Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Osmijádra zatím Intel nechystá, příštích 12 měsíců zůstane desktop u šestijader

Procesor Intel „Sandy Bridge-EP“ pro socket LGA2011 (zdroj: http://cgi.ebay.com/Intel-i7-8-core-ES-Q19D-Sandy-Bridge-2011-No-990x-2600k-/220776569384)
Nelze říct, že by Intel něco tlačilo k vydání osmijader, nicméně se stále častěji objevují otázky, kdy se takové produkty dostanou na trh. Odpověď je prostá: Během příštích 12 měsíců to nebude.

I když Intel osmijádrové procesory (Sandy Bridge-EP-8) vyrábí, ke koncovým uživatelům se dostávají přinejlepším jako šestijádra (nepočítáme serverové Xeony, ty se dělají dokonce i v desetijádrové verzi, řeč je o desktopu); plně aktivní čipy jsou určené výhradně do segmentu serverů. Platforma Sandy Bridge stále zastává roli Intelího high-endu, novější 22nm Ivy Bridge se zatím stará o nižší cenové segmenty.

Jak jsme se před nedávnem dozvěděli, bude se Intel této strategii držet i s vydáním platformy Haswell, kdy nový čip opět nahradí produkty v nižší a středních cenové kategorii, přičemž high-end zastane minulá generace. To si Intel může dovolit především z důvodu absence výkonnostně adekvátních high-endových produktů u AMD, ale z určitého (ekonomického) hlediska je to pro Intel navíc výhodné. Konkrétně Ivy Bridge, která najela na 22nm proces, snížila výrobní náklady, což je klíčové právě v cenových segmentech s nižšími maržemi. Připomeňme, že Haswell bude vyráběn na 22nm procesu rovněž, takže pro Intel nebude znamenat snížení nákladů - přesto půjdou levnější verze na trh první (opět).

Intel roadmap 2013 Ivy Bridge-E Haswell

Tuto situaci si rekapitulujeme z jednoho prostého důvodu: Intel ani s Ivy Bridge a ani s Haswellem zatím neplánuje vydat žádný osmijádrový produkt pro desktop, alespoň ne do prvních šesti měsíců od vydání nové platformy.

Šestijádrová verze Ivy Bridge by pak neměla přinést nijak výrazný výkonnostní posun oproti desktopové Sandy-Bridge EP - Core i7 (Extreme) 39xx. S počtem jader zůstane neměnná i kapacita L3 cache (15 MB celkem, tedy 2,5 MB na jádro), nezmění se ani 130W limit TDP. Podle srpnové roadmapy se high-endová Ivy Bridge-E dostane na trh ve třetím kvartálu příštího roku, což by zhruba mohlo odpovídat době uvedení příští generace procesorů AMD z řady Steamroller. Budeme-li předpokládat zhruba třetinové navýšení výkonu mezi Piledriverem a Bulldozerem, pak sice má AMD naději na předehnání stávající čtyřjádrových procesorů řady Core i7 (a tedy dorovnání té příští), nicméně šestijádrová řada Extreme zůstane zřejmě nepřekonána a stávající plány naznačují, že si toho je Intel vědom.

Diskuse ke článku Osmijádra zatím Intel nechystá, příštích 12 měsíců zůstane desktop u šestijader

Pondělí, 5 Listopad 2012 - 09:01 | no-X | Vždy jsou ně některých produktech marže nižší než...
Pondělí, 5 Listopad 2012 - 06:38 | Pety | On má Intel nějaké procesory s nižšími maržemi?

Zobrazit diskusi