Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Záznam

Pioneer DVR-920H
Modelový rok se sešel s modelovým rokem a čas obměny s časem výprodejů. Máme pro vás tři a půl recenzi stávajících modelů stolních DVD rekordérů Pioneer, se zvláštním přihlédnutím ke Kardašově Řečici - pardon, k novým modelům - které se začnou letos prodávat. Zblízka jsme se pak podívali na zoubek modelům DVR-220, DVR-720H a DVR-920H, které představují milníky v plynule odškálované řadě.

Záznam je možný na zabudovaný harddisk a média DVD-R a DVD-RW. Podporována jsou i jednorychlostní média, ovšem bez možnosti chasing-playback, tedy současného záznamu a přehrávání. Na jednorychlostním médiu totiž nestačí mechanika při čtení ještě zapisovat. Chasing playback je podporován od 2× rychlostního média výše a až po 15 sekundách započatého záznamu, do té doby se data nacházejí v cache enkodéru a mechanika píše počátek média nebo režijní data konkrétní session. V režimu VideoRecording jsou na médiích povoleny editační funkce, které si s ničím nezadají s harddiskem, nebo s DVD-RAM médii. Střih je velmi přesný, návaznost zvuku slušná a u DVD-RW médií se při výmazu částí záznamu přesune nepoužitá kapacita zpět do využitelného časového fondu. Tím tak trochu padají mýty a výhody formátu DVD-RAM, i když ten jde na věc trochu jinak a časové prodlevy při podobných editačních operacích jsou u něj ještě daleko kratší.

Na DVD rekordérech Pioneer lze provést 1:1 kopii DVD disku (funkce Disk Backup), za předpokladu, že se jedná o jednovrstvé nechráněné lisované DVD, nebo uzavřené DVD-R (v režimu DVD Video, a to i kopii, resp. kompilaci vzniklou např. v DVDShrinku a vypálenou Nerem). Rekordér předpokládá, že se jedná o DVD, které vytvořil a uzavřel sám. V případě lisovaného nechráněného (nesmí obsahovat ani Macrovision, ani regionální a CSS ochrany) pak pravděpodobně vychází z toho, že kopie DVD bez takovýchto ochran neporuší významně či vůbec autorská práva tvůrců.

Nahrávat dokáží recenzované rekordéry z analogových vstupů a z digitálního vstupu pro DVin/out pro kameru, jsou-li jím vybaveny (viz tabulky parametrů). Nová řada degraduje DV pouze na vstupní, mnohým uživatelům to ale zas tak nevadí, protože většině postačí záznam z kamery dostat do rekordéru, tam ho dále editovat a následně zapsat na DVD.

Samotné signálové analogové cesty jsou na velmi dobré úrovni, u 920H zase ještě o chloupek lepší. Téměř beze zbytku se tím kompenzuje nectnost MPEG2 enkodéru, který nedokáže reagovat na změny v obraze náhlým zvýšením datového toku tak rychle, jako někteří jeho konkurenti. I tak je výsledná kvalita obrazu na jednoprůchodový převod velmi dobrá. Mezi novinky nástupců z řady DVR-x30 však patří dvouprůchodový převod, kdy je primární záznam proveden datovým tokem 15Mb/s (ještě o polovinu více než dovoluje DVD norma), jsou při něm archivovány důležité informace o kvantizací snímků a další parametry MPEGového streamu, a ty jsou následně využity pro druhý převod při přepisu na DVD. Na výsledky tohoto řešení jsem opravdu zvědav, a vás, naše čtenáře, o ně samozřejmě neochudím. DVR-630H přistane, jak už bylo zmíněno, v naší redakci tento pátek.

Přepis z harddisku na DVD a zpět je možný ve třech režimech:

  • vysokorychlostně, bezeztrátově, a to bez omezení (s výjimkou některých ze 32 speciálních manuálních režimů a dvojjazyčného záznamu)
  • v reálném čase, s nastavením datového toku podle přání uživatele
  • v reálném čase, s nastavením datového toku podle zbývajícího místa na médiu

To, že lze pro reálný čas záznamu použít nejen vypočtené zbylé místo, ale i manuální nastavení, dává Pioneerům náskok před nejmenovanou konkurencí, která nabízí právě pouze režim optimálního využití zbylého místa - to se však týká pouze jednoho playlistu nebo titulu, takže je-li např. obsah playlistu stále kratší než zbývající místo na médiu v režimu FINE/XP, je vždy použit tento nejvyšší režim a uživatel to nemůže nijak ovlivnit.

Přepis z harddisku navíc nabízí funkci combine (spojování) i u titulů, které byly předtím rozděleny. Většina konkurenčních rekordérů již rozdělené záznamy spojit nedokáže, a ty se pak vždy chovají jako nezávislé tituly.

Pioneer DVR-720H - přepis z HDD na DVD-RW

Při přepisu titulů ve vysokorychlostním režimu máme navíc stále k dispozici funkce přehrávání z harddisku a nejsme tak nuceni čekat na dokončení této operace. I z této vlastnosti DVD rekordérů Pioneer by si měli konkurenti vzít příklad.

Pioneer DVR-920H - střih

Při střihu záznamu na DVD i na harddisku máme k dispozici přímý skok na konec záznamu a od tohoto konce přímé zařazení funkce reverzní přehrávky, funkce, která uživateli přijde logická, a u některých konkurentů je o ni nepochopitelně ochuzen. Je pak nucen vyčkat na dokončení rychloposuvu v záznamu směrem vpřed až ke konci nahrávky, a zde pak zařadit režim reversních skoků po jednotlivých snímcích, než bude opět schopen zařadit přehrávání (play) tak, aby stihl zvolit zrychlený revers dřív, než přehrávání opět dosáhne konce záznamu.

Záznam je možný jak v 625řádkových, tak 525řádkových normách, i v kombinacích PAL60 a NTSC50. Tyto rekordéry je tedy možné s výhodou použít třeba pro zálohování NTSC laserdisků či videokazet importovaných z exotických oblastí.

Při finalizaci disku máme na výběr z několika graficky odlišných menu:

Pioneer DVR-720H - Home menu

Rekordér udržuje přehled o třiceti aktuálně používaných discích, jejich názvech a volném prostoru, které je pro nahrávky k dispozici. Nejsme tedy odkázáni na tužku a neustálé přeškrtávání či gumování na papírových bookletech DVD-R/RW disků.

Pioneer DVR-720H - disc history

Diskuse ke článku Pioneer DVR-220/720H/920H (stolní DVD-R/RW rekoréry s i bez HDD)

Čtvrtek, 15 Prosinec 2005 - 17:03 | Martin Bartoň | Zem: Na webu Pioneer? ;-)
Čtvrtek, 15 Prosinec 2005 - 15:29 | Anonym | ahoj lidi mohli byste mi prosim pomoci?-nemuzu...
Pátek, 18 Listopad 2005 - 16:14 | Martin Bartoň | Duffino: Opakuju. Pal to na lepší média!
Středa, 16 Listopad 2005 - 17:28 | Anonym | Martin: Právě že to dělá už jenom při sledování...
Středa, 16 Listopad 2005 - 15:35 | Martin Bartoň | Duffino: Zkus nějaká lepší DVD média.
Středa, 16 Listopad 2005 - 10:17 | Anonym | Mireček: Potřeboval bych poradit. Koupil jsem si...
Neděle, 13 Listopad 2005 - 09:49 | Anonym | Ted mam problem s 220, proste odmita...
Čtvrtek, 6 Říjen 2005 - 09:18 | Anonym | V diskusii pisete, ze dokazu vypalovat aj na...
Středa, 22 Červen 2005 - 08:00 | Anonym | Taky čekám na recenzi Sony HX-710, dvd/hdd,...
Úterý, 7 Červen 2005 - 19:03 | Anonym | ne ne, cekam na hx-710, dvd/hdd

Zobrazit diskusi