Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Postaví se Elpida Samsungu?

Elpida logo
Agentura Bloomberg přišla se zprávou, že Elpida se připravuje k boji se Samsungem a plánuje prý nákup akcií taiwanských výrobců polovodičů PowerChip, ProMOS a Winbond. Pokud by šlo o významné akciové podíly, dočkali bychom se po deseti letech největší reorganizace v této branži od chvíle, kdy koncem devadesátých letech začaly mizet japonské firmy (NEC a Hitachi založily Elpidu, výrobu pamětí ukončila Fujitsu a v roce 2001 to udělala Toshiba), zájem o tyto firmy potvrdil i prezident Elpidy Yukio Sakamoto.

Sakamoto Yukio president Elpida - foto Tomohiro Ohsumi  BloombergÚdajně se jedná o 20 až 30% podíly, ale nedá se vyloučit i převzetí celé společnosti a dodal, že: „Je téměř nemožné, aby Taiwanci přežili sami od sebe. Pokud my sami něco neprovedeme, bude to těžké i pro nás. Nemáme jinou volbu.“

Výrobci čipů čelí velkému tlaku korejského Samsungu, jenž každý rok investuje odhadem 10 miliard dolarů, aby své přední postavení udržel, což je opravdu velmi slušná investice, které může konkurovat málokdo. Mluvčí ProMOS sdělil, že firma opravdu nějaké návrhy dostala, finanční šéf Winbondu James Wen zase řekl, že se k jednání staví vstřícně, naopak PowerChip žádné plánované obchody s Elpidou ústy svého mluvčího nepotvrdil. V této souvislosti se ale hovoří i o společnosti Nanya, kde je ale problém s podílem, který v ní vlastní americký Micron.

Ono to není poprvé, co Sakamoto dává najevo zálusk na taiwanské firmy, už v roce 2008 vedla Elpida jednání s PowerChip a ProMOS. Tato jednání utichla hned poté, co se do oživení DRAM produkce vrhla samotná taiwanská vláda, což nakonec skončilo neslavně. Ono vlastně ani ve spolupráci zmíněných firem nejde o nic nového, Elpida u PowerChip vyrábí od roku 2003, v roce 2007 si dokonce společně založili firmu Rexchip, ProMOS a Winbond pro Elpidu pak nějaké čipy dělají asi rok. Produkce DRAM v taiwanských firmách také stále klesá a v loňském roce spadla až na 10% celosvětový podíl, když v roce 2007 drželi asi 17 % (dle dat iSuppli). Poslední tři roky jsou všichni tamní výrobci ve ztrátě, což nutí investory stále více přemítat o návratnosti, Samsung jde naopak stále nahoru.

Elpida měla v loňském roce asi 17 % trhu, k čemuž jí pomohl i Rexchip, ale i tak je to stále polovina toho, co má Samsung. S taiwanskou akvizicí by se tato čísla alespoň přiblížila. Elpida si je moc dobře vědoma, jaké nebezpečí na ní číhá a maje před sebou osud německé Qimondy, nechce se dočkat stejného osudu. Ceny taiwanských firem jsou nyní sice poměrně příznivé, jistou překážkou je ale silný yen, jen za poslední tři roky si oproti dolaru polepšil o 40 %. V té samé době Samsung naopak využil poklesu kurzu korejského wonu o 19 %. Například největší japonský výrobce keramických kondenzátorů používaných čipech Murata Manufacturing minulý týden oznámil, že díky dalšímu posílení yenu stěhuje výrobu do Číny a do Thajska, v Japonsku tak přijde o práci asi 3 000 zaměstnanců.

Vypadá to, že finančníci zajímající se o průmysl výroby paměťových čipů budou mít poměrně pestrý podzim a zimu. Uvidíme, zda Samsungu vyroste opravdový konkurent, nebo zda naopak ještě svojí pozici upevní.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Postaví se Elpida Samsungu?

Žádné komentáře.