Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Nvidia využije 7nm proces Samsungu

Přestože jsme v posledních dnech mohli číst titulky o tom, že Nvidia vyrobí generaci Ampere u Samsungu a vydá v roce 2020, jde tak trochu o fantazie…

A ty se samozřejmě mohou i nemusejí vyplnit. Poměrně konkrétně vypadající zprávy, které četné weby za poslední týden zveřejnily, ale stojí na vodě. Fámy pocházejí z článku webu PCGamesN. Ten převzal základ zprávy z Expreview a přidal k němu vlastní domněnky a Expreview převzala zprávu z (v našich končinách) nepříliš citovaného japonského webu mynavi.

Mynavi přitom nic o produktech Nvidie, jejich jménu nebo konkrétním využití 7nm procesu Samsungu neuvádí. Oznámil pouze to, že mezi partnery 7nm procesu Samsungu patří IBM a Nvidia, Samsung rizikovou výrobu spustil v říjnu 2018 (tedy s předstihem, mělo na ni dojít až v roce 2019). V původním článku mynavi se sice nachází ještě jedna zmínka o Nvidii, ale ta už je v odstavci, kde je řeč o technologiích TSMC.

Zprávy o tom, že Nvidia vydá Ampere v roce 2020 a postaví jej na 7nm procesu Samsungu, jsou tedy nepodložené. Může na takový scénář dojít, nemusí, ale v dostupných faktech oporu nemá. Vznikl jako konstrukt na zmínce, že se mezi partnery 7nm výroby Samsungu objevilo logo Nvidie. To se ale stejně tak - a už o rok dříve - objevilo i mezi partnerskými firmami 7nm procesu TSMC. Bylo by tedy předčasné spojovat konkrétní proces s konkrétním produktem.

Nvidia již v generaci Pascal použila kapacit obou výrobců, takže je stejně tak možné, že i se 7nm generací využije kapacit TSMC i Samsungu paralelně. Vyrábět na základě podobné zprávy senzaci o přechodu Nvidie od TSMC k Samsungu je zkrátka zcestné a zatím nejsou ani indicie, které by takový scénář (byť jen) naznačovaly. Stávajícím trendem jsou spíše paralelní dodávky od více výrobců. Nejinak to řeší AMD, která krom GlobalFoundries (14nm, 12nm) využívá také procesy TSMC (16nm, 7nm) a Samsungu (11nm, v plánu i 7nm).

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Nvidia využije 7nm proces Samsungu

Pátek, 11 Leden 2019 - 05:25 | RedMaX | Jeste neuplynul ani mesic tohoto roku a tady uz...

Zobrazit diskusi