Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

OC Genie, měření napětí, UEFI shell

MSI P67A-GD65
Po kratší odmlce pokračuje náš seriál, ve kterém si představujeme desky určené pro procesory Intel „Sandy Bridge“. Našima rukama prošla také deska MSI P67-GD65 s paticí LGA1155, která bude s cenou pravděpodobně mířit o něco výše, ale to je jen náš odhad vycházející z toho, s čím jsme měli tu čest. Napovídají nám to popisky jako „Military Class II“, „OC Genie“ či přítomnost dvou USB 3.0 řadičů. Rovnou prozradíme, že deska má UEFI, vypadá ale jinak než kdysi, i když má hodně prvků společných…

Kapitoly článků

2.  OC Genie, měření napětí, UEFI shell
MSI P67A-GD65: OC Genie, tlačítka, Fintek F71889AD MSI P67A-GD65: Piny pro měření různého napětí MSI P67A-GD65: Indikační ledky vází napájení, detail části napájecích obvodů

Sluší se zmínit tři zajímavosti: onboard tlačítka Power a Reset a třetí OC Genie je v podstatě cosi jako Turbo tlačítko (styl „propiska“), tedy „zamačkávací a vymačkávací“), dále pak u paměťových slotů piny na měření napětí různých částí desky (k tomu je v balení ještě sada kablíků pro nasazení na jehly měřáků) a kolem napájecích obvodů procesoru LEDky informující o počtu napájecích fází (to ale mívá poslední dobou vícero desek).

MSI P67A-GD65: UEFI, hlavní menu

Co bychom rádi pochválili, je přítomnost UEFI (v Game nic nehledejte, stejně jako kdysi potřebujete patřičné médium, kde ty UEFI hry jsou, něco šlo kdysi stáhnout od MSI, blíže jsme to nestudovali, neb to nepovažujeme za důležité), ale hlavně také UEFI shellu. Z nejznámějších běžných desek mají toto snad jen desky MSI (měla jej i MSI P45 Platinum). Např. na deskách ASUS přímo v UEFI shell není, což je škoda. UEFI shell lze totiž snadno využít k ručnímu nabootování systému Windows nainstalovaného v režimu UEFI. To se hodí, když na jinou desku (tedy tuto MSI) přehodíte disk s již nainstalovaným systémem Windows v režimu UEFI a tato deska o něm zatím neví. Samotný systém si po startu sám upraví záznamy v boot menu UEFI a nemusíte tak řešit opravu příkazem bcdedit.

MSI P67A-GD65: UEFI shell v menu

Ruční boot Windows je velmi jednoduchý. Spustíte UEFI shell, přesunete se na úložiště, kde je EFI loader Windows (typicky fs0:) a z adresáře/složky EFI/Boot spustíte program BOOTX64.EFI. Tím nastartujete systém Windows, který už si záznam v UEFI boot menu opraví sám.

MSI P67A-GD65: UEFI shell, ruční bootování UEFI Windows
Kapitoly článků
2.  OC Genie, měření napětí, UEFI shell

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Náhled na MSI P67-GD65 pro procesory Intel „Sandy Bridge“

Žádné komentáře.