má "prehistorická" (cca 7 let na trhu) konzole na starém výrobním procesu(28nm?) s šítným CPU i GPU mnohem lepší grafiku ?(více detailů, objektů, dohled atd.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

to je nedorozumeni. Nikdo tu nerika, ze na A13 postavime superpocitac. Hovorime tu o tom, ze architektonicky je A13, zejmena v IPC, rychlejsi nez x86, takze az apple, nebo nekdo jiny vybobi ARM procesor s poradnym TDP a mnoha jadry, ze to bude rychlejsi nez x86, coz je ukazuje uz ted: https://www.anandtech.com/show/15578/cloud-clash-amazon-graviton2-arm-ag...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby si umel cist, tak si stacilo ten muj prispevek precist. Jsou to cisla od toho pana co tu porad rve jak je apple uzasny a podklada to cislama. A na ty jeho cisla odkazuju.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

po padesaty sedmy: ta cisla je potreba prepocitat na jadro (a13 ma 2 vykonova jadra) a na 1GHz, pokud chceme ziskat normovany vykon architektury, o kterem se tu celou dobu bavime

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

sice se shodnu ze Apple cipy jsou vykonem roky pred konkurenci ale prepocitavat na 1Ghz je naprosta hovadina, jestli bych chtel urcovat pokrocilost cipu tak pomerem spotreby a vykonu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Cloveka zajima jaky v kterem procesoru dostane vykon. Celkovy vykon. To ze budete pouzivat ruzny bulharsky konstanty, aby vam apple vysel lepsi je hovadina.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Prepocet na jadro a normalizace na 1GHz je jedna z nejvetsich pitomosti, co jsem tenhle tyden cetl. A to jsem cetl nektere Trumpovi tweety :D

Jednoduse... pokud jeden procesero ma vykon dejme tomu 10 virtualnich bodu v nejakem testu a konci na hranici 1GHz, tak je desive pomalejsi, nez procesor, ktery bezi na 4GHz, ale dokaze mit 35 virtualnich bodu. I kdyz ta normalizace by ho ukazovala v horsim svetle.

Doplnte si znalosti, nedilnou soucasti navrhu architektury je i plan na jakych frekvencich ten cip pobezi. Nektere architektury dosahuji maximalniho vykonu sirkou, nektere frekvenci. Neda se rict, ze jedno je horsi nez druhe, protoze i pro vysoke frekvence se musi pri navrhu delat zajimave konstrukce. To co cloveka zajima je celkovy vykon, a je jedno jak toho CPU dosahne.

Malokdo rika, ze ARM je nejaka mala nevykona socka. Ale napr. Graviton oproti ZENu je vyrazne novejsi koncept, vyrazne mene zatizen problemy kompatibility a stejne ho nedokaze dat. Je to CPU bez SMT a podle testu to vypada, ze je idealni pro clusterfuck aplikaci (virtualek), kde zadna nepotrebuje vice jak 4 vlakna, protoze jeho skalovani je narozdil od SMT u Intelu/AMD dost mizerne.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

další z věcí je že Richie Rich (6 ALU) naprosto ignoruje ostatní a neméně důležité součásti návrhu CPU, např. cache která prý jen zabírá místo a není důležitá protože nic nepočítá, OoO engine který prý limituje x86, LSU buffer, ROB, prefetch, latence cache, etc.

ten člověk poměrně selektivně vidí jen víc ALU a SMT 4 :-)) případně nakousnuté jablko . LoL

Celý to připomíná zaseklou gramofonou desku.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

ty jses asi hodne hloupej, co se kouknout na singl core vykon, ze A13 je pasivne chlazenej atd, mit A13 aktivni chlazeni, 16/32 jader tak natrhne ryzenu prdel az k lopatkam ale to by jsi musel premyslet

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

- v čem natrhne 16c Ryzenu prdel ? NPU/GPU akceleraci ? to potom chápu ;)

- v mobilním segmentu seženu za polovinu(vs iP 11) android telefon s větším úložištěm, který je +- o pár % stejně výkonný (v reálném nasazení) >> aspoň už se iOS naučil něco s NFC navíc, ale že to trvalo a ještě pár dekád a Apple doběhne konkurenci i v ostaních funkcích ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vždyť má pravdu a ty jenom slovíčkaříš. Proto Williams odešel z Applu aby ty brutální jádra rozšířil i do jiných segmentů, v čemž mu Apple bránil. Nuvia přijde s obdobou Applích jader v serverovém multi core provedení a s tím obrovským IPC to bude masakr x86 motorovou pilou :D

Žádný Android telefon se výkonu Applu ani nepřibližuje. Apple A13 má pořád o 70% vyšší IPC než nejvýkonnější A77 (ta dosahuje 108% IPC Zen2).

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

- "Brutální jádra/masakr motorovou pilou" :D :D boha ty jsi komik

- podle čeho soudíš ? Že se někdy appka, hra, web na iPhonu načte o +-0,1s dřív a někdy později ve srovnání s shitným neodladěným androidem, nebo podle syntetického benchmarku ?

- jak chceš podle IPC odvodit reálný výkon v praxi ve srovnání s jinou architekturou a jinými instrukčními sadamy ?

- serverový trh, strojové učení atd. atd. je trh s nejvyššími maržemi = výdělky >> proč si Apple nechává protéct mezi prsty desítky miliard, když má nejbrutálnější HW ?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

už brzy můžeme očekávat zcela nové výkonné servery založené na nový iPhonech ....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

zalozene obrazovkou hore? alebo dolu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja ale nedostanu tu A13 nebo ten ryzen v jednojadrovem provedeni. Porovnavam vykon toho co realne dostanu. A pokud se chceme bavit o singl-core vykonu, tak i to nam muze geekbench ukazat https://browser.geekbench.com/v5/cpu/singlecore
Musim hodne listovat strankama, nez tam najdu nejaky arm...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Apple mě nezajímá, protože je předražený a neopravitelný. Nějaký notebook od někoho jiného si s ARM CPU koupím s chutí, protože x86 svět je konkurenčně nefunkční.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pokud je apple predrazeny, co je potom nvidia? a docela by me zajimalo, jak budete opravovat treba nejvyssi modely samsungu

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

JJ přesně tak, nejvyšší modely Samsungu jsou to samé jako Apple. Jinak předražené je to všude, kde není konkurence. Nvidia si může dovolit vysoké ceny protože Radeony nejsou pro ni žádná konkurence. Kolik stál High-end HD4870 a kolik stojí 2080 dnes? Intel to samé když AMD měl příšerný BD.

Apple hlediska brutálního výkonu jejich CPU ukazuje jak moc je ARM ISA nadřazená oproti staré x86. A nový ARMv9 bude opět další krok kupředu v podpoře ultraširokých OoO jader a ultraširokých SIMD (což je budoucnost IT). Roubovat nové technologie na obstarožní x86 sice jde, ale stojí to tranzistory, výkon a spotřebu (není to efektivní). Otázka jenom je, kdy se to dostane do bodu, kdy to přestane být výhodné, tak moc, že bude lepší přejít na novou architekturu. A ten bod nastal před 8-mi lety s příchodem 64bit ARMv8. Věděli to v Applu, věděl to Keller protože ten pracoval v Applu a věděla to Japonská Softbank co koupila za hrozné prachy samotný ARM Holding.

Cortexy na bázi Matterhorn s o 65% vyšším IPC než Zen2 budou bomba. Si představte ty hromadu levných notebooků co budou mít CPU na 3 GHz a budou dosahovat výkonu AMD Renoir na 5GHz, při 1/4 spotřeby. Naprostá dominance ARMu. To nemluvím o 2048-bit SVE2 které o dost zvednou výkon FPU.

A to samé nastává i v GPU oblasti. Mobilní grafiky v telefonech dávají 5x víc FPS/Watt než současné Radeony a RTX. Až s tím vtrhnou do notebooků, tak se ukáže že Nvidia a AMD budou mít velké problémy. Je dost možné že Playstation a Xbox jsou poslední konzole na x86 a AMD. Příští budou na 100% na ARMu včetně mobilních GPU. Jen pro příklad:
- GPU v Apple A13 má skore 2184pts/Watt
- GPU Radeon 5700XT má 405 pts/Watt ... což 5,4x méně
(viz video 9:42) https://www.youtube.com/watch?v=2SdIMiEjKD4
nebo 6:47 pro ukázku že iPad Pro (A12X) se 7W TDP poráží velké desktopové grafiky Radeon HD 6970 žeroucí 300W. Tohle je opravdu ukázka jak vysoce konkurenční prostředí v mobilních zařízeních akcelerovalo vývoj daleko za hranice toho, co známe z desktopu. A problémy bude mít AMD i Nvidia (i když ta na tom není tak špatně).

Sranda je že NV bude mít v novém SoC i A78 Hercules a tedy se dá předpokládat že příští rok také přejde na Matterhorn jádra. Takže nakonec Nvidia bude mít i výkonnější CPU jádra než samotná AMD. Což je sranda, protože kdysi dávno se spekulovalo že Nvidia usiluje i o vlastní x86 CPU.

Raspberry Pi za litr, co bude mít +65% větší IPC než Zen2 a grafický výkon Xbox One taky nebude k zahození. Už dnešní RPi4 připojíš k 4K monitoru a valíš na tom všechen kancl soft bez problému včetně Blenderu :D

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Ja ty tvoje pohadky proste zeru.

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

Tohle musí být druhé nelizovo alter ego.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ale nějaké víc vyšinuté :-D asi to dělají ty ALU navíc

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

lepsi by bylo dodani nejakych vecnych protiargumentu

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nemají argumety ani čísla, proto vždycky plivnou jednu nicneříkající větu. Většina testů a srovnání totiž ukazuje shodně na to, že x86 brutálně zostává a už nějakých 5 let není lídr ani v IPC ani ve vývoji. To že se to zatím nedá koupit do ATX desky neznamená že to nedrtí výkonově x86.

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

"Nvidia si může dovolit vysoké ceny protože Radeony nejsou pro ni žádná konkurence."

Keby to bola pravda, nestane sa to, čo sa dnes stane

On 27 April 2020. Page 1 of 1. 9 Comments

OpenCL 3.0 is being released today in provisional form. OpenCL 3.0 is making OpenCL 2.x functionality now optional

Additionally, it will allow NVIDIA to finally support the modern OpenCL specification with their proprietary driver. NVIDIA hadn't supported OpenCL 2.x in their driver in full due to not supporting SVM as needed by the OpenCL spec, but now that it's optional
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=opencl-30-spec&num=1

To nech niekto tvrdí tomu, čo seno žere, že to nie je dôsledkom lobbingu nvidia u Khornos Group. Nevieme to urobiť, tak to vyhodíme s univerzálneho štanadardu a ponecháme si to len v svojej implementácii toho istého ako openCL, a kurát sa to volá CUDA a beží to len na nVidii.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Raspberry Pi za litr, co bude mít +65% větší IPC než Zen2 a grafický výkon Xbox One taky nebude k zahození."
Jo to by se mi taky líbilo, ale bohužel mám dost rozumu, abych chápal že to není reálné a až to někdy reálné bude, tak desktopové procesory budou x krát taky jinde...
Mně stačí že když si spustím na i7 emulaci amigy tak bude mít simulovaný HW tak 3 500 000 dhr ale když totéž udělám na malině bude mít tak 160 000 dhr čím to asi bude :0)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už se těším na ty ARM servery, koupím tři s hromadou paměti, dám tam VMware ESXi na všechny a lusknutím prstu zmigruju všechny Windows, Linux virtuály, bude to mít desetinovou spotřebu a desetinásobný výkon. Jaká bude cena? Jaká je dostupnost?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

vy mate na serveru windows? uprimnou soustrast, s tim linuxem to zas tak slozite nebude, na ARMu uz bezi docela dlouho. Zatim muzete zacit treba timto: https://www.abctech.cz/menic-napeti-off-grid-carspa-mks1k-24-24v-1000va-...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ve vmware je problem i migrace z intelu na amd. Migrace na jinou cpu architekturu je naprosto nemozna... A je fuk jaky je v ty virtualce pouzity os.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud máte na mysli vMotion s EVC podporou zaživa, tak ano, to mezi AMD a Intel CPU nelze, musíte ten virtuál vypnout, potom zmigrovat a bude to normálně fungovat.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak podle toho "lusknuti prstu" sem predpokladal, ze to byla moznost zaziva. Vypnuti uz je na to moc zdlouhavy ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když ti člověk z oboru napíše že bude migrovat x86 na ARM lusknutím prstu, tak co si o jeho znalostech máš myslet? ARM virtuálky v cloudu Amazon prodává o polovinu levněji za stejný výkon než x86. Nikdo nechce platit 2x větší cenu za stejný výkon. Zaměstnanci kladoucí tomuto odpor budou a) asimilování, nebo b) eliminováni.

https://www.anandtech.com/show/15578/cloud-clash-amazon-graviton2-arm-ag...

Naprostá většina webových služeb založená na Linuxu a open souce už existuje pro ARM, takže migraci nic nebrání. Graviton2 je jenom slabá A76 z roku 2018 a přesto bude nechutně zatápět x86. Co teprve A77 která má +20% IPC (+8% Zen2), nebo letošní A78 s dalšími +15% IPC (to je +24% IPC nad Zen2), na A78 bude založen Graviton3 a tedy bez problémů bude drtit i Zen3. A další rok 6xALU Matterhorn s IPC okolo A12 tedy +65% Zen2. To je další skok v IPC o 33% (1,65/1,24=1,33) a bude to stát proti Zen4 který přinese s bídou 10%.

Blbé je, že Matterhorn CPU přijdou na trh až v roce 2022. Do té doby bude dostupný asi jen Ampere Altra a Mystiq na A76 a A78. Ikdyž vývojové stanice s Gravitonem2 by se taky měli dát sehnat:
https://www.anandtech.com/show/15737/arm-development-for-the-office-unbo...

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

"ARM virtuálky v cloudu Amazon prodává o polovinu levněji za stejný výkon než x86. "

...a obojí je masivně dražší než koupě vlastního x86 serveru. Jen se podívejte na ty šílené ceny.

" Co teprve A77 která má +20% IPC (+8% Zen2), nebo letošní A78 s dalšími +15% IPC (to je +24% IPC nad Zen2)"

Doufám, že jste upravil tahle čísla v souladu s vámi výše citovaným paperem, podle kterého nemůžete IPC ve SPEC benchmarcích mezi ARM a x86 přímo porovnávat, protože ARM ve skutečnosti dispatchuje na zadaný workload méně instrukcí, tedy jeho IPC je úměrně tomu nižší.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ses podíval na ty IPC testy, tak bys zjistil že to je SPECint score vydělené frekvencí v GHz. Tedy je to reálný výkon na 1GHz nebo-li PPC (performance per clock) nikoliv IPC.

https://www.anandtech.com/show/14892/the-apple-iphone-11-pro-and-max-rev...

IPC jako takové se měřit nedají, protože x86 CISC instrukce se rozloží na několik mikroinstrukcí RISC. To samé dělá i ARMv8, taky má dekodér a některé instrukce rozkládá na jednodušší. Jediné co se dá porovnat je celkový výkon na takt, neboli PPC. Klidně tomu můžeme říkat IPC protože tak měříme mikroinstrukce back endu.

Navíc je evidentní že x86 potřebuje pro zpracování identického kódu o 25% víc mikroinstrukcí než ARMv8, takže x86 CISC je úplně naprd už z principu. viz zde strana 51: https://scholarworks.wmich.edu/cgi/viewcontent.cgi?article=2517&context=...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"Kdyby ses podíval na ty IPC testy, tak bys zjistil že to je SPECint score vydělené frekvencí v GHz. Tedy je to reálný výkon na 1GHz nebo-li PPC (performance per clock) nikoliv IPC."

Ale SPECint vydělený frekvencí není měřítkem IPC napříč ISA, to je ten problém. Tak kde přesně berete ta čísla typu "Cortex-A314 má o 23.7% vyšší IPC než AMD Heaven Lake", kterými se tu pořád oháníte?

"IPC jako takové se měřit nedají"

Samozřejmě, že dají; od toho jsou v moderních procesorech PMC. Předpokládám, že právě takhle to máte změřené, protože jinak to nedává smysl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Apple A13, Cortex A77 jsou změřené na Anandtechu. Takže IPC/PPC známe, A13 má +84% Zen2 a A77 +8% Zen2. A78 bude mít +15% protože to ARM slíbil jako minimum pro celou řadu nových Austin jader počínaje A76, ta měla cca +30% oproti A75 (2xALU) a A77 přinesla +20% IPC oproti A76. Tedy predikovat IPC pro poslední A78 lze poměrně dobře.

Ano ta čísla pro fanoušky AMD nevypadají vůbec dobře, protože to ukazuje že ani architektura Zen není vůbec nic skvělého. Naopak oproti Applím jádrům je dost zaostalá a je to vidět na IPC. O Intelu vůbec nemluvě, ten už zapoměl i jak vyrábět.

Ani Zen3 pokud přinese IPC ve světě x86 naprosto úžasných a neuvěřitelných +20%, tak to nebude nic skvělého, protože Apple bude mít pořád IPC skoro dvojnásobné, jenom tím trochu sníží ztrátu a možná dorovná výkon Cortexu A78.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tato čísla mohou nechat chladnými fanoušky ať už AMD nebo Intelu, dokud si to nikdo z nich nemůže koupit jako samostatné CPU a osadit do desky svého desktop PC. A pokud/až tato možnost bude a pojede na tom vše co potřebují a tak jak má + zároveň rychleji a s menší spotřebou, tak nebude problém prostě AMD/Intelu zamávat, pápá a šáteček. Nechápu co se tu vlastně řeší.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Řeší se to, že nejvýkonější architekturu na světě má Apple v jádrech A13 s instrukční sadou ARMv8 a někteří tomu nechtějí věřit.

Taky jde o to, že x86 je stará a zaostalá instrukční sada, na které výkonný CPU jde postavit jen s obtížemi. Příští rok bude nová ARMv9 s 2048bit SVE2 SIMD, která opět posune ARMy výkonově dopředu. Hlavně že na Ryzenech pojede Win 3.11 a Golden Axe. Ikdyž to nikdo už nepotřebuje. Ten starý bordel brzdí výkon a žere tranzistory úplně zbytečně.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je sice možné a ani to nepopírám, ale pro klasické uživatele PC to má prakticky nulovou hodnotu, dokud si to nebudou moci koupit a používat tak, jak oni potřebují. Proto to řešit a porovnávat teď, je nesmysl. A pokud je ARM architektura opravdu tak dobrá, tak si to svoje místo do PC sama probojuje. To ale může taky trvat nemalou řádku let a do té doby tady předhazovat, jaké jsou ty CPU v počítačích šunky, když si žádný ARM do něj koupit nikdo nemůže je prostě úplně bezvýznamné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Aha, takže metodologie vašeho porovnání IPC ARMu vůči x86 je neznámá či neexistující (protože Anandtech žádnou neuvádí). To jsem tušil.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Metodologie Anandtechu se nazýva SPEC2006.
Moje metodologie pro výpočet IPC/PPC = SPECint skore / GHz

To je matematika základní školy. Na to nepotřebuješ počítat diferenciální rovnice v Matlabu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A nějaký jiný test který by potvrdil že se nejedná pouze o chybu metodiky nahodou nemáš že? :0)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Metodologie Anandtechu se nazýva SPEC2006."

Anandtech žádná tvrzení podobná těm vašim nedělá.

"Moje metodologie pro výpočet IPC/PPC = SPECint skore / GHz"

To je ale prokazatelně chybné podle paperu, který jste sám uvedl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mimochodem...

"Navíc je evidentní že x86 potřebuje pro zpracování identického kódu o 25% víc mikroinstrukcí než ARMv8, takže x86 CISC je úplně naprd už z principu."

Tohle je velmi silná dezintepretace toho, co ten text tvrdí. Ten text tak nanejvýš ukazuje, že *jedna konkrétní emulovaná implementace* x86 potřebuje pro zpracování ekvivalentního (ne identického!) kódu o 25% víc mikroinstrukcí než *obdobná emulovaná implementace* ARMv8. To neznamená, že se nedají udělat implementace lepší. Samozřejmě je možné, že shodná míra dodatečného úsilí věnovaného implementaci povede i na lepší ARMv8. Stejně tak je ale možné, že ARMv8 by dosáhl limitů, kterým se složitější implementace x86 přiblíží také a obojí bude zhruba stejně rychlé (protože ty limity očividně existují, nemůžete v žádném taktu vytížit více jednotek než všechny najednou). To je ale hádání z křišťálové koule a rozhodně nemůžete tvrdit takové věci, jaké tady tvrdíte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Podle amazonu ma graviton2 "40% better price performance" https://aws.amazon.com/ec2/graviton/
Pri polovicni cene jak pises... ti to srovnani vykonove jako vzdy nevychazi.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A není lepší reálný test než marketing Amazonu?
https://www.anandtech.com/show/15578/cloud-clash-amazon-graviton2-arm-ag...

V testu to vychází o 40 - 60% levněji pro ARM. Přičemž má rychlejší signle thread výkon díky absenci SMT. Amazon prostě férově propaguje dolní mez výhodnosti, aby zákazníci nebyli zklamaní. Naopak budou překvapeni ještě větší výhodností a úsporou nákladů než jim Amazon sliboval. To je fajn ne?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Sem si na 100 % jisty, ze jak je to s realnym vykonem vi nejlepe amazon. Ten amazon ktery ten cpu navrhl, vyrabi a provozuje... Stejne jako to vi u svych armu apple, ktery s nimi hodla nahradit x86 jen v low-endu, protoze presne takovy je jejich vykon a tam patri.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nejlíp to ví zákazník, co si ten cloud koupí a pustí na tom svůj SW a hned vidí jaký to má výkon oproti x86 který mu běží hned vedle v cloudu. Ani Amazon neví co na tom kdo bude spouštět.

A to přesně udělal Anandtech, měl zákaznický přístup a pustil na tom SPEC2006. Kdyby měl přístup k železu, tak by možná výsledky dopadly ještě lépe.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

o.O
Zaživa to problém je, jinak žádný problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nu což, až vyjde, tak aspoň budeme mít přímé srovnání jak na tom ty procesory jsou :-)

Jinak co brání udělat Allpe nebo Intelu chipletový design? Jenom taková drobnost jako že AMD asi tak 5 let ladilo vnitřní sběrnice (ne, fakt to není jenom northbridge a southbridge plácnutý do jednoho čipu, northbridge máme ve skoro všech CPU integrovaný už o dost víc než 10 let a southbridge je pro čipletový design nepodstatný)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, konečně na tom nabootují Win10 nebo Linux a spustí Blender a všechny ostatní benchmarky. To bude férové porovnání a spousta lidí, co hejtovali 6xALU se tu instatně ztrapní, že Mali? Taky se těšíš až si vytáhnu tvé staré příspěvky? :DDD

Jinak Infinity Fabric není žádný zázrak, je založena na fyzickém rozhraní PCIe, to samé dělá léta i ten Intel. AMD mělo odvahu naopak znovu vyjmout Norhbridge s MEM řadičem ven z CPU, aneb opak toho co udělala s K8 a Intel v Nehalemu. A využila toho pro spojení 8-mi čipletů, čímž odbourala NUMA uzly známé z první generace Zen a taky jí to umožnilo tam narvat 2x víc jader a o dost zvýšit výtěžnost. Ikdyž ty NUMA omezení tam jsou pořád, protože ten serverový IO Die je pořád složen ze 4x desktopového IO Die a nějaká penalta tam pořád je.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jedinej kdo se tu dlouhodobe ztrapnuje a ty testy to dokazou ses ty ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak se může ztrapňovat někdo kdo zde dává čísla, fakta a odkazy na reálné testy? :)

Spíš lidi jako ty co neumí doložit své tvrzení testy se tu ztrapňují. Klidně sem dej 10 testů jak A77 nebo A13 prohrává ve výkonu a spotřebě proti x86. Rád si je přečtu a udělám si závěr. Ale zatím to je samý kvikot a pláč že tohle se nedá porovnávat, nebo že se to nedá koupit v krámě.... to ale nemá co dělat s výkonem a architekturou samotnou.

Jinak sleduji, že zde ubylo vulgarismů, legraci z 6xALU si zde dělají jen největší pitomci co nemají moc potuchy o designu CPU a naopak se objevilo pár lidí, kterým ten brutální výkon Applích CPU vrtá hlavou, že na tom možná opravdu něco je. To je vyložene posun k lepšímu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, nevidel jsem tu jediny odkaz na testy, ktery by vyvracely tva dolozena tvrzeni. Nejabsurdnejsi byl argument, ze ARM prece nejde vykonove srovanvat s x86...tedy ze nejde srovanat cisty procesorovy vykon v konkretnich ulohach napric architekturama. to byla vylozene perla

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pripomenu tebou opakovane predkladany fakt, ze A13 je vykonejsi nez Ryzen 3950X. Dokonce sis sam dodal cisla zde https://diit.cz/clanek/ryzen-embedded-r1102g-si-vystaci-s-6-watty/diskus... a asi nikoho neprekvapilo, ze ty cisla jsou presny opak tveho tvrzeni. A ja ti to od te doby stale pripominam... A ty si furt zvracis svoje nesmysly stale dokola zalozene na dezinformacich a nesmyslne interpretaci cisel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

ty cisla je potreba prepocitat na 1 jadro a na 1GHz, abychom porovnavali architekturu a ne konkretni produkt.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přesně :)

Ve srovnání IPC a architektur nemají argumenty, tak ze zoufalosti porovnávají 16c/32t Ryzen 3950X proti dvoujádrové A13. To je tak to jediné co jim zbývá :D

Budou dost v šoku až příští rok dorazí NTB s 8-jádrovou A14 a naprosto vydrtí všechny notebookové CPU a 90% desktopových :D

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, aj Babeta mala najvykonnejsi motor na 1 kg vahy. Prajem prijemnu cestu s iBabetou za >2500 Eur.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Single core single vlákno je Aple A13 lepší. Je lepší i cenově?
AMD Ryzen 9 3950X (16c/32T) 1x 3.49 = 3.49 GHz = 1.314 bodů
Apple A13 Bionic (6c/?T) 1x 2.66 = 2.66 GHz = 1.332 bodů

Multi core to je takto:
AMD Ryzen 9 3950X (16c/32T) 16x 3.49 = 55,84 GHz = 14.336 bodů => 256,73 bodů za 1 GHz
Apple A13 Bionic (6c/?T) 6x 2.66 = 15,96 GHz = 3.583 bodů => 1346,99 bodů za 1 GHz

A teď jak ten výkon dostat do serverů? Nebo alespoň do desktopu?
Srovnáváme ARM s x86. Srovnáváme CPU pro telefony s CPU pro desktopy.
Jak je to s chlazením Apple A13 na plný výkon dlouhodobě?
Na ARM prostě neběží vše, co potřebuju. Takže ARM pro mě není.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jetě jedna podstatná věc...
Apple A13 Bionic podporuje pouze 3.65 GB RAM
AMD Ryzen 9 3950X podporuje 64.00 GB RAM
Apple je prostě v tomto směru dost limitovaný.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No a když ty výsledky projdu podrobněji, tak někde je na tom lépe A13, jinde AMD. A13 mě v podrobném porovnání jednotlivých testů úplně nepřesvědčil, není to zdrcující převaha, jak vychází z celkového skóre. A13 není tak dobrý jak vypadá. Např. při práci s SQLite je AMD lepší a v mnoha jiných také.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ale podívej se na frekvence. Ryzen má 4.7 GHz a ten Apple A13 má pouhých 2,65 GHz. Přitom dávají prakticky shodný celkový výkon.

Když si spočítaš skore na 1 GHz, tak zjistíš že ta A13 má famózní IPC. Něco takového je naprosto nevídané. Zatímco Intel s AMD se přetahují o jednotky procent, tak Apple má IPC vyšší o 84%, což je naprosto neuvěřitelné.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

V single thread je A13 lepší, podle skóre. Famózní to však není. Kdo ví, jak ten celkový výkon testovali. Musíme si také ujasnit, kolik má kdo frekvenci. Ryzen 9 3950X má 3.49 GHz, turbo 4.61 GHz. Na tom turbu to taky neběží pořád. A13 má asi 2.66, dočetl jsem se na wiki, že 2.61, otázkou je zda to je base nebo turbo. To nemohu dohledat.

Když se podíváme podrobně na jednotlivé testy a jsem ochotný připustit, že musíme porovnávat ST, protože z těch 6 jader A13 jsou jen 2 výkonné. V single thread operacích je ryzen znevýhodněný, protože se nevyužije potenciál více vláken na jádro SMT. I tak je to Ryzen vs A13 ... 12:9

Ve 12 z 21 případů je single thread ryzen lepší. A co teprve multi thread? O to lepší bude ryzen.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

spravne je to:
Apple A13 Bionic (6c/?T) 6x 2.66 = 15,96 GHz = 3.583 bodů => 224.49 bodů za 1 GHz takze menej nez Ryzenecek, ktory ma SMT, takze teda atak je rychlejsi.

A navyse je rychlejsi v jednotilivych testoch o dost %:
Integer 19%,
Floating 23%,
N-body physics 32%,
Rigid Body Physics 94%,
Raytracing 29%.

Bionic je dobry leda tak na AES-XTS sifrovanie, Text rendering a Machine Learning. Inak skoro vo vsetkom zaostava.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tvůj výpočet je chybný. A13 má pouze 2 velká jádra na 2,65 GHz. Ty 4 malá jádra zdaleka nedosahují tak vysoké frekvence a jsou to pomalá in-order, takže to tak nemůžeš počítat.

Srovnávat jde pouze ST výkon. Pokud chceš porovnávat MT výkon, tak je lepší vzít A12X která má 4 + 4 jádra, a můžeš porovnat se 4-jádrovým Ryzenem nebo Intelem.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda. Rovnako ako ty nemozes vypocitat vykon 16 jadroveho A13 vynasobenim, lebo vacsina testov neskaluje linearne a relativnu vyhodu tam ma nizkojadrovy CPU.

Napr. pre 3950X:
AES-XTS je 2.87x rychlejsi na 16 jadre,
Navigation 3.64x,
Text rendering 6.6x,
Camera 8.97x,
N-body physics 10.94x,
Gaussian Blur 11.63x,
Horizon Detection 10.8x,
Image Inpainting 9.53x,
HDR 11.54x,
Speech Recognition 8.01x,
Machine learning 3.16x

Ale pre Raytracing je to 20.76x, i bez turba, lebo ten skaluje dobre a vyuzije sa i SMT.
Geekbench je nahovno test.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

máš pravdu, sekl jsem se, se mi to číslo zdálo nějak vysoké :-)
takže v multi thread v poměru výkon na 1 GHz je ryzen lepší jak A13
pak nechápu, co tady kolega plaší, jak je ten A13 super, když není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...a to mi děláš repete kvůli tomu, že jsem to o víkendu "prošvihl"? :))))))))))))))))))))))))
Tebe je tu škoda člověče...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Příští rok má Apple vydat MacBook Air s 12-ti jádrem A14. 8-vekých OoO jader + 4 in-order úsporná.
- A13 6xALU Ligtning core má IPC větší o 84% ve SPECint2006"

Takže ten Keller s tím přechodem na ARM a s vývojem AMD K12 docela měl pravdu, že?"

to už je fakt diagnóza co ty předvádíš .... facepalm

https://www.bloomberg.com/news/articles/2020-04-23/apple-aims-to-sell-ma...

"Transition will be gradual, start with less-powerful computers"

ja jsem napsal, přechod bude postupný a začne se méně výkonnými počítači, což znamená že ta ostatní nabídka Apple bude pořád postavená na Intel CPU .-)

"Přechod na vlastní designy procesorů Apple by pravděpodobně začal novým přenosným počítačem, protože první vlastní čipy společnosti Mac nebudou schopny soupeřit s výkonem, který společnost Intel nabízí pro špičkové MacBook Pros, iMacs a stolní počítač Mac Pro."

tolik asi k tomu "lepšímu" IPC ARM procesorů Apple .-) ale klidně sni dál ...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

"tak OoO CPU je velmi omezené samotnou x86 ISA"

A na to jste přišel jak? Plánovací jednotky v dnešních x86 CPU už x86 ISA ani nevidí, tak jak tím mohou být omezené?

"A kdo by se chtěl podívat na rozbor ISA ARMv8 vs. x86-64 vs. Alpha, jejich výhod a nevýhod, tak může tady, výsledky porovnání na str 51"

Protože srovnání neexistujících implementací mají tak obrovskou vypovídací hodnotu, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když srovnáme existující implementace tak dostaneme, že A13 má o 84% vyšší IPC než Zen2. Souhlasím že srovnání reálného HW má mnohem vyšší vypovídající hodnotu. Leč bohužel pro x86 je to ještě větší tragédie :D

Ale ve FPU má jen 64% vyšší IPC pokud si dobře pamatuji. Ale oni to vylepší jak přejdou příští rok nebo letos na 2048-bit SVE2 :D

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Dodejte důkaz, protože co já jsem zjistil, tak v mnoha věcech je ryzen výkonnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Marně si lámu hlavu, proč skoro vždy jedinci co plodí takto sáhodlouhé příspěvky, tak plácají samé kraviny?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jak to říkal Douglas Adams...kdyby lidé nechali zahálet mluvidla, uvedli by tím do chodu mozek.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

asi se těch 6 ALU moc přehřívá a pak to throttluje :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ano, protoze to je mobilni cip s malym TDP

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a nejaky vecny argument by nebyl? treba nejaky odkaz na test, kde to x86 natrelo A13?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Staci sahnout do historie postu pana 6xALU Apple A13, ktery opakovane tvrdi ze A13 je vykonejsi nez ryzen 9 3950X. Ryzen 14336 bodu vs A13 3583 bodu s odkazy od pana ALU zde https://diit.cz/clanek/ryzen-embedded-r1102g-si-vystaci-s-6-watty/diskus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by na tom musel být Ryzen fakt špatně aby se 16-jádry nepřekonal 2-jádrovou A13. Když vezmeš ST výkon A13 který je 1330 bodů.... vynásobíš 16.... 21280 což je o 48% víc než ten Ryzen.... opět game over x86.

Problém je, že ten Ryzen neumí běžet 4,7 GHz na všech jádrech, to umí jen jedno nebo dvě výběrová jádra z CCD a umí to jen pro jednovláknový výkon. Většina Zen2 jader je ráda za 4,2 GHz. V All-core loadu umí jen kolem 4 GHz, kdežto ten Apple by klidně běžel na plných 2,6 GHz, protože má spotřebu kolem 5W, celkově by 16-jádro na bázi A13 bralo max 80W. Ale vzhledem tomu, že těch 5W obsahuje spotřebu celého SoC s dvoukanálovým DDR řadičem a GPU, což jsou části které se nebudou násobit 16, tak se dá říct, že spotřeba 16-jádrové A13 by byla cca 40-50W. Což celkem pěkně pasuje k té 8-jádrové A14, která se do 15W vejde s all-core výkonem na maximu a bude drtit v absolutním výkonu i nové desktopy se Zen3 a Rocket Lake na 5GHz.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten A13 je šestijádro. A psal jsem výše porovnání. Teoreticky je A13 výkonnější jak Ryzen 9 3950X, ale při podrobnějším srovnání jednotlivých testů to už neplatí. Ryren je v mnoha věcech výkonnější. Ale problém je v tom, že srovnáváme dost těžko srovnatelné dvě různé platformy určené k různým účelům.
Ryzen ... https://browser.geekbench.com/v5/cpu/1319466
A13 ... https://browser.geekbench.com/v5/cpu/1319573
PS: jednovláknový výkon nemůžeš vzít a vynásobit. Musíš vzít výkon vícevláknový. A ten příp. vynásobit.

AMD Ryzen 9 3950X (16 jader) celkem 14.336 bodů
Apple A13 Bionic (6 jader) 6*3=18 jader => 3x 3583 = celkem 10.749 bodů.

Zde je vidět, že celkově je ryzen výkonnější.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže MT výkon vzít nemůžeš, protože A13 má jen 2 velká jádra, ty ostatní 4 jsou pomalá leč úsporná in-order jádra. Takže brát A13 jako 6-jádro je velmi zkreslující. Když už tak lze vzít 4-jádrovou A12X, která má 4+4 jádra a porovnat ji se čtyřjádrovým Ryzenem nebo notebookovým Intelem.

Ale jestli chceš znásilňovat výsledky jenom aby Apple vypadal pomalu, tak klidně můžeš. Ale pak budeš překvapen výsledky až příští rok Apple přijde s 8+4 jádrovou A14 v notebooku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Nechci nic zkreslovat, už jsem se dopídil, že to má jen 2 velká jádra + 4 malé. Nelze však srovnávat ani ST, protože ryzen má SMT a může tedy na jednom jádru zpracovat dvě instrukce současně. Porovnal jsem výsledky testů a v single thread ve 12 případech vede ryzen, v 9 případech vede A13. Takže ryzen je lepší a to navíc nejede na svém plném potenciálu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

omg, vazne? vazne porovnavas 16ti jadro proti 2-jadru A13 (ty 4 usporna se pro testy realnene pouzivaji)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- kdyby stejný počet tranzistorů věnovali 2C, tak by výkon vypadal taky jinak ;)
- kdyby A13 znásobil počet tranzistorů 8x (u těch výkonných jader) >> jak velký by to byl čip kolik by měl mm2 (a to neřeším věci okolo, protože by musel změnit celý návrh všeh jednotek i vyrovnávací paměti atd.)

"hloupý" jen CPU Ryzen 3950x (nezapomeň, že HP a LP se dost liší a i tak má Ryzen menší velikost )
Transistors: 3,800 million
Die Size: 74 mm²

A13(kolik je věnováno Asic obvodům, GPU/NPU apod., které mají vliv na celkový výkon a není vidět reálný výkon samotných jader ? )
Transistors: 8.5 billion
Die Size: 98.48 mm2

a jedno low cost APU "postavené" na HP procesu, aby se neřeklo;)
Ryzen 3400G
Transistors: 4,950 million
Die Size: 210 mm²

jinak v reálném nasazení mi jsou nějaké benchmarky k ničemu (mám i7) a když to porovnám s ARMem, tak se mi ještě nestalo, aby se mi při podobných úkonech x86 CPU zahltilo jako ARM (je jedno jestli android nebo Apple) a to na x86 mi běží těch úkonů víc naráz + 3x virtuál .. btw řeším reálné scénáře a ne benchmarky ;) >> ano kdybych vytáhl nějaké 10-15 let staré 1-2C x86 CPU, tak taky nebude stíhat podobně jako nejmodernější ARM, ale to je prostě vývoj .. před dekádou bych si s ARMem ani neškrtl ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

zkuste ten graviton2 v AWS, to je realny server ktery muzete realne otestovat a realita je takova, ze v mnoha ulohach je rychlejsi nez intel nebo AMD. Vite ono je tezke porovnavat desktop CPU s TDP 250W nebo kolik ma realne vase i7 s ARMem v mobilu s TDP 5W. Jedina moznost je to normalizavat na 1 jadro a 1 GHz, pak teprve vidime vykon jednotlivych architektur

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

vůbec jsi nepochopil smysl x86 ... taky ho mohu ověsit integrovanými akcelerátory všeho druhu, ale proč, když mi nabídné velký univerzální výkon s vysokou přesností výpočtů ?(a když bude potřeba navěsím si na to dle libosti GPU, NPU atd. a výkon moho skoro libovolně škálovat v oblastech, které potřebuji ;)
- žádný ARM sám o sobě zatím nedokáže nabídnout univerzální vysoký výkon pro celé spektrum úkonů a aplikací ..ano dnes je doba konzumu s úzkym spektrem činností a tam ARM uspěje, protože je to vhodné využití >> jestli je to jinak, tak potom nechápu to zadrhávání A13/A12Z a to běží jen systém+základní služby +- 1-2 app ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To není zadrhávání to je jeho FUNKCE tomu nerozumíš přece...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia vs Sony: Když se přesně neřekne, co se má porovnávat, tak pro nemálo lidí je nejdůležitější tržní kapitalizace: NVDA 177 mld $, SNE 77 mld $

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nvidia trzby za fiskalny rok $10.9 mld, Sony cca $80 mld, z toho Playstation divizia cca $20 mld, zalezi od kurzu dolaru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Trzni kapitalizaci resi jen lidi, co potrebuji od investoru vytahnout prachy. Je to jen cislo z rise snu. Predstava neceho co neexistuje

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jak jinak chcete porovanavat velikost firem? mnoho firem je v minusu kdyz prvnich 10 let rostou, napr. tesla nebo ford na svem zcatku, presto asi nelze rict, ze ta firma je mala jen protoze je zrovna aktualne v minusu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechcete toho 6xALU trolla někdo vypnout? Ta jeho přeskakující gramofonová deska se nedá číst

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je pravda že jiní "trolls" alespoň kmitají v různých odvětvích. Tenhle stále dokolečka srovnává A13 RISC procesor s (výkonnostní špičkou současnosti) Ryzenem 3950X CISC procesorem v jednom benchmarku. A sic si nejsem jist, nebylo by to poprvé, co by nějaký benchmark ohýbal či zkresloval výsledky. A´t již kvuli platformě, či CPUID, či zastaralému jádru a dalo by se pokračovat. Srovnávat ARM s x86 je kravina, ale on to stále nechápe a jede si svoje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ty chces tedy tvrdit, ze vykon procesoru nelze srovnavat napric platformami? opravdu? ze tedy nelze rici, zda nejaky konktretni vypocet pojede lepe na POWER8, ARMv8, x86 nebo necem jinem? To myslis vazne? proc tedy vedci porovnavaji vypocetni vykon superpocitacu v top500.org, kde tech architektur je slusna sbirka (GPU, power, x86, spark apod)? muzete to prosim nejak rozvezt?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Relativně přesně jde srovnávat výkon CPU různých architektur, pokud jsou zasazené ve stejné platformě (např end user PC, nebo i ty superpočítače mezi sebou). V okamžiku kdy jsou platformy různé, tak to sice orientačně srovnat jde taky, ale radikálně narůstá nepřesnost srovnání (to je zrovna případ srovnání mobilu vs end user PC). Až bude ARMový Macbook, tak bude jasno, do té doby jsou jakákoliv srovnání jenom odhady. A syntetické testy jsou sice pěkné, ale pro end usera vypovídají o ničem. Až budou aplikační benchmarky, tak ty budou mít rozumnější vypovídací hodnotu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

pockat, takze ten SPECint test nema vypovidajici hodnotu? je to systeticky test, ano, ale je to take prumyslovy standard a to z dobreho duvodu. Mininalne pro hruby odhad vykonu to jiste pouzit jde a me pripada zajimave, jak ty nove ARMmy a zejmena A13 valcuji x86 po prepocteni na 1 jadro a 1 GHz. Minimalne je z toho zrejme, ze to architektonicky nejsou zadna ozeravatka a ze dava smysl se je snazit protlacit do desktopu / serveru

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

...a všechno pouze na teoretické bázi. Až budu mít na stole dvě PC, jedno s Ryzenem 4 a druhé s A13 (s 6xALU :-D ) a změřím za jak dlouho mi naběhnou Windows, pak to bude mít pro mě váhu. Do té doby má nějaký Apple CPU pro 95% obyvatel nulovou váhu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mala ukaza, jak to uz ted vypada v praxi. Pozor, ten graviton je proti A13 dost zastaraly architektonicky, presto dal x86 zejmena v nekterychl testech dost na zadek: https://www.anandtech.com/show/15578/cloud-clash-amazon-graviton2-arm-ag...

a on windows tu asi uplne nejde ;)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Novy Graviton2, 30mld tranzistorov, 7nm vs 3 roky stary EPYC 19mld tranzistorov, 14nm. :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

aha? takze ten ARM vlastne neni nutne pomaly maly procesor, ze? No o tom je tato debata :) protoze spousta lidi si evidentne mysli ze ARM nebude nikdy rychlejsi nez x86, coz zjevne neni pravda

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano kdyz ARM od zakladu postavis jako robusti viceucelove CPU, tam vykon bude mit ...ale to uz nebude ARM v pravem slova smyslu a stejne robustne muzes postavit i x86 ..bavime od pocatku o mobilnim segmentu a zazraku od Applu, ze nekdo svadi debatu jinym smerem uz je jina ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"ale to uz nebude ARM v pravem slova smyslu" PROSIM??? to jsou perly teda. ja asi nejak spatne vidim. Jak to prosim myslite??? ARM je CPU architektura zalozene na RISC instrukcni sade ARM: https://cs.wikipedia.org/wiki/ARM

jak jste prisel na to, ze se bavime o mobilnim segmentu? 6xALU a ja se bavime o ARM vs. x86. Ta debata je vyhrocena prave kvuli lidem, jako vy, ktery z nejakeho duvodu veri, ze ARM je proste inherentne pomala architektura, ktera nebude nikdy rychlejsi nez x86, coz je proste nesmysl.

ale uz zacinam chapat, kde se berou ty iracionalni nazory na ARM...protoze vykony ARM uz vlastne neni arm v pravem slova smyslu, to pak jo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Až budu mít možnost mít na stole něco s Apple CPU (třeba i 10ti ALU) a pustit na tom encode do H264/H265/AV1, tak o tom začnu přemýšlet. Do tý doby jsou to jenom benchmarky benchmarky benchmarky. "A ty já nehraju."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

není 10 ALU málo ? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a vecny argument by nebyl?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

věcné by bylo, kdybys odpověděl na položený dotaz ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to byl trolling, nikoli vecny dotaz

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, dvě ALU jsou opravdu málo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je jako rict ze top500.org je irelevantni, protoze to jsou jen benchmarky a na ty ja nehraju.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A o Top 500 se taky nemůže apple cpu ani zdát...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

prosim?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Prosení jim nepomůže...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...on tu nekdo rikal, ze by se A13 mela objevit v top500.org? obavam se, ze tu ma nekdo zasadni problem s chapanim psaneho textu

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak pak jinak. Ano, papírově je Apple CPU božské. Přímé srovnání ale provést zatím nelze.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

parada ;) jsem rad ze jsme se dohodli

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Papír snese všechno, což mimo jiné znamená že není nic co by ukazovalo že za něco stojí...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

jaky papir? hovorime tu o industry standard testu SPECint, napriklad, krome dalsich. A ten graviton2 si muzete otestovat sam, pokud chcete

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

a navic je tak drzy ze sva trvzeni doklada odkazy na benchmarky, kdezto vsichni ostatni jen rikaj ze to je nesmysl

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opakovane sem ti hazel odkaz na benchmarky v kterych ten exot porovnaval A13 s ryzenem 3950x s tvrzenim ze A13 je vykonejsi. A jasne z toho benchmarku vysel vykonejsi ryzen. Jeho nesmyslny tvrzeni ze je A13 vykonejsi nez ten ryzen napsal i tady v diskuzi. Pride mi, ze jeho mentalni postizeni je nakazlive a ty si to chytil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.