Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přehled čipsetů pro procesory „Sandy Bridge“

Intel „Sandy Bridge“ (Core i7) s odklopeným tepelným rozvaděčem a jádrem (ilustrační obrázek)
Jak už bývá u Intelu zvykem, uvádí u příležitosti výstavy CES v Las Vegas novou rodinu procesorů postavených na nové mikroarchitektuře. Loni to byla dvoujádrová verze procesorů „Nehalem“ na 32nm technologii s integrovanou grafikou na 45nm technologii, tentokráte je to „Sandy Bridge“, kde je všechno na 32nm procesu a jediném kousku křemíku, který nese čtyři jádra, paměťový řadič, PCI Express řadič a grafiku integrovanou způsobem, který už je na hony vzdálený pouhému „nakreslení dosavadních obvodů na jeden list papíru“ a jejich propojení podobně, jako by to byly samostatné komponenty. Přinesli jsme vám již test Intel HD Graphics 3000 i samotné CPU části „Sandy Bridge“, možná ještě dnes uvidíte i test pomalejší verze Intel HD Graphics 2000 (v nejhorším vyjde až o půlnoci), nyní se ale pojďme podívat na přehled procesorů, jejich parametrů a uváděných čipsetů…

Kapitoly článků

Bez nových čipsetů by nové procesory nefungovaly. Technicky by sice nemusel být důvod, ale nové čipsety konečně podporují u PCI Express rychlost plnokrevných PCIe 2.0 linek, tedy 5 GT/s, s čímž se pojí i komunikační rozhraní DMI, které je postaveno právě na PCI Express ×4 s 5GT/s rychlostí. Teoreticky tak lze protlačit od procesoru do čipsetu 2 GB/s, opačně rovněž, takže souhronná rychlost pro oba směry dohromady je 4 GB/s. U procesorů a čipsetů předchozí generace byla tato rychlost poloviční. Své opodstatnění tedy nové čipsety mají, tedy kromě toho, že nesou i 6Gbit/s SATA rozhraní, i když jen na dvou portech z celkových šesti.

Intel P67 Chipset Intel H67 Chipset
Intel P67 Express Chipset - block diagram Intel H67 Express Chipset - block diagram

Na obrázcích vidíte dva základní čipsety určené pro desktopový segment. Vlevo P67, který dovoluje hrát si s takty Turbo Boostu a pamětí, vpravo H67, který umožňuje využití integrované grafiky v procesoru. Ne, nepletete se, grafika v procesorech „Sandy Bridge“ je vždy a záleží na čipsetu zda si bude grafika válet tranzistory, nebo bude něco dělat. Komu se zdá zvrácené, že si musí kupovat v procesoru i integrovanou grafiku do desky s čipsetem Intel P67, ten si může stěžovat tak akorát na hlavním nádraží. Mysleli jsme si, že Intel díky implementaci power gate v procesoru umí grafiku prakticky odpojit od napájení, takže by vám ten kousek křemíku, který nevyužijete, zbytečně energii nespotřebovával, avšak zjistili jsme testem, že tomu tak asi nebude. Přidali jsme do desky úsporný Radeon HD 5450 a zkoumali, zda se bude lišit spotřeba sestavy v klidu v situaci, kdy je integrovaná grafika zapnutá a kdy je vypnutá (v nastavení BIOSu). Zjistili jsme, že se to neliší ani o jeden watt, změnu udělá až připojení nějakého displeje, což zvýší spotřebu o pouhý jeden watt. Jsou tedy dvě možnosti: buďto je Intel grafika tak úsporná, nebo stále bere energii jakoby byla v klidu, i když je vypnutá. Vyberte si sami.

Na druhou stranu to situaci na trhu oproti dosavadnímu stavu zjednodušuje, protože můžete mít jistotu, že ať dáte do desky s čipsetem H67 procesor jakýkoli, vždy využijete integrovanou grafiku. Naproti tomu dnes není jistota, že každý procesor, který jde dát do desky s čipsetem H55 nebo H57, bude tu grafiku obsahovat. Jinak nás by ještě zajímalo, jak vlastně bude Intel počítat prodej svých grafik, zda si udělá čárku za každý prodaný procesor, nebo to nadále bude počítat podle prodaných čipsetů, které tu grafiku umí využít. Na tom totiž závisí čísla o podílu na trhu s grafikami ;-).

Intel 6 Series Chipset Family - Desktop SKU Comparison

Z obrázků výše je patrná ještě jedna věc: Ačkoli to opět vypadá zvráceně, je to čipset, který „kecá“ do toho, jakým způsobem lze dělit PCI Express linky z procesoru (přestože by mu do toho mělo být houby). S Intel P67 lze udělat konfiguraci ×8/×8, s H67 toto nelze a desky s čipsetem H67 a dvěma PCI Express ×16 sloty budou tedy mít první slot celý napojený na procesor (bude to „plnotučný“ PCI Express ×16), zatímco druhý slot povede z čipsetu a bude mít typicky jen 4 PCI Express linky. Nepředpokládáme, že by výrobci hromadně cpali na desky s čipsetem H67 např. čip nForce 200, přestože to teoreticky možné je (a taková konfigurace by rozhodně byla vyváženější než ×16(CPU)/×4(PCH), kde by se navíc druhý PCIe ×16 slot s pouhými čtyřmi linkami ještě dělil na rozhraní s procesorem se vším ostatním, jako je síťovka, SATA porty, USB a řada dalších komponent). Nicméně nejde o nic nového, stejná situace je už i u současné řady P55 a H55/H57.

Intel 6 Series Chipset Family - Mobile SKU Comparison

O čipsetech pro notebooky Intel prozrazuje trochu více, ale ono to především vychází z faktu, že chce notebooky více tlačit do firemního prostředí a tak se zde setkáte s takovými věcmi jako Intel Anti-Theft či obecně určitou možností vzdálené správy, nechybí pochopitelně ani vazba na Wi-Fi. Všimněte si, že pro notebooky vůbec Intel nemá ekvivalent desktopové varianty P67, jinými slovy zde se vůbec nepočítá s čipsetem, který by neuměl využít grafiku integrovanou v procesoru. To samozřejmě nebrání výrobcům notebooků nějakou jinou grafiku použít, rovněž se nabízí možnost využití grafiky Nvidia v technologii Optimus, kde je přepínání mezi integrovanou a diskrétní grafikou prakticky nepostřehnutelné a zcela automatické. Stručnou charakteristiku čipsetů 6. řady shrnuje obrázek níže.

Intel 6 Series Chipset Family Features
Kapitoly článků

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2011: Intel oficiálně uvádí procesory Core druhé generace alias „Sandy Bridge“

Pátek, 7 Leden 2011 - 10:49 | ace 960 | Presiel som par clankov a par veci by som si rad...
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 13:05 | Alexandra Stanovska | Spomen certa ... ;-)
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 13:05 | Alexandra Stanovska | Haha fakt
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 12:10 | ondra1 | to co popisujete je přesně cílová skupina high-...
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 09:03 | JVc | aby to mohlo byt drazsi
Středa, 5 Leden 2011 - 23:32 | Václav Novotný | BFU říkáš? Tak to je přesně pro mě :)
Středa, 5 Leden 2011 - 19:56 | Jack FX | Radši si kup SSD s 34 nm flash dokud jsou. 25nm...
Středa, 5 Leden 2011 - 19:48 | Václav Novotný | Vím že je to trochu off-topic, ale mě by spíš...
Středa, 5 Leden 2011 - 19:42 | tomcek32 | Takže nejvýkonnější grafická jádra budou mít jen...
Středa, 5 Leden 2011 - 18:56 | WIFT | Rychlejší paměti si budeš moct nataktovat na P67...

Zobrazit diskusi