Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Kingston SSDNow V300 zpomalil o generaci aneb Jak se dělají ze zákazníků blbci

120GB SSD Kingston SSDNow V300 jsme před více než rokem udělili naše ocenění s jednou hvězdičkou. Nyní ho musíme odebrat, protože Kingston udělal na zákazníky menší podfuk…

Kapitoly článků

2.  Testy výkonu

Omezíme se na pár jednoduchých testů, protože nám prozradí vše potřebné. Začneme obligátně.

CrystalDiskMark

Kingston SSDNow V300 120GB: vlevo výsledek z recenze v prosinci 2012, vpravo současnost (březen 2014)

Normálně by k tomu nebylo co dodat, ale vychutnejme si to v plné parádě a pokračujme dalším testem.

ATTO Disk Benchmark

Až někde uvidíte nějaký strašně dobrý výsledek, např. od jistého stratose, berte na vědomí, že pokud nevyberete určitý specifický test, kde se dá nastavit testovací vzorek, pracuje ATTO Disk Benchmark se snadno komprimovatelnými daty, takže se i na horších SSDčkách, mají-li řadič SandForce, dá dosáhnout rychlostí atakujících reálnou propustnost rozhraní. Já to tak nedělám. Sice tím v ATTO Disk Benchmarku přicházím o možnost frontování příkazů a využívání NCQ, ale tak ona to taky každá aplikace úplně dobře neumí a tyhle výsledky dobře ukazují, co se stane, když se bude s SSDčkem pracovat tím horším, méně efektivním způsobem:

Kingston SSDNow V300 120GB: vlevo výsledek z recenze v prosinci 2012, vpravo současnost (březen 2014)

Rychlost zápisu, jak je vidět, klesla o menší procentuální část než rychlost čtení, která klesla o více než polovinu. Tohle si Kingston za rámeček nedá.

Podívejme se ještě na třetí obrázek, který to všechno jasně ozřejmí.

Compression Benchmark

Čistě pro pořádek připomenu, že Compression Benchmark ze sady ASS SSD Benchmark zjišťuje závislost rychlosti na komprimovatelnosti dat, přičemž tu komprimovatelnost představuje osa X (tedy vlevo jsou data, která již komprimovat nejdou a postupně se komprimovatelnost zlepšuje a úplně vpravo jsou to zcela neužitečná data jako např. hromada úplně stejných bajtů, které se dají zkomprimovat do skutečně mrzkého množství dat. O kompresi se stará sám řadič SandForce a jednak tím zvyšuje rychlost práce s SSD a především tím zlepšuje provisioning, protože ukládá menší množství dat a tím si nechává více volného místa na wear leveling a podobně.

Kingston SSDNow V300 120GB - výsledek z recenze z prosince 2012

Kingston SSDNow V300 120GB - výsledek ze současnosti (březen 2014)

Jestlipak víte, jaké SSD z rodiny Kingston se právě takhle chovalo? 

Tak tohle je výsledek Kingstonu SSDNow V+200 120GB z července 2012. Liší se to nějak od současného 120GB SSDNow V300? Vyloženě kosmeticky. U ostatních testů je to v podstatě stejné. Kingston tak vlastně začal prodávat V300 s parametry někdejšího V+200, aniž by to zákazníkovi řekl. A zákazník, který si v recenzích, včetně té naší, přečetl, jak je to dobrý SSD, ho kupuje, aby pak třeba doma zjistil, že to zas až tak světoborné není.

Jak si tohle může Kingston dovolit?

Snadno. Za prvé: Kingston se nikdy neobtěžoval (stejně jako řada dalších) vydávat kvalitní specifikace a datasheety, takže hlášky typu „up to 450 MB/s“, které najdete na balení, nebo „up to 85000 IOPS“, které najdete v datasheetu, skutečně stále platí. Co na tom, že jen s komprimovatelnými daty, která pro většinu lidí nemají velký smysl. Pořád to platí.

Za druhé: SandForce. To vlastně umožňuje to „za prvé“. Řadiče SandForce jsou obecně takové vykutálené, a to právě proto, že data komprimují. Jednak jim to pomáhá udržovat na SSD více místa pro vlastní práci a jednak to pomáhá zlepšovat specifikace, kde se pak vyskytují u „up to“ krásně vysoká čísla, na která lze právě s řadiči SandForce za určitých okolností dosáhnout. Není tak problém vyměnit čipy za pomalejší a za určitých podmínek se dostávat pořád na dobrá čísla. S praktičtější podobou dat ale rychlost klesá. Ale na to přece kálí bílej tesák.

S ohledem na potvrzenou změnu čipů za pomalejší jsme se rozhodli odebrat 120GB Kingstonu SSDNow V300 naše ocenění. Nadále je potřeba říci, že Kingston SSDNow V300 není nějak extra špatné SSDčko, ale už není tak dobré, aby si ocenění zasloužilo. Je to šedý průměr, SSDčko, které umí udělat každý OEM výrobce a ocenit ho nízkou částkou. A to, že je ve své kategorii stále nejlevnější, je málo.

Naopak jsme se rozhodli udělit Kingstonu naše čtvrté ocenění za jeho chování v této (nazvěme to expresivně) kauze. Namlsat zákazníky tím, že v recenzích bude skvělý rychlý produkt, nějaký čas ho i prodávat na trhu, aby se to potvrdilo, a pak zatáhnout za ruční brzdu výměnou svižných čipů za líné a fakticky tak snížit výkon produktu o jednu generaci, to se prostě nedělá. Když vám děcko provede věc, která se nedělá, obvykle dostane nářez (něco bych vám o tom mohl vyprávět, ale nehodlám si veřejně pozvat do baráku babu sociálku). Stejně tak musí Kingston za tento tah dostat na pamětnou. U nás se to dělá čtvrtým oceněním.

Čtvrté ocenění serveru Deep in IT pro společnost Kingston za chování v případu produktu SSDNow V300, který byl na trh uveden s rychlými čipy a posbíral v recenzích řadu ocenění, zatímco později je pod stejným označením na trhu prodáván produkt s pomalejšími čipy srážejícími jeho výkon na úroveň produktu předchozí modelové řady.

Budu osobně velmi zvědavý, jak bude Kingston znovu získávat důvěru zákazníků. Za sebe mohu říci, že jsem ochoten toto ocenění Kingstonu odebrat v případě, že nové produkty téhož značení budou opět stejně rychlé jako v době uvedení (tedy budou používat ekvivalent Toggle-mode 19nm čipů Toshiba) a Kingston se svým zákazníkům omluví a všem, kteří budou chtít, bezplatně vymění jejich pomalejší Vé-třístovky za rychlé.

Kapitoly článků
2.  Testy výkonu

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Kingston SSDNow V300 zpomalil o generaci aneb Jak se dělají ze zákazníků blbci

Středa, 28 Prosinec 2016 - 14:10 | DaviCZ | To víš že mě to taky nasralo. Tolik ztraceného...
Středa, 28 Prosinec 2016 - 12:55 | vlastvs499 | Tak jsem na tom stejně - některé výsledky o málo...
Pondělí, 26 Prosinec 2016 - 22:37 | vlastvs499 | Tak teď mě DaviCZ mrzí, že jsi tohle nenapsal o...
Neděle, 25 Prosinec 2016 - 16:47 | DaviCZ | Tak mohu potvrdit že i po 2 letech je tento disk...
Sobota, 14 Červen 2014 - 12:37 | Gath G | "b/ nastavit diskove pole + udrziavat...
Sobota, 14 Červen 2014 - 11:59 | Gath G | "a stale ich odmietam pouzivat na nieco ine...
Neděle, 8 Červen 2014 - 12:56 | danton | Na mem je 505ABBF1, ne 505ABBF0
Pondělí, 7 Duben 2014 - 14:34 | Šimon Pánev | 1TB plotny jsou na EZRX a 667GB plotny na EFRX....
Pátek, 28 Březen 2014 - 22:19 | PeZa PeZa | je to sice mene nez mesic, ale zda se, ze uprava...
Pondělí, 10 Březen 2014 - 16:01 | nameless1 | Pokud se bavíme o consumer s rozumným cena/výkon...

Zobrazit diskusi