Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Představení skříně Enermax

Enermax: srovnávací test několika zdrojů a skříní
Zajímalo vás někdy, jak byste si pomohli výměnou vaší levné počítačové skříně za nějakou dražší? Napadlo vás někdy, jaký smysl by mělo dát do PC „předimenzovaný“ špičkový zdroj renomovaného výrobce? Právě na tyto otázky se pokusíme odpovědět v článku, v němž svedou souboj v napájení náročné herní mašiny zdroje firem Enermax, Asustek, Fortron a Eurocase, které pokrývají cenové rozmezí 500 až 5 000 Kč. Dále si ukážeme, jak velký dopad na teploty komponent a hlučnost ventilátorů v PC má výměna levné skříně Eurocase za kvalitní větší model právě od Enermaxu…

Enermax Uber Chakra

Enermax: Uber Chakra Enermax: Uber Chakra

Skříň Enermax Uber Chakra (ECA5001) je na tom podstatně lépe. Sám výrobce ji na webu má mezi serverovými skříněmi, což něco napovídá.

Enermax: Uber Chakra Enermax: Uber Chakra Enermax: Uber Chakra

Na fotografiích je jasně vidět, že je daleko mohutnější. Nabízí vnějších pět 5,25" a dvě 3,5" pozice, uvnitř pak šest pozic pro pevné disky.

Enermax: Uber Chakra, vnitřek

Mezi základní deskou a zdrojem je dostatek místa, stejně tak dostatek místa je i mezi zdrojem a vrchním plechem.

Enermax: Uber Chakra, příslušenství

Základní deska se osazuje shodně na distanční sloupky, v balení skříně je jich spolu se šroubky nadbytek.

Enermax používá u své skříně uchycení mechanik a disků pomocí plastových lyžin, které se velice jednoduše osazují. Možná si na jednu stranu říkáte, že plast asi moc tepla nepřevede, což si hned vysvětlíme. Optické mechanice toto samozřejmě výrazně nevadí. Tedy pokud nepálíte sto DVD disků za sebou, neměl by toto být problém, v oblasti 5,25palcových pozic je dostatek místa pro sálání tepla do okolí. Pevné disky, a to je první skvělá věc, kterou zdůrazním, jsou osazeny pootočené o 90 °. Nejenže je k nim tedy velmi snadný přístup, ale ve skříni osazený (modře svítící) supertichý ventilátor profukuje skrze diskový prostor bez toho, aby se vzduch brzdil o napájecí a datové kšandy.

Enermax Uber Chakra, nožky

Skříň nesou zespodu čtyři výklopné nožky a i panel na vrchní čelní části skříně jasně napovídá, že je určena k posazení na podlahu.

Enermax: Uber Chakra

Tento čelní panel pak nabízí zvukové vstupy a výstupy, dva USB konektory a dokonce jeden e-SATA.

Enermax: Uber Chakra, HD audio Enermax: Uber Chakra, HD audio

Konektor pro zvukové vstupy je realizován velmi šikovně: zakončen je klasickým HD Audio konektorem, z něj jsou však dále vyvedeny jednotlivé piny, takže audio si na desce připojíte, i pokud HD Audio konektorem nedisponuje. Majitelům HD Audio to však výrazně usnadní připojení. Vlevo na panelu je pak vyvedeno reset tlačítko, spínací tlačítko je na čelní hraně. Zapnuté PC i práce disků jsou indikovány modrými LED.

Enermax: Uber Chakra Enermax: Uber Chakra, ventilátor Enermax: Uber Chakra, ventilátor

Na přístupové bočnici je velká oblast zakrytá „síťovinou“, které dominuje 25cm ventilátor. Ano, čtete dobře, ventilátor je skutečně obrovský a je schopen ofukovat všechny klíčové vnitřnosti (tedy jak CPU, tak grafiky a čipset). Máte však možnost jej zcela vypnout, vypnout jeho modré podsvětlení a také máte možnost přepínačem stanovit, zdali bude nasávat chladný vzduch dovnitř, nebo vyfukovat teplý ven ze skříně. Ventilátor je přitom nízkootáčkový, pouhých 650 rpm (rpm = revolutions per minute alias otáček za minutu), takže byl za všech okolností přehlušen větráky zevnitř skříně (ať již chladičem CPU nebo ventilátorem ve zdroji).

Enermax: Uber Chakra, tlumení Enermax: Uber Chakra, vnitřek čela

Další skvělou vlastností je provedení krytek čelních pozic a zakrytí spodního ventilátoru chladícího disky. Vše je vyvedeno opět „plechovou síťovinou“, zevnitř ale pokryto prachovými filtry. Jediný způsob, jakým se tak aktivně dostane prach do skříně, je použití 25cm větráku na bočnici v režimu nasávání chladného vzduchu. Za toto řešení Enermax jednoznačně chválím (používají jej samozřejmě i další výrobci).

Enermax: Uber Chakra, čelní ventilátor Enermax: Uber Chakra, čelní ventilátor

Ještě se krátce zmíním o plechu. I ten se jeví jako poměrně tenký, ale zdání klame. Je samozřejmě silnější než u Eurocase, dojem tenkosti vytvářejí výrazně větší rozměry skříně. Nicméně dílenské zpracování (tedy ohyby na koncích plechů atd.) jsou realizovány s rozvahou a velmi kvalitně, takže se ani obě velké bočnice nijak nekroutí.

Skříně Enermax a Eurocase Skříně Enermax a Eurocase

I u této skříně samozřejmě došlo po osazení všech komponent k určitému zpevnění konstrukce, ostatně se nejedná o zbytečně přebujelé 10kg celohliníkové monstrum, ale dle mého osobního názoru vyvážený poměr mezi hmotností, výrobními náklady a výslednou kvalitou (danou zmiňovaným zpracováním). Čelní masiv nesoucí krytky pozic a panel je pak vyroben z hliníku, žádný vrzající plast.

Na jeden drobný nedostatek však musím upozornit, i u Enermaxu naše DVD vypalovačka trochu přečuhuje a ani zde s tím moc díky lyžinám nenaděláte. Nicméně šalamounská výhoda je v tom, že pokud jsou skříň i mechanika černá, vyčnívání se nebude jevit tak velké (ono je i tak o něco menší než u Eurocase).

Uchycení zdroje ve skříni je realizováno přes plechový mezikus, k němuž zdroj přišroubujete a tento pak snadno zasunete ve skříni na jeho místo (výrazně lépe se tak zdroj poslepu usazuje). Přístupová bočnice pak není přišroubována klasickými šrouby, nýbrž speciálními s čepičkami, takže ji lze otevírat ručně (drobnost, ale právě takovéto drobnosti vždy skládají celkový dojem). Celkově je opracování plechů o několik tříd výše, narozdíl od Eurocase vám nehrozí pořezání. Nyní si pojďme představit zdroje.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyplatí se investice do lepší skříně a špičkového zdroje? (1. díl)

Pondělí, 8 Prosinec 2008 - 13:18 | Milan Kramar | Mám Bigtower Chieftec (původně se 400W Chieftec...
Čtvrtek, 13 Listopad 2008 - 09:51 | Anonym | Mam Corsair HX620, 620W modularni kabely, cena...
Sobota, 4 Srpen 2007 - 19:15 | Anonym |   Lepsi je Green FORTRON s ucinnosti 85...
Sobota, 4 Srpen 2007 - 16:04 | roox | __Predevsim diky za vtipne pojatou recenzi!...
Čtvrtek, 2 Srpen 2007 - 18:37 | Anonym | 2 doubt Mam FSP GLN 400W, a je opravdu potichy....
Úterý, 31 Červenec 2007 - 07:18 | Anonym | TMK: no zahřáté od rožhaveného zdroje být mohly...
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 18:18 | Anonym | Teda "mohly" :P
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 18:12 | Anonym | Siki: "Kabely nebyly horké kvůli...
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 15:39 | Anonym | TMK: Kabely nebyly horké kvůli přehřátí zdroje...
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 15:22 | Anonym | "kabely vedoucí ze zdroje pak byly...

Zobrazit diskusi