Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Po Cezanne přijde úsporný ≥9W Van Gogh a Rembrandt se Zen 3 + RDNA2

Po čase máme k dispozici výhled na nadcházející generace APU od AMD, který k jednotlivým výtvarníkům přiřazuje i procesorové a grafické architektury. Vypadá to zajímavě…

Web Expreview a leaker Komachi shrnují veškeré jim známé informace nejen o APU od AMD, které ilustrují, jak vlastně následující generace budou vypadat. Nyní je na trhu 7nm APU Renoir s architekturou Zen 2 + Vega+, které můžeme pořídit v rámci notebooků. V řádu 5-8 týdnů se očekává také vydání pro desktop, socket AM4. Půjde o vůbec první osmijádrové APU od AMD pro desktopové počítače a podle uniklých parametrů v rámci řady Ryzen 3 zdvojnásobí počet procesorových vláken, v rámci Ryzen 5 zvýší o 50% počet jader i vláken a nově nastoupí v high-endové řadě Ryzen 7 s osmi jádry / šestnácti vlákny.

APU Cezanne

Jak to bude dál: V posledních měsících jsme střídavě slýchali o APU Cezanne i APU Van Gogh. Zprávy potvrzují existenci obou, každé však bude mířit trochu jinam. APU Cezanne, o kterém jsme již při dvou příležitostech informovali, bude plnohodnotný nástupce stávajícího Renoir. V tom smyslu, že pokryje stejné rozsahy TDP a bude určené pro mobilní i desktopový svět.

Cezanne přinese procesorovou architekturu Zen 3, zachová však grafickou architekturu Vega+ (není upřesněno, jakou Vegu, ale logické je, že minimálně onu zrychlenou verzi použitou v Renoir, ne-li nějakou novější). Vypadá to totiž, že architektura RDNA z nějakého důvodu do segmentu APU vůbec nepůjde a Vegu(+) nahradí až RDNA2. Cezanne bude vyráběn 7nm procesem TSMC, konkrétně N7 jako Renoir.

APU Van Gogh

Mírně novější než Cezanne bude Van Gogh. Nepůjde ale o jeho nástupce, spíše o doplněk. Zatímco od Cezanne lze v mobilním světě očekávat nejnižší standardní TDP 15 wattů (byť asi s tradiční možností snížení v rámci regulovatelného TDP na cca 10 wattů), Van Gogh bude navržený pro ještě úspornější zařízení, takže jeho TDP by mělo končit na 9 wattech (analogicky lze očekávat možnost snížení o pár wattů dolů). Půjde tak o řešení pro embedded systémy, úsporné ultrathin notebooky a možná výkonné tablety. Technologicky bude zakládat na zajímavé kombinaci procesorové části („jen“) Zen 2 a grafické (již) RDNA2.

Osobně bych očekával přítomnost čtyř procesorových jader, ale jde jen o moji domněnku, zdroj konrétnější specifikace neuvádí. Pokud však AMD nemá problém dostat 8 jader Zen 2 do 15W balíčku, pak se 4 jádra pro 9W produkt zdají být nejpravděpodobnější. Van Gogh se s ohledem na grafickou architekturu RDNA2 jeví jako novější než Cezanne (přinejmenším projekt jeho přípravy odstartoval později, když už byla RDNA2 k dispozici) a použití procesorových jader Zen 2 bude mít nejspíš energetické důvody. Zen 3 sice zvýší výkon, ale nejspíš i spotřebu a jeho energeticky optimalizovaná verze v době přípravy APU Van Gogh patrně nebyla / nebude hotová. Výrobní proces není uveden, očekávat lze TSMC N7 nebo N6.

APU Rembrandt

Zmínka o APU Rembrandt se tuším mihla již v roce 2018, ale více se o něm nepsalo. Vše jsou tedy nové informace: Půjde opět o klasické („velké“) APU, tedy v linii Raven Ridge -> Picasso -> Renoir -> Cezanne -> Rembrandt. Zkombinuje již v obou případech „nové“ architektury, tedy Zen 3 (uváděno dokonce Zen 3+) a RDNA2. Vznikne na 6nm procesu TSMC. Počítá se s podporou pamětí DDR5 i LPDDR5, USB 4.0 a PCIe 4.0.

Standardní desktop

Dozvídáme se též něco ke klasickému desktopu - samostatným procesorům. Níže uvedené roadmapa není nic oficiálního, ale dílo výše zmíněných zdrojů, které kombinuje uniklé informace a představu jejích autorů o tom, jak by je bylo možné zasadit do skutečnosti:

Matisse Refresh alias Ryzen 3000-refresh je nám již dobře známý, jde o Ryzen 9 3900 XT, Ryzen 7 3800 XT a Ryzen 7 3600 XT, které mají být ohlášeny příští měsíc (16. června) a dostupné 7. července. Z toho lze usuzovat, že dostupnost indikuje začátek šipky (tlumeně zelené). Platforma Vermeer, tedy procesory Zen 3 pro socket AM4, by v tom případě byly dostupné na samém konci roku 2020. Na jak přesných informací je roadmapa postavena, ale netušíme. Výše zmíněné informace o APU prozrazují existenci Zen 3+, takže je pravděpodobné, že po Vermeer přijde ještě nějaký refresh. Jestli jako samostatná generace (Ryzen 5000) jako u Zen+ nebo jen doplněk Ryzen 4000, zatím není jasné. Nicméně to alespoň z nynějšího pohledu vypadá, že nabídka, která půjde na trh s vydáním architektury Zen 3, nebude tím posledním, co půjde o socketu AM4 zasunout.

Ve druhém řádku ukazuje doby vydání zmíněných APU: Cezanne (patrně pro mobilní trh) maluje na začátek druhého kvartálu (duben?) 2021 a Rembrandt na konec prvního kvartálu (březen?) 2022.

Nástin podoby nových APU naznačuje, že si AMD již může dovolit investovat do jejich výroby a vývoj o něco vyšší prostředky: Ani jedna generace není postavena na zmenšení předchozí (jako 14nm Raven Ridge -> 12nm Picasso), ale liší se architektura CPU nebo GPU části, podle toho, co nejnovějšího je v době vývoje k dispozici, nebo co se s ohledem na energetickou hladinu hodí. Různé kombinace architektur a procesů ukazují, že AMD nemá problém provádět implementace nových architektur - samozřejmě za podmínky, že jsou pro dané použití již připravené a má v daném segmentu smysl. Vypadá to, že se společnost nesvazuje ani zachování stejného výrobního procesu pro samostatný procesor a APU. Objemy výroby jsou takové, že jí zřejmě vyplatí použít pro samostatný procesor proces laděný pro vyšší takty, byť dražší a pro APU připravit návrh pro cenově dostupnější variantu (např. N7 pro Zen 3 v Cezanne nebo N6 pro Zen 3+ v Rembrandt. Přičemž u samostatných procesorů s architekturou Zen 3 se očekává použití procesu N7P.

Pokud máme očekávat dostupnost Zen 3 / Ryzen 4000 CPU na samém konci roku 2020, pak je pravděpodobnější, že na záříjové akci dojde spíše k představení architektury a nejspíš serverových Epyců, jejichž vydání v roce 2020 - na rozdíl od desktopových modelů - je ze strany AMD pro letošní rok oficiálně potvrzené.

  • 7. květen - recenze Ryzen 3 3300X / 3100
  • 21. květen - zahájení prodejů Ryzen 3 3300X / 3100
  • 16. červen - vydání základních desek AM4 / B550 + ohlášení Ryzen 3000-refresh(?)
  • 7. červenec - zahájení prodeje Ryzen 3000-refresh(?)
  • červenec(?) - vydání APU Ryzen 4000 (Renoir)
  • září(?) - uvedení Zen 3 a RDNA2 (Navi 21)
  • říjen-prosinec(?) - dostupnost CPU Ryzen 4000 (Vermeer, Zen 3)
  • duben 2021 - APU Cezanne (Zen 3 + Vega+) pro notebooky

Diskuse ke článku Po Cezanne přijde úsporný ≥9W Van Gogh a Rembrandt se Zen 3 + RDNA2

Čtvrtek, 28 Květen 2020 - 08:57 | pete-x | REDUCED instruction set computer,.... COMPLEX...
Středa, 27 Květen 2020 - 22:45 | tombomino | Demagogicke pindy..
Středa, 27 Květen 2020 - 22:29 | tombomino | On blbec si vzdycky mysli, ze je chytrejsi nez ti...
Středa, 27 Květen 2020 - 22:11 | Gath G | Proč bych myslel "jiné RISC jako Alpha,...
Středa, 27 Květen 2020 - 21:23 | 6xALU Apple A13 | Apple A13 má 2x velké jádro Snapdragon má 4x...
Středa, 27 Květen 2020 - 21:13 | 6xALU Apple A13 | Tys asi myslel ne ARM, ale jiné RISC jako Alpha,...
Středa, 27 Květen 2020 - 19:57 | Anonym | Tak jste si popovídal o politice, co s tím vůbec...
Středa, 27 Květen 2020 - 19:40 | 6xALU Apple A13 | Bagatelizovat nárůst 30% IPC u největšího...
Středa, 27 Květen 2020 - 19:04 | Anonym | Možná byste si mohl, než si vezemete do huby...
Středa, 27 Květen 2020 - 18:59 | DRK | Ne aple žádný výkonový monopol fakt nemá... viz...

Zobrazit diskusi