Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Denver nekončí, Nvidia se k vlastním ARM jádrům vrátí

V loňském roce jsme byli svědky premiéry vlastní ARM architektury Nvidia vyvíjené pod kódovým označením Denver. Její přijetí trhem ale bylo velmi vlažné a budoucnost dost nejasná…

Když se poprvé Denver objevil v roadmapě Nvidie, figuroval jako procesor SoC Parker chystaného pro 16nm FinFET proces na rok 2015. Po grafické stránce jej měla doplnit architektura Maxwell. Tento SoC by nahradil Tegru K1 (Logan) v provedení klasických ARM jader (A15) v kombinaci s Keplerem. Plány však nabouralo zpoždění 16nm FinFET procesu na straně TSMC.

Když bylo jasné, že v první polovině roku 2015 16nm FinFET čipy ve velkém nepůjde vyrábět, rozhodla se Nvidia změnit plány, Denver vydat jako alternativu jader A15 v rámci Tegry K1 (Logan) a v roce 2015 namísto 16nm FinFET Parkeru s Denverem vydat 20nm Tegru X1 (Eristu) s mixem jader A57 a A53. Jen grafický blok postavený na Maxwellu zůstal.

Pro Denver ale nějak nezbylo místo, což vyvolalo diskuse, zda tento projekt Nvidia neposlala k ledu. Podle CEO společnosti ne, nakonec se jej dočkáme. Bude to ale nejspíš až na (původně plánovaném) 16nm FinFET procesu. Jak ukázala 28nm varianta, jádra Denver jsou na současné procesy příliš energeticky náročná a pokud je řízení spotřeby omezeno nízkým TDP, jaké čipy pro ultramobilní produkty vyžadují, dochází k přílišnému omezení výkonu. Denver pak nepodával výsledky lepší než čtyřjádrová verze Tegry K1 postavená na licencovaných jádrech A15. Proč vůbec Nvidia Denver na 28nm procesu vydala, zůstává záhadou. Jediným možným vysvětlením může být podpora softwarových vývojářů.

Zdá se, že ani 20nm proces není dostatečně pokročilý na to, aby si s jeho použitím mohla Nvidia dovolit licencovaná jádra nahradit Denverem. S ohledem k využití 20nm procesoru bych předpokládal, že s další generací Tegry Nvidia vynechá základní 16nm FinFET proces a použije až energeticky méně náročnou 16nm FinFET+ variantu, která umožňuje mj. i dosažení vyšších taktovacích frekvencí.

Diskuse ke článku Denver nekončí, Nvidia se k vlastním ARM jádrům vrátí

Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 13:20 | Peter Fodrek | Ale preco su prave take... Aj Denver aj Seattle...
Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 12:58 | no-X | Výrobci procesorů mají pro každý procesorový...
Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 12:51 | Peter Fodrek | a co sa obaja vyrobcovia GPU zblaznili, ked svoje...
Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 12:04 | Ondar | Nejspíš šáhli po existujícím CPU na 20nm a ani se...
Čtvrtek, 8 Leden 2015 - 11:27 | Mirda Červíček | Já to říkal. Nvidia se vrátit musí a Samsung může...

Zobrazit diskusi