Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Představení skříně Eurocase

Enermax: srovnávací test několika zdrojů a skříní
Zajímalo vás někdy, jak byste si pomohli výměnou vaší levné počítačové skříně za nějakou dražší? Napadlo vás někdy, jaký smysl by mělo dát do PC „předimenzovaný“ špičkový zdroj renomovaného výrobce? Právě na tyto otázky se pokusíme odpovědět v článku, v němž svedou souboj v napájení náročné herní mašiny zdroje firem Enermax, Asustek, Fortron a Eurocase, které pokrývají cenové rozmezí 500 až 5 000 Kč. Dále si ukážeme, jak velký dopad na teploty komponent a hlučnost ventilátorů v PC má výměna levné skříně Eurocase za kvalitní větší model právě od Enermaxu…

Tolik tedy k použitému testovacímu stroji, nyní je čas ukázat si skříně. Jako první si vezměme tu, kterou má doma asi největší procento z vás, byť se liší plastovým čelem. A přiznejme si to hned na úvod natvrdo. Eurocase ML5431, pokud bychom jej měli nazývat PC skříní, pak urážíme všechny ty kvalitní skříně, ve kterých vše do sebe zapadá a které se nekroutí jako ubožák se zažívacími potížemi. Eurocase postupem let nejspíše zdokonalil techniku ztenčování plechů, takže jeho současná generace skříní (soudě dle tohoto levného modelu) je konstruována z plechu, který prakticky připomíná jen o něco silnější alobal. Pokud jí odstraníte bočnice, dá se s ní kroutit doslova dvěma prsty. Stejně tak bočnice se dají snadno ohnout v ruce, zvládne to klidně i osmileté dítě.

Eurocase ML 5431 Eurocase ML 5431

Plastové čelo našeho modelu je taktéž velmi tenké, stačí zatlačit a už se prohýbá dovnitř. Kromě čtyř 5,25" pozic jsou k dispozici pouhé tři 3,5". Osadíte-li tedy jeden disk a něco dalšího navíc (další disk, FDD, panýlek s USB porty či čtečku paměťových karet), pak disk jistě postupem času upečete.

Můj původní záměr sice byl testovat skříně pouze tak, jak je dodává výrobce, ale s ohledem na dva disky jsem u Eurocase udělal ústupek a tak byla tato skříň testována s přídavným košem pro pevné disky v ceně zhruba 50 Kč. Přeci jen mám redakčního Raptora rád a nerad bych ho upekl.

Tenké plechy držící mechaniky a disky pak mají nevýhodu v tom, že odvádějí z disků jen zlomek potřebného tepla. Takže i přes použití přídavného koše vykazovaly disky nehezké hodnoty, ale to si přiblížíme v dalších částech článku. Úchyty pro mechaniky, resp. celé „vnitřní boky“ jsou chybně umístěny nebo zpracovány. Otvory pro přišroubování 5.25" mechanik jsou chybné a tak vypalovačky vyčuhují výrazně z čela skříně. Stejně tak úchyty pro pevné disky v 3,5palcových pozicích jsou chybné a jste tak odkázání na uchycení disků pouze jediným šroubem na stranu! Navíc vodící kolejničky (zobáčky na fotografii) jsou příliš vysoko, takže aby se vůbec daly s disky přišroubovat, je potřeba je vyhnout mimo.

Enermax: nepřesnost paciček u Eurocase

Podobným problémem trpí i přídavný koš, ani zde s uchycením dostatečným množstvím šroubků zpravidla neuspějete. Kdo tento systém navrhoval, měl by jít klečet na hrách. Další geniální konstrukční prvek spočívá v tom, že pokud osadíte tento přídavný koš, zamezíte si v možnosti na spodní části čelní stěny osadit 80mm ventilátor.

Aspoň úchyty pro distanční sloupky sedí, takže s osazením desky problém nebyl. Přístupová bočnice pak nese díry pro 80 a 80/120mm ventilátory, nicméně žádný není dodáván. Nad zdrojem je jen minimum místa, takže horní plech skříně je permanentně teplý, ne-li nefalšovaně horký. Totéž lze říci i o příslušných dalších částech skříně, za kterými se nacházejí žhavější komponenty. Ale to hlavní: po osazení všech komponent tato ultralehká „ošizená“ bedna výrazně ztěžkne a stane se robustnější (tomu říkám paradox), nicméně ani to nezamezí občasným záhadným rezonancím působeným disky a optickou mechanikou.

Z vnějších aspektů, které vám spolehlivě zvednou adrenalin, je překvapivě snadné neúmyslné zaražení krytek čelních pozic dovnitř skříně. Prostě trošičku zatlačíte a už je z půlky uvnitř. Zkrátka ani vylisování plastových dílů nesedí na sobě a krytky ve skříni jakoby „plavou“.

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Vyplatí se investice do lepší skříně a špičkového zdroje? (1. díl)

Pondělí, 8 Prosinec 2008 - 13:18 | Milan Kramar | Mám Bigtower Chieftec (původně se 400W Chieftec...
Čtvrtek, 13 Listopad 2008 - 09:51 | Anonym | Mam Corsair HX620, 620W modularni kabely, cena...
Sobota, 4 Srpen 2007 - 19:15 | Anonym |   Lepsi je Green FORTRON s ucinnosti 85...
Sobota, 4 Srpen 2007 - 16:04 | roox | __Predevsim diky za vtipne pojatou recenzi!...
Čtvrtek, 2 Srpen 2007 - 18:37 | Anonym | 2 doubt Mam FSP GLN 400W, a je opravdu potichy....
Úterý, 31 Červenec 2007 - 07:18 | Anonym | TMK: no zahřáté od rožhaveného zdroje být mohly...
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 18:18 | Anonym | Teda "mohly" :P
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 18:12 | Anonym | Siki: "Kabely nebyly horké kvůli...
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 15:39 | Anonym | TMK: Kabely nebyly horké kvůli přehřátí zdroje...
Pondělí, 30 Červenec 2007 - 15:22 | Anonym | "kabely vedoucí ze zdroje pak byly...

Zobrazit diskusi