Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

PowerColor Radeon HD 7970 Vortex II dostane jiný chladič

PowerColor Radeon HD 7970 Vortex II chladic 2. verze
O přetaktovaném Radeonu HD 7970 od PowerColoru jsme si už něco řekli, takže pro vás nebude asi ničím neznámým. Tentokrát pro vás máme další dvě informace: Jednu novinku a jednu změnu…

Že PowerColor nějakou OC verzi Radeonu HD 7970 chystá, se šuškalo už začátkem ledna, v polovině téhož měsíce se s prototypem karty výrobce pochlubil na CES, o sedm týdnů později znovu na CeBITu a nyní - stále před oficiálním vydáním - ukazuje kartu do třetice.

Nyní však uvedl finální taktovací frekvence, takže 1100 MHz (+19 % / + 175 MHz) pro GPU Tahiti s 2048 stream-procesory je oficiálně potvrzeno a rovněž již víme, že 3 GB GDDR5 na 384bit sběrnici poběží na 5700 MHz, což je o necelá 4 % (200 MHz) nad referenční hodnotou. Pokud bychom měli odhadovat výsledný výkon, pak za předpokladu, že výsledné FPS jsou konkrétně u Radeonu HD 7970 průměrně závislé ze 70 % na frekvenci GPU a 30 % na frekvenci VRAM, bychom mohli čekat výkon 15 % nad referenční kartou v situacích, které nelimituje výkon CPU.

PowerColor Radeon 7970 Vortex II
PowerColor Radeon HD 7970 Vortex II - verze z CES a CeBIT

Ještě se ale vrátíme k samotnému provedení karty. Našemu bystrému oku totiž neuniklo, že se karta, kterou PowerColor prezentuje nyní, mírně liší od modelu, který byl k vidění na výstavách CES a CeBIT. Rozdíl je v chladiči a konkrétně pak v jeho pasivní části. Na první pohled se sice zdá, že chladič má jen o jednu heatpipe méně (tři namísto původních čtyř), ale rozdílů je ve skutečnosti více. Původně vedly dvě heatpipe poměrně daleko od jádra a další dvě naopak velmi blízko - odhadem jen cca 2 centimetry. Jedna z nich navíc byla umístěna přesně mezi větráky - tedy do místa, kde proudí nejméně vzduchu.

PowerColor Radeon HD 7970 Vortex II chladic 2. verze
PowerColor Radeon HD 7970 Vortex II - 2. (aktuální) verze

U nového chladiče tyto dvě heatpipe, jejichž význam byl zřejmě spíš symbolický, nahradila jedna, která však teplo odvádí od jádra o něco dál - především pak pod lopatky jednoho z ventilátorů. Samozřejmě můžeme jen spekulovat, do jaké míry tato změna ovlivnila kvalitu chlazení, ale i když původní řešení více lahodilo oku, současné se jeví jako smysluplnější.

Z výstupů jsou k dispozici dva DVI konektory, HDMI a dva mini-DisplayPorty. Jak je u nadstandardních modelů zvykem, použil výrobce kondenzátory s pevným dielektrikem.

Galerie ke článku

Diskuse ke článku PowerColor Radeon HD 7970 Vortex II dostane jiný chladič

Středa, 28 Březen 2012 - 13:35 | Lada1 | No konecne hosani s cervenyma trenkama dostalY to...

Zobrazit diskusi