Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia učiní přítrž overvoltingu GeForce GTX 600

MSI GeForce 6 overvolting 01
Prakticky naráz se sešly dvě aféry, jejichž existence nemusí být závislá, ale které spolu bezpochyby souvisejí tématicky: Nepovolený overvolting GeForce GTX 680 od MSI a zákaz úpravy napětí od Nvidie.

Několik výrobců grafických karet s čipem Nvidia GK104 oznámilo, že si Nvidia nepřeje, aby karty podporovaly hardwarovou změnu napájecího napětí. Nvidia (alespoň zatím) oficiální stanovisko nevydala. Chápeme to, z jejího pohledu jde o záležitost mezi ní a výrobci karet, nikoli mezi ní a zákazníkem. S jistotou víme pouze tolik, že Nvidia nechce, aby výrobci karet svévolně měnili napětí (přinejmenším) u karet GeForce GTX 660 Ti, GTX 670 a GTX 680.

Důvodem může být technologie GPU Boost a související ochrany proti přepětí, které mají tyto karty společné. Připomeňme, že GPU Boost zvyšuje / snižuje frekvence (i) v závislosti na teplotě napájecích obvodů, jejichž činnost je neustále monitorovaná. Proti přepětí je karta chráněna také vkládáním prázdných cyklů na úrovni GPU, jak to známe z několika produktů minulých generací. V tomto ohledu ale nebudeme dál spekulovat a podíváme se na konkrétní situace u dvou výrobců:

EVGA GeForce 600 Classified a konec taktování přes EVBot

První „vlákno“ se začalo odvíjet poté, co si uživatelé všimli, že nové kusy GeForce GTX 680 od EVGA (z řady Classified) nemají konektor (EVBot plug) pro nástroj EVBot, kterým bylo možné upravovat taktovací frekvence a pracovní napětí firemních produktů (základních desek a grafických karet).

EVGA EVBot

 

Na toto zjištění zareagovala společnost na svém fóru prostřednictvím produkt managera Jacoba Freemana, který potvrdil, že jde skutečně o záměr (a nikoli třeba chybu z výroby):

„Novější kusy GeForce GTX 680 Classified již nepodporují technologii EVBot. Pokud máte nějaké otázky, kontaktujte nás přímo, abychom mohli situaci řešit. Tuto fíčuru nesmíme již poskytovat. Byla odstraněna za účelem dodržení pravidel Nvidie pro prodej GeForce GTX - úprava napětí není dovolena a to ani pomocí externího zařízení.“

EVGA GeForce 6 overvolting 01EVGA GeForce 6 overvolting 02
Původní EVGA GeForce GTX 680 Classified (vlevo) a nová verze bez EVBot konektoru (vpravo)

Na dotaz, zda bude podpora trvat u stávajících produktů, reagoval Freeman kladně. Co konkrétně stojí za zákazem měnit voltáž u GeForce GTX šestkové řady, zatím není jasné, ale je tu možnost souvislosti s následující aférou.

MSI a netransparentní overvolting

Známý německý server TomsHardware při svém testování narazil na mírně anomální chování GeForce GTX 660 Ti a GTX 670 od MSI z řady Power Edition. Redaktorům to nedalo spát a jali se hledat zdroj tohoto chování. Závěr je následující:

„[MSI] zvyšovala napětí u GeForce GTX 660 Ti / 670 řady Power Edition, aby dosáhla déle trvajícího a vyššího GPU Boostu obcházením PWM kontroleru. Jinými slovy: MSI podváděla.“

Jeden z důsledků této úpravy se údajně může projevovat tím, že systém odmítá naběhnout, což se potvrdilo řadou podobných problémů popsaných v rámci různých diskusních fór. To bylo důsledkem cíleného přepětí PWM (napájecí obvody byly upraveny tak, že namísto standardních 5 V dosahovalo napětí 9,3 V) - karta pak mimo jiné přetěžovala 12V větev na zdrojích a některé kvůli tomu odmítaly nabíhat.

MSI GeForce 6 overvolting TL431

Cílem této úpravy bylo oblbnutí systému GPU Boost, který dostával více-méně zmanipulovaná vstupní data, na jejichž základě dával podnět k vyššímu automatickému přetaktování oproti konkurenčním kartám. Přepětí na napájecích obvodech o 88 % samozřejmě může mít negativní dopad na životnost celé karty.

MSI se k tomu vyjádřila následovně:

„Nejsme si vědomi, že by kterýkoli výrobce nabízel stejnou úroveň výkonu [na těchto kartách]. Spolupracovali jsme s Nvidii, aby nové modely limitovaly tento boost-přetaktováním-zdarma, který jste dosud dostávali. Nové modely se standardní GPU Boost funkcionalitou budou na trhu příští měsíc.“

Je to tedy řádný marketingový krasožvást, nicméně ukazuje, že tato úprava oproti standardům Nvidia byla záměrem, který měl zvýšit výkon. Nové kusy karet již tuto úpravu nebudou nabízet. Zároveň to demonstruje jeden z případů, kterým se Nvidia zřejmě snaží svojí novou politikou zabránit.

Ani jeden z výrobců však nezmínil, že by po odstranění funkcionality, která karty dělala takové, jaké je uživatelé znali z recenzí, nějak upravil jejich cenu.

Pokračování - čtěte dále:

Diskuse ke článku Nvidia učiní přítrž overvoltingu GeForce GTX 600

Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 19:37 | Ache Ache | Tahle zpráva, co se pěkně roznesla po všech...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 19:15 | Behemot | No jasné, ale to mnohdy vede k šílenému...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 18:55 | radax.cz | Pravda. AD zdroj a ref Na střední jsme to...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 18:30 | Behemot | Asi výsledek působení zrychlení, výslednicí...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 18:13 | radax.cz | Odporuješ si v jedné a té samé větě: V důsledku...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 17:55 | Behemot | No v praxi asi dojde k tomu, že se vloží ještě...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 17:43 | no-X | Za předpokladu, že to funguje, jak se domnívám,...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 17:28 | no-X | Co je nesmysl? Že GTX 680 při přehnané voltáži...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 17:24 | radax.cz | Jo už rozumim jak to bylo myšlené. Ale stále mi...
Čtvrtek, 4 Říjen 2012 - 15:23 | Behemot | To je IMHO nesmysl. Klesne sice proud, ale o to...

Zobrazit diskusi