Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Uniklo pár detailů o APU Trinity

„Trinity“ Tech Spec
„Vrzouni“ neudrželi jazyk za zuby a vysypali na net informace o APU Trinity. Co se jednou na internetu objeví, to už tam zůstane aneb jak praví starý nápis na WC: „ředitel je vůl, i když se to smaže“…

Ono konec konců nejde o nic až tak nového, vše již nějakým způsobem prosáklo, nyní to akorát bude doplněné slajdy z prezentace od AMD, která už je nejspíše přichystána na přesnou polovinu května, kdy má k uvedení těchto procesorů prý dojít.

Trinity zahrne dva moduly Piledriver neboli druhé generace mikroarchitektury Bulldozer, který navíc dostane instrukční sady AVX 1.1 (trošku tápeme, oč jde oproti AVX), FMA3 (to u Intelu uvidíme až v Haswellu) a F16C (zkrátka další střípky do skládačky někdejšího souboru rozšíření SSE5). Oproti Bulldozeru by mělo dojít k blíže neuvedenému navýšení výkonu na takt a oproti CPU jádrům v Llano (Husky) by mělo dojít k navýšení výkonu o 26 % (do toho bude ovšem potřeba nejspíše započítat i zvýšené frekvence).

„Trinity“ APU with AMD Discrete Class Graphics

Vedle Piledriver modulů bude součástí Trinity také Radeon HD řady 7000 postavený ovšem nikoli na GCN, ale na VLIW4 architektuře Radeonů HD řady 6900 (bude mít v nejvyšší verzi 384 SP). PCI Express rozhraní bude nadále druhé generace (kdyby bylo třetí, bezesporu by to ze slajdů zářilo), paměťový řadič DDR3 se opět zastaví na oficiální podpoře DDR3-1866 (pro desktopy, pro notebooky to bude DDR3-1600) a svou přítomností by měl zákazníky potěšit také AMD HD Media Accelerator, jehož součástí bude UVD a převaděč videa.

Na celé věci je asi nejzajímavější technologie Turbo Core třetí generace, jejíž chování silně připomíná to, co Intel prezentoval kdysi už v souvislosti se Sandy Bridge. O TDP se budou dělit CPU jádra s grafikou, a to tak, že při zátěži grafiky dostane přednost grafika a pokud tato nebude mít zrovna moc co na práci, budou se přetaktovávat CPU jádra, a to tradiční metodou „čím méně jich maká, tím vyšší takt“ (akorát se nejspíše nebudou přetaktovávat jádra, ale celé Piledriver moduly, tedy dvě CPU jádra sdílená v jednom modulu).

AMD Turbo Core Technology 3.0

Pokud jde o samotné takty, jeden ze slajdů hovoří o 2 až 3,8 GHz pro CPU a až 800 MHz pro GPU (zda jde jen o základ, nebo i Turbo, to netušíme, ale můžeme si tipnout, že co se horní hranice týče, půjde o Turbo takty). TDP u notebooků skončí na 35 W (u Llano to bylo až 45 W), u desktopu zůstane stropem 100 W. Velikost celého kousku křemíku je 246 mm² a tísní se na něm celkem 1,303 miliardy tranzistorů. Čip je samozřejmě vyráběn 32nm procesem, stejně jako jeho předchůdce Llano.

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Uniklo pár detailů o APU Trinity

Žádné komentáře.