Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Intel HD Graphics 3000/2000

Intel „Sandy Bridge“ (Core i7) s odklopeným tepelným rozvaděčem a jádrem (ilustrační obrázek)
Jak už bývá u Intelu zvykem, uvádí u příležitosti výstavy CES v Las Vegas novou rodinu procesorů postavených na nové mikroarchitektuře. Loni to byla dvoujádrová verze procesorů „Nehalem“ na 32nm technologii s integrovanou grafikou na 45nm technologii, tentokráte je to „Sandy Bridge“, kde je všechno na 32nm procesu a jediném kousku křemíku, který nese čtyři jádra, paměťový řadič, PCI Express řadič a grafiku integrovanou způsobem, který už je na hony vzdálený pouhému „nakreslení dosavadních obvodů na jeden list papíru“ a jejich propojení podobně, jako by to byly samostatné komponenty. Přinesli jsme vám již test Intel HD Graphics 3000 i samotné CPU části „Sandy Bridge“, možná ještě dnes uvidíte i test pomalejší verze Intel HD Graphics 2000 (v nejhorším vyjde až o půlnoci), nyní se ale pojďme podívat na přehled procesorů, jejich parametrů a uváděných čipsetů…

Integrovaná grafika v „Sandy Bridge“ je jen tak mimochodem první grafikou vyrobenou 32nm procesem (ve „Westmere“ byla grafika ještě na 45nm procesu, konkurence (AMD i Nvidia) má nejlepší kousky na 40nm procesu). Kromě možnosti automatického taktování (Turbo Boost, u grafiky nazvané Dynamic Frequency) až na 1,35 GHz (dosavadní grafika uměla u nejrychlejšího Core i5 661 až 900 MHz, jinak bylo běžných 733 MHz u desktopových a až 766 MHz u mobilních procesorů) zvládá DirectX 10.1, DirectCompute, a specializovaná technologie Intel QuickSync Video, což je hardwarová akcelerace celého procesu převodu videa do MPEG2 či H.264 až do rozlišení 1080p, a to od dekódování přes preprocessing až po zakódování.

Intel Quick Sync Video Implementation

Intel má na toto téma ve vlastních prezentacích jeden velice „vtipný“ obrázek:

Intel Quick Sync Video Performance

Jak jsme si sami změřili v testu Intel HD Graphics 3000 v Core i7 2600K, kdyby Intel srovnával schopnost procesorové části „Sandy Bridge“ a Quick Sync grafické části téhož čipu, nikdy by mu dvojnásobek nevyšel. Proto „takticky“ srovnává se starším dvoujádrem, které žádnou akcelerací „netrpí“, pak je tento výsledek v podstatě realistický.

Top video conversion and editing applications adopting Intel Quick Sync Video

Co se týče softwarové podpory, momentálně je přislíbená společnostmi CyberLink (vyzkoušeno v MediaEspresso, ale s výsledkem jsme zatím moc spokojeni nebyli), ArcSoft (vyzkoušen MediaConverter 7, to už bylo o poznání lepší) a Corel (bude použito v Corel DVD Factory, což je software pro authoring BD/DVD). Asi bychom mohli očekávat, že se přidají i jiní, určitě by bylo zajímavé, kdyby se objevil i nějaký ten bezplatný převodník.

ArcSoft MediaConverter 7: kódování na Intel Core i7 2600K s Quick Sync

Stručně a jasně shrnují základní rozdíly mezi generacemi integrovaných grafik v procesorech Core i7/i5/i3 dosavadní a druhé generace dva slajdy:

Intel HD Graphics - Media Features Comparison
Intel HD Graphics - Architecture and 3D Features Comparison

Možná se ptáte, zda budou při použití diskrétní grafiky (třeba v případě čipsetu Intel P67) k dispozici některé funkce vyloženě nevyžadující zobrazování obrazu, tedy zda bude možné využít třeba Intel Quick Sync k převodu videa. Odpověď je prostá: ne. Aby byly tyto funkce k dispozici, musí být grafika k dispozici jako celek. Využitelné s diskrétní grafikou by to mělo být určitě v případě použití technologie Nvidia Optimus (tehdy je typicky integrovaná grafika tou hlavní a diskrétní se zapíná, jen je-li jí potřeba).

Intel Wireless Display

Ještě než opustíme grafiku, zmíníme v mobilní verzi možnost jménem Intel WiDi neboli Wireless Display. Tuto funkci nejspíše nenajdete ve všech noteboocích, ale je dobré vědět, že se po ní můžete shánět. Umožňuje přes Wi-Fi 802.11n přenášet do kompatibilních zobrazovadel (nebo zobrazovadel připojených k WiDi adaptérům) 1080p obraz včetně zvuku. Intel uvedl WiDi už na loňském CES, ale to umělo nejvýše 720p, nyní je tedy povýšeno na plné HD rozlišení. Malé modré písmo v patičce říká, že nadále není podporován přenos obrazu chráněného nějakou tou ochranou (HDCP, Macrovision na DVD a podobně).

Intel WiDi

Vraťme se nyní k procesorové části, kterou (jak jsme již řekli) považujeme z hlediska změn za méně zajímavou, i když v samotné mikroarchitektuře jsou určitá vylepšení, která sama o sobě i na stejnám taktu zlepšují výkon oproti generaci předchozí. Novinkou je určitě instrukční sada Intel AVX (Advanced Vector Extension), která rozšiřuje možnosti práce v operacích v plovoucí řádové čárce ze 128bitových na 256bitové instrukce (více o tom, jak to je s takto velkými instrukcemi, si přečtěte v povídání AMD o připravované FlexFP jednotce v procesorech s „Bulldozer“ moduly). Přináší to až dvojnásobný nárůst výkonu, pokud ovšem dovede aplikace AVX sadu využít.

Intel AVX Example

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku CES 2011: Intel oficiálně uvádí procesory Core druhé generace alias „Sandy Bridge“

Pátek, 7 Leden 2011 - 10:49 | ace 960 | Presiel som par clankov a par veci by som si rad...
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 13:05 | Alexandra Stanovska | Spomen certa ... ;-)
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 13:05 | Alexandra Stanovska | Haha fakt
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 12:10 | ondra1 | to co popisujete je přesně cílová skupina high-...
Čtvrtek, 6 Leden 2011 - 09:03 | JVc | aby to mohlo byt drazsi
Středa, 5 Leden 2011 - 23:32 | Václav Novotný | BFU říkáš? Tak to je přesně pro mě :)
Středa, 5 Leden 2011 - 19:56 | Jack FX | Radši si kup SSD s 34 nm flash dokud jsou. 25nm...
Středa, 5 Leden 2011 - 19:48 | Václav Novotný | Vím že je to trochu off-topic, ale mě by spíš...
Středa, 5 Leden 2011 - 19:42 | tomcek32 | Takže nejvýkonnější grafická jádra budou mít jen...
Středa, 5 Leden 2011 - 18:56 | WIFT | Rychlejší paměti si budeš moct nataktovat na P67...

Zobrazit diskusi