Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Pioneer DVR-220/720H/920H (stolní DVD-R/RW rekoréry s i bez HDD)

Pioneer DVR-920H
Modelový rok se sešel s modelovým rokem a čas obměny s časem výprodejů. Máme pro vás tři a půl recenzi stávajících modelů stolních DVD rekordérů Pioneer, se zvláštním přihlédnutím ke Kardašově Řečici - pardon, k novým modelům - které se začnou letos prodávat. Zblízka jsme se pak podívali na zoubek modelům DVR-220, DVR-720H a DVR-920H, které představují milníky v plynule odškálované řadě.

Kapitoly článků

Úvod

Poté, co jsme vás obeznámili se dvěma staršími (DMR-E95H a DMR-E500H) i jedním úplně novým modelem (DMR-EH50) stolních DVD rekordérů Panasonic, plníme tento dluh i vůči značce Pioneer. Rozhodli jsme se zrecenzovat tři modely, které, jak už bylo řečeno, představují milníky v dobře, plynule a podle vlastností odškálované řadě, a podívat se i na dva nové DVR-433H a DVR-630H. Ty se teprve začnou prodávat o prázdninách, jejich vzorky jsme zatím pouze viděli, ale neměli k otestování - proto v perexu „třiapůl recenze“.

Podstatnější informace o nových modelech jsme získali na oficiální prezentaci, která se konala 17-19. května letošního roku a na které jsme si i domluvili zápůjčku těchto novinek. Ceny jednotlivých modelů uvedené v tabulce jsou platné ke dni vydání tohoto článku a není-li uvedeno jinak, pocházejí z oficiálních stránek dovozce. Lze však předpokládat, že vzhledem k brzkému nástupu nových modelů bude možné koupit řadu DVR-x20 ve velmi rozumné slevě, jak už je tomu např. v sousedním Německu. Je na vašem zvážení, zda si s případným nákupem počkáte na nové modely nebo naopak využijete výhodných cen modelů starších. Informace v této recenzi by vám v tomto rozhodování mohly pomoci.

Poněkud zásadnější cenový skok mezi modely 720H a 920H je dán výjimečností, odlišnou konstrukcí a výbavou nejvyššího modelu. U něj se zatím nedá spoléhat na zásadní slevu, jeho nástupce totiž ještě ohlášen nebyl a nadále tedy zůstává flagshipem Pioneeru.

Co si domů přinesete

V balení z recyklovaného a recyklovatelného kartonu naleznete:

  • DVD rekordér
  • dálkový ovladač se dvěma tužkovými články AA
  • síťový a anténní kabel
  • obyčejnou trojcinčovku
  • obsažné, ale stále přehledné návody

Přestože se jedná o evropské balení, originální český návod v balení nenaleznete. Dovozce proto přikládá mimo krabici vlastní, lokálně dotiskované a nepříliš dobře sešité povídání v našem mateřském jazyce. Jeho vzhled, formát, a nešťastné řešení hřbetu ale vyvažuje velmi dobře provedený překlad.

Dálkové ovladače jsou pro různé modely téměř shodné, pro konkrétní model jsou jen lehce modifikovány - DVR-920H podporuje GuidePlus+, některá tlačítka mají tedy další, s GuidePlus+ související, funkce a jsou barevně odlišena a u bezharddiskových rekordérů pochopitelně chybí přepínání mezi mechanikami HDD a DVD.

Přední panely

Vzhled modelů DVR-220 až 720H je téměř shodný. 920 je pak už na první pohled přístroj jiné kategorie, vzhledově se řadí ke komponentům (například tunerům) určeným k plazmovým displejům stejné značky.

Pioneer DVR-220 - přední panel

DVR-220 - přední panel

Pioneer DVR-520H/720H - přední panel

Pioneer DVR-520H/720H - přední panel

Pioneer DVR-920H - přední panel Pioneer DVR-920H - přední panel otevřený

Pioneer DVR-920H - přední panel - vstupy Pioneer DVR-920H - přední panel - ovládání

Pioneer DVR-920H - přední panel

920ka překvapí ovládacími prvky pod odklopeným panelem z kouřového plexiskla, díky nim se v podstatě obejdeme bez dálkového ovladače. Nižší modely mají panel chudší, ale i na nich najdeme jeden podstatný prvek, který například rekordéry Panasonic neznají. Separátní tlačítka STOP pro přehrávání i pro záznam. Záznam tedy můžeme ukončit, aniž bychom přerušovali přehrávání. I při ukončení přehrávání se nemusíme bát přehmatu, kdy bychom zároveň ukončili záznam. Stejně jsou tlačítka oddělena i na dálkových ovladačích.

Pioneer DVR-433H - přední panel

Pioneer DVR-433H - přední panel

Pioneer DVR-630H - přední panel

Pioneer DVR-630H - přední panel

Přední panel nového modelu 433H je odlišný od ostatních, obsahuje křížový ovladač a některé další funkce jinak dostupné jen z dálkového ovladače. Tím trochu připomíná situaci Pionýřích DVD přehrávačů, kdy modely DV-2x50, určené spíše do hypermarketových prodejů, mají kupodivu bohatší čelní panel, než jinak zcela shodné DV-3x0, nejnižší modely z běžné produktové řady.

Zadní panely

Pioneer DVR-220/420H/520H/720H - zadní panel

Pioneer DVR-220/420H/520H/720H - zadní panel

Pioneer DVR-920H - zadní panel

Pioneer DVR-920H - zadní panel

Zadní panely ani přední a zadní přípojná místa DVR-220 až 720H se opět neliší, pouze modely bez DV konektoru mají namísto této přípojky naznačený prolis. Pioneer byl bohužel poněkud skoupý na vstupy i výstupy, konkurenti jsou na tom lépe. Naopak DVR-920H přichází s plnou palbou konektivity, a to i včetně rozhraní HDMI, jehož povedená implementace bude popsána dále.

Oba SCART konektory na zadním panelu sice disponují zapojením RGB signálů, ale druhý z nich je pouze vstupní. Komponentní výstupy YPbPr má pouze 920 a nové modely, jejich absenci u nižších loňských modelů považuji za zbytečnou degradaci jinak výborných strojů. Pioneer šetřil až do 720 i s konektory cinch, a osadil pouze výstupní trojici, vstupu se dočkáte až u 920. Pokud tedy zaplníte SCART konektory propojením s přístroji, kde vyžadujete RGB (Televizor, DVB-T a DVB-S přijímače), pak vám pro plné propojení (vstupu i výstupu) s AV zesilovačem či receiverem nezbude než otevřít přední víčko a výstup z receiveru připojit právě sem, čímž se bohužel naruší jinak velmi půvabný design přístroje.

Zatím nevíme, zda nové modely řeší výše zmíněnou nedostatečnou konektivitu. O progresivní komponentní výstup však již obráni nebudeme, ten je v řadě x30 přítomen. Na obranu konstruktérů Pioneeru lze ale říci, že tenké rekordéry jsou určeny hlavně k jejich tenkým receiverům, z nichž některé disponují i SCART konektory včetně podpory RGB, a tak vstupy a výstupy do dostatečné míry multiplikují. Multiplikaci konektivity řeší i DVB-T tunery a další komponenty k plazmovým televizorům a modelu 920H.

920 pak umí infračerveným výstupem ovládat i připojený DVB-S receiver, bohužel jsem mezi podporovanými značkami nenašel svůj Dreambox a combo Kaon 570. To ale neznamená, že právě váš přijímač mezi podporovanými nebude, neboť těch podporovaných je slušná řada.

Na dálkovém ovladači nechybí tlačítka pro přeskočení místa v nahrávce, od 30 sekund až do deseti minut, kromě prvního po minutových krocích, a to oběma směry. Tato tlačítka pracují i při přehrávání originálního DVD a velmi tak usnadňují orientaci. Jejich hlavním účelem je poskytnout uživateli nejsnazší možnost přeskočení komerčních bloků ve vysílání a nahrávce.

Dálkové ovladače

Dálkový ovladač lze naprogramovat i pro ovládání televizorů různých značek, což jsme s úspěchem odzkoušeli na nejnovějších i poněkud starodávných modelech televizorů Panasonic a Sony.

Nové modely (DVD-x30) mají inovované dálkové ovladače, nejnižší modely z nové řady (např. 433) jsou pak vybaveny ovladači výrazně chudšími:

Pioneer DVR-x20H - dálkový ovladač

Pioneer DVR-220/520H/720H - dálkový ovladač (920H má zvýrazněná tlačítka pro GuidePlus+)

Pioneer DVR-433H - dálkový ovladač

Pioneer DVR-433H - dálkový ovladač

Pioneer DVR-530H/630H - dálkový ovladač

Pioneer DVR-530H/630H - dálkový ovladač

Kapitoly článků

Diskuse ke článku Pioneer DVR-220/720H/920H (stolní DVD-R/RW rekoréry s i bez HDD)

Čtvrtek, 15 Prosinec 2005 - 17:03 | Martin Bartoň | Zem: Na webu Pioneer? ;-)
Čtvrtek, 15 Prosinec 2005 - 15:29 | Anonym | ahoj lidi mohli byste mi prosim pomoci?-nemuzu...
Pátek, 18 Listopad 2005 - 16:14 | Martin Bartoň | Duffino: Opakuju. Pal to na lepší média!
Středa, 16 Listopad 2005 - 17:28 | Anonym | Martin: Právě že to dělá už jenom při sledování...
Středa, 16 Listopad 2005 - 15:35 | Martin Bartoň | Duffino: Zkus nějaká lepší DVD média.
Středa, 16 Listopad 2005 - 10:17 | Anonym | Mireček: Potřeboval bych poradit. Koupil jsem si...
Neděle, 13 Listopad 2005 - 09:49 | Anonym | Ted mam problem s 220, proste odmita...
Čtvrtek, 6 Říjen 2005 - 09:18 | Anonym | V diskusii pisete, ze dokazu vypalovat aj na...
Středa, 22 Červen 2005 - 08:00 | Anonym | Taky čekám na recenzi Sony HX-710, dvd/hdd,...
Úterý, 7 Červen 2005 - 19:03 | Anonym | ne ne, cekam na hx-710, dvd/hdd

Zobrazit diskusi