Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PC-BSD chystá vlastní prostředí Lumina a prediktivní načítání aplikací

Nový desktop bude stavět na Qt knihovnách a půjde o lehkotonážní alternativu ke KDE. Vývoj je v rané alfa verzi, o něco dál je prediktivní načítání programů.

Projekt desktopového prostředí Lumina může na první pohled vypadat jako další zbytečný Qt desktop. Vždyť už tady máme KDE, máme tu sloučený Razor-Qt s LXDE, připravuje se přímo LXDE-Qt, které nepochybně po svém dokončení bude splňovat definici lehkého Qt desktopu, tak proč další? Inu, to už je povaha otevřeného světa, tvůrci jsou současně nespokojeni se stávajícími desktopy a současně si chtějí vyvinout něco vlastního, vypiplat to své dítko od embrya až po dospělý desktop.

Lumina je v této terminologii vlastně ještě v lůně. Do portů teprve vešla raná alfa verze. Autorem je Ken Moore a vývoj probíhá speciálně jen pro PC-BSD (což samozřejmě nevylučuje možnost nasazení v jiných operačních systémech, FreeBSD počínaje a všemi těmi Linuxy konče).

Druhou zajímavou novikou v PC-BSD, je preload. Malý démon, jehož úkolem je monitorovat běžící aplikace uživatelovy, analyzovat data a z toho předpovídat, jaké aplikace by mohl uživatel chtít ještě spustit, následně je načíst i s jejich závislostmi a připravit tak pro zrychlení spuštění, až to uživatel bude potřebovat.

Obojí vypadá poměrně zajímavě. Na to, že PC-BSD je minoritní OS mezi minoritními OS, se omezený počet tvůrců (pokud nepočítám tým mateřského FreeBSD) dost snaží. Počkejme, až Lumina uzraje do stádia alespoň omezené použitelnosti, pak bude mít cenu se na ni případně podívat blíže.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku PC-BSD chystá vlastní prostředí Lumina a prediktivní načítání aplikací

Neděle, 27 Duben 2014 - 12:41 | bager | http://blog.pcbsd.org/2014/04/quick-lumina-...
Pátek, 25 Duben 2014 - 10:26 | kuba77 | Další prostředí v Qt je Maui project: http://www....
Pátek, 25 Duben 2014 - 10:08 | cyberreality | no kool, uz se tesim na vysledek, ze pry to je...

Zobrazit diskusi