Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Opravdu se vyplatí přechod na Windows 11?

PR článek
Už brzy koupíte nové počítače přímo s operačním systémem Windows 11. Ale co u staršího počítače? Má cenu přejít z fungujícího Windows 10, který pohání více než miliardu počítačů a ještě tu několik let bude?

Pro začátek je důležité uvést, že Windows 11 je v podstatě další verzí Windows 10, byť zatím s nejvýraznějšími změnami. Microsoft totiž nakonec nevydal mobilní systém 10X a místo toho stvořil právě „Jedenáctky“. Nečeká vás žádná revoluce, ale některé nové funkce jsou rozhodně příjemné.

Windows 11 je stejně jako předchozí verze zdarma. Samozřejmě si můžete koupit krabicovou verzi, ale upgrade z předchozích verzí Windows (od Windows 7) je stále bezplatné. Všechny nové současně prodávané modely notebooků a počítačů již podporují bezplatný přechod.

Microsoft nový systém podporuje pro počítače zhruba pět let staré. Byť to neurčuje podle věku, ale podle procesoru či bezpečnostního čipu TPM 2.0. Samozřejmostí je 64bitový systém a musíte mít aktivní Secure Boot. Týká se to tak počítačů s procesorem od generace Coffee Lake či Zen 2 (až na pár výjimek). Microsoft nabízí nástroj, který váš počítač před aktualizací zkontroluje.

V dalších hardwarových nárocích už příliš striktní není, ale vy byste být měli. Microsoft totiž za minimum považuje 64GB klasický harddisk nebo 4 GB operační paměti, ale pro hladký chod systému raději doporučíme SSD o kapacitě alespoň 128 GB a minimálně 8 GB RAM. Nároky tedy nejsou nijak vysoké, na druhou stranu Microsoft je neměl nikdy vyšší než teď.

I pokud máte starý počítač, který nevyhovuje ani v jedné požadované oblasti, stejně na něj půjde nový systém nainstalovat. Na obejití čipu TPM 2.0 zveřejnil návod sám Microsoft a s trochou googlení lze obejít i zbytek. A vypadá to, že Microsoft nebude pro takové počítače omezovat ani aktualizace. Samozřejmě je nejlepší, když Windows 11 nainstalujete na počítač, který Microsoft oficiálně podporuje. Je ale v jeho zájmu, abyste neměli starý a neaktualizovaný systém, a sami se tak stali bezpečnostní hrozbou.

Windows 11 tedy půjde nainstalovat i na staré počítače, ale ne vždy je to rozumné. Bezpečnostní funkce tu nejsou pro srandu králíkům a je lepší, pokud je nebudete obcházet. Právě lepší zabezpečení bude jednou z hlavních výhod Windows 11.

Co Windows 11 přináší navíc

Jako první si zřejmě všimnete nového designu, kterému dominuje tlačítko Start umístěné uprostřed. Právě zde nyní uvidíte i naposledy otevřené dokumenty. Nový kabátek mají i jiné prvky a celkově vypadá systém prostě moderněji. Můžete se dále těšit na nový Průzkumník (pokud tedy nemáte raději dvoupanelového správce souborů) či nové Widgety místo dlaždic. Ty jsou však určené jen pro Plochu, do nabídky Start je nedostanete.

Výraznou změnou je práce s okny. Při najetí myši nad tlačítko pro maximalizaci se ukáže několik možností rozdělení aplikací na obrazovce. To je výborné zejména pro velké monitory. Windows 11 si také konečně pamatují umístění aplikací při práci na více displejích a třeba při odpojení externího monitoru nedojde k jejich přeházení.

Nový systém bude bezpečnější. Microsoft sice bude vydávat aktualizace i pro Desítky, ale Jedenáctky budou mít logicky přednost. Je asi jasné, na jaký operační systém se bude Microsoft soustředit. Samotné aktualizace pak mají být mnohem menší a rychlejší.

V systému je nyní místo Skypu integrována aplikace Teams, což ocení zejména lidé využívající konferenční hovory. Dále se očekává několik výraznějších změn, které do první verze Microsoft integrovat nestihl.

Jednou z nejvýraznějších bude nový přístup k Microsoft Store, který bude konečně fungovat i pro běžné Windows aplikace. Časem mají dokonce přibýt i aplikace pro Android. Windows 11 se logicky bude dále vyvíjet, a co v současné verzi není, může být hned v té příští. Jen takové vyhledávací pole napojené na Bing těžko předěláte třeba na Google…

Windows 10, verze 2.0

Microsoft zkrátka vydal novou verzi Windows 10, jen ji nazval jako 11. Není důvod k oslavám, ale také není důvod lpět na starším systému. Pro staromilce je mnohem lepší variantou například ponechat si starší separátní počítač (odpojený od sítě) třeba s Windows 95 a mít tak v kanceláři veterána.

Vyplatí se přechod na Windows 11? Ano, ale nespěchejte

Nový počítač: Pokud jste jej s novým Windows 11 už nedostali, určitě přejděte. Windows 11 je dospělý operační systém. Pokud ale nejste hračička, který to musí mít hned, příští měsíc bude také vhodný čas. Řada nových funkcí se zřejmě objeví i ve Windows 10.

Starší počítač s podporovaným HW: Doporučíme také přejít, získáte toho víc, než když zůstanete u starého systému. Nemusíte spěchat, nic vám neuteče, ale váš počítač je dělaný na Windows 11.

Starý počítač: Windows 11 vám zřejmě bude fungovat, můžete tomu i sami pomoct, ale není třeba přecházet. Microsoft bude Windows 10 podporovat minimálně do roku 2024, a to máte spoustu času. Za těch pár let se ukáže jistě lépe, jestli se to i na starém hardwaru vyplatí. Nebo si do té doby stejně koupíte nové železo.