Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia chystá 6 GPU architektury Lovelace, 2 GPU Hopper a nově 2 GPU Blackwell

Na letošní rok připravuje Nvidia vydání herních GPU architektury Lovelace (říjen) a také výpočetní Hopper (o té bude slyšet dříve, ale dostupnost nastane později). Nově se mluví i o architektuře Blackwell…

Lovelace

Herní architektura Lovelace dorazí nejspíš v září, přinese monolitická GPU vyráběná na 5nm procesu TSMC a její top-model podle některých zdrojů nabídne 2,2× vyšší herní FPS než současná generace. Zdá se, že generace Lovelace / GeForce RTX 4000 bude zahrnovat celkem 6 GPU:

  • AD102
  • AD103
  • AD104
  • AD106
  • AD107
  • AD10B

AD102 je oním top-modelem, který by měl více než dvojnásobkem výkonu překonávat současnou nabídku. AD103 je nástupce GA103, která přišla jako první GPU „trojkové“ řady Nvidie vyplňující výkonnostní prostor mezi největším GPU a „čtyřkovou řadou“. Čtyřková řada původně fungovala v nabídce Nvidie jako high-end; od návratu konkurence v podobě AMD RDNA 2 ji Nvidia využívá jako vyšší mainstream, což nejspíš zůstane i u Lovelace. AD106 pak nejspíš bude mainstream nižší a AD107 najde uplatnění primárně v noteboocích. Co je AD10B, zatím není jisté - snad by mohlo jít o integrované GPU nějaké nadcházející Tegry.

Tato řada bude stát proti generaci RDNA 2 / Navi 3x od AMD.

Hopper

Hopper naproti tomu poslouží jako architektura pro výpočetní akcelerátory a profesionální segment. Nvidia ji nejspíš představí velmi brzy, takže o ni uslyšíme podstatně dříve než o Lovelace, ovšem některé zdroje upozorňují, že půjde spíše o formální akci a široká dostupnost systémů touto architekturou vybavených nejspíš nenastane před dostupností herních GPU Lovelace.

Připravují se dvě GPU:

  • GH100
  • GH202

I v případě generace Ampere vznikala dvě GPU zaměřená na výpočetní segment (GA100 a GA101), ale vydáno bylo jen první zmíněné, menší čip GA101 měl být zrušen. GH100 by měla být monolitickým ~900mm² jádrem, které snad na top-modelech bude Nvidia osazovat ve dvojici (takové řešení lze  formálně vnímat jako čipletové, ale s ohledem na rozměry čipletů nad největšími dosavadními monolity jej nelze chápat jako krok ke zvýšení výtěžnosti, snížení výrobních nákladů, postup zpřístupňující nový výrobní proces v časné fázi sériové výroby ap.)

Konkurencí této řadě bude CDNA 3 / Rigel složená ze čtyř čipletů, jejíž formální uvedení nastane později, ale jejíž dodávky (sériově vyráběných čipů) se rovněž chystají na letošek.

Blackwell

Poprvé slyšíme o generaci Blackwell, architektuře pojmenované po Davidu Haroldu Blackwellovi (1919 – 2010), americkému vědci, který se věnoval matematice, statistice a specializoval se na teorie pravděpodobnosti, informace a her. Přestože žádný zdroj explicitně netvrdí, že půjde o architekturu výpočetní, je prezentována jako nástupce Hopper.

  • GB100
  • GB102

Přítomnost „nulového“ (nebo „stovkového“) GPU uplatnění ve výpočetní sféře potvrzuje. „Dvojková“ řada však naznačuje, že zatím nelze vyloučit možnost, že půjde o jakousi obdobu architektury Ampere, která našla uplatnění jak ve výpočetním tak herním segmentu. V tomto ohledu zůstává situace otevřená.

Není známo, kdy by Nvidia mohla tuto generaci pustit na trh, ale nejspíš se tak nestane dříve než na přelomu roku 2023 / 2024.

Diskuse ke článku Nvidia chystá 6 GPU architektury Lovelace, 2 GPU Hopper a nově 2 GPU Blackwell

Čtvrtek, 3 Březen 2022 - 12:55 | Peter Fodrek | :) veru veru. Včera bola iba Popolcová streda,...
Čtvrtek, 3 Březen 2022 - 11:03 | Tom Buri | Jiri nepoplet sis to? zelenej ctvrtek je az v...

Zobrazit diskusi