Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dostane Titan-Volta NVLink místo SLI?

Snad by ani nebylo tak překvapivé, kdyby se objevila fotografie grafické karty Titan z generace Volta, pokud by ovšem neukazovala prvky, které jsou typické pro segment největších výpočetních GPU…

Fotografie Titanu osazeného v sestavě se objevily na fóru overclock.net, odkud byly převzaté z facebookového profilu, kde ležely společně se snímkem visačky údajného pracovníka Nvidie Mike Tsai. Na žádném ze snímků není vidět více, než zobrazuje úvodní fotka, takže mnoho detailů prozrazeno nebylo.

Pomineme-li ztvárnění chladiče a napájení prostřednictvím šesti- a osmipinového konektoru, zaujme především část karty, kde se normálně nachází SLI rozhraní. Namísto něj totiž karta disponuje rozhraním NVLink, které známe z profesionálních výpočetních karet.

Pokud přijmeme jako fakt, že karta na obrázku je skutečně Titan nové generace, pak si přítomnost NVLink lze vysvětlit jen dvěma způsoby. První z nich by byl ten, že nadcházející Titan bude využívat 815mm² GPU GV100, které tímto rozhraním disponuje. Mohlo by být výrazněji ořezané - při těchto rozměrech bude jistě kusů, které nejsou použitelné pro Teslu V100 poměrně dost). Na jednu stranu by po striktním rozdělení na velké herní a velké výpočetní jádro s generací Pascal bylo takové rozhodnutí zvláštní, na stranu druhou Nvidia v souvislosti s GV100 zdůraznila, že obsahuje i grafické jednotky (explicitně byly zmíněné TMU), takže by mělo být vybavené i pro grafické účely. Nabídka výkonnějšího Titanu by mohla být i určitým reparátem na předchozí Titan X, který byl nedlouho po vydání ve své výkonnostní pozici nahrazen výrazně levnější a mírně výkonnější GeForce GTX 1080 Ti, což někteří vlastníci nesli nelibě.

Nvidia Volta Gv 100

Druhý možnost: Titan nenese GV100, ale jiné jádro (například GV102) a to ve svém segmentu nově disponuje rozhraním NVLink, jímž se Nvidia rozhodla nahradit i SLI, jehož přenosová rychlost přestává stačit. Právě omezenou rychlost SLI řešila Nvidia s minulou generací karet:

Došlo ale jen k tomu, že rozhraní, která původně sloužila pro spojení až čtyř karet, byla nyní spárována a sloužila jen ke komunikaci dvou karet. To mělo za důsledek několik kompromisů (spojení tří či čtyř GPU vyšší rychlostí nebylo možné, takže Nvidia zrušila i podporu tří či čtyř GPU v SLI ve hrách). Nasazení NVLink namísto SLI v nejvyšším herním segmentu by vyřešilo nedostatečnou přenosovou rychlost a mohlo opět motivovat uživatele, kteří preferují systémy s více než dvěma grafickými jádry. Víme, že Nvidia na první kvartál příštího roku chystá kartu s 384bit sběrnicí a GDDR6, což by mohl být právě tento Titan.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Dostane Titan-Volta NVLink místo SLI?

Čtvrtek, 25 Květen 2017 - 06:32 | JirkaK | I ten je nepoužitelný u těch co si to dají na...
Středa, 24 Květen 2017 - 13:43 | Gaunter | Na drahých MB sú SLI mostíky stále pribalené, ale...
Středa, 24 Květen 2017 - 13:35 | Zenith | Propojení můstky SLI style má jednu výhodu. A to...
Středa, 24 Květen 2017 - 13:09 | RedMaX | SLI ale dava smysl jen na GTX1080Ti, jinak je to...
Středa, 24 Květen 2017 - 12:28 | Waffer47 | Je to dost prasarna ze kdyz si chce clovek...

Zobrazit diskusi