Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Přehrávání

Panasonic DMR-E500H
Naše sbírka testů stolních DVD videorekordérů se opět rozrostla o nový kousek. Už nějakou dobu se u nás prodává Panasonic DMR-E500H a konečně se dostal i k nám. Tento model je totiž vlajkovou lodí firmy Panasonic a to potvrzuje i jeho cena, která není zrovna malá 59 995,-Kč(včetně DPH). Byl jsem zvědav, co všechno za tuto nemalou částku umí předvést a jestli dokáže uspokojit i ty nejnáročnější požadavky dnešního uživatele.

Přehrávání nahraného filmu ve formátu MPEG2 funguje bezproblémově. Je zde možnost různých funkcí časového posunu na konkrétní úsek, nebo skoku po určitých intervalech a následného přehrání. Všechny akce probíhají zcela plynule a bez jakýchkoliv chyb nebo zadrhávání přehrávaného snímku.

E500H umí přehrávat, ale i zaznamenávat na rozdíl od ostatních modelů formát MPEG4. Ať už MPEG4 záznam vznikl na tomto zařízení nebo je do něj pouze nakopírujete, bude se na TV přehrávat uprostřed televize pouze v ořezaném asi polovičním okně než běžný záznam.

Pomocí síťového propojení je možné také přehrávat MPEG4 soubory přímo z počítače. Přístroj disponuje rozhraním pro komunikaci s PC, které se jmenuje DIGA MANAGER. Pokud chcete navázat s přístrojem kontakt pomocí domácí sítě, musíte ho nejdříve vypnout (což v manuálu není příliš zřetelně a jednoduše popsáno a trvalo mi chvíli, než jsem na to přišel). Komunikace probíhá přes webové rozhraní a je tedy nutno použít Internet Explorer nebo jiný webový prohlížeč. Veškeré pokusy o komunikaci pomocí ftp protokolu byly neúspěšné.

Komunikace přes webové rozhraní má za důsledek několik omezení pro uživatele. Jako nečekaný problém se ukázal již samotný začátek, kdy je požadováno heslo, které však není nikde uvedeno. Po několika pokusech se mi podařilo jej uhádnout a je zde potřeba zadat heslo DIGA, aby byl akceptován přístup na rekordér. Toto rozhraní vám pouze umožní přehrávat na PC věci jak z HDD rekordéru, tak z jeho DVD mechaniky, editovat jména nahraných titulů, přehrávání MPEG4 souborů nebo prohlížení fotek.

Tady jsem narazil na problém, který se mi nepodařil vyřešit. Pro přehrání MPEG4 souborů po mně PC vyžadovalo nainstalování kodeku. Nejdřív jsem zkusil nabídku XPéček s pomocí při vyhledání kodeku. Na stránkách MS se skutečně kodek našel a nainstaloval. Postupně jsem zkoušel přehrávat pořízené nahrávky od nejhoršího typu záznamu po nejlepší. U formátu zaznamenaného v XF módu jsem neuspěl a PC ho odmítlo přehrát a žádalo znova instalaci kodeku. Zapátral jsem v návodu a podle instrukcí jsem vyhledal příslušné stránky a nainstaloval potřebný kodek, ale ani poté jsem MPEG4 pořízený v nejvyšším rozlišení na PC nepřehrál.

menu menu

Další funkce Quick Viewpro přehrávání zrychleného obrazu 1,3x se zvukem funguje bezproblémově dokonce i na poměrně hodně poškrábaných nosičích.

Time Slip byl již popsán mnohokrát a ani na tomto testovaném zařízení nebyl s jeho používáním žádný problém při nahrávání a současném sledování stejného filmu od začátku, třeba s použitím funkce obraz v obraze fungovalo vše bezproblémově.

Do přehrávání bych ještě zařadil prohlížení fotografií v JPEG formátu. Je možné provést Slide Show, otáčet snímky a zvětšovat je.

Základní specifikace medií jsou již uvedeny na začátku článku a Panasonic si s přehráváním uvedených typů stanovaných od výrobce neláme hlavu (DVD-RAM, DVD-R.). Testovaný model mě zcela bez problému přehrál všechna média, která jsem mu dal. Nebyl problém ani s přechody u lisovaných DL medií. Abych zachoval linii testů, zapůjčil jsem si DVD: Pána Prstenů Dvě věže (rozšířené vydání) a film Anakonda. Oba filmy byly bezproblémově přehrány a nebyla vynechána ani sekvence se zvýšeným datovým tokem.

Problém se vyskytl až u dvouvrstvých záznamových médií s booktype +DL, která však ani nejsou doporučená pro tento model. Bez větších potíží jsem přečetl formát DVD+R a RW ale u DVD+R DL byl přehrávač bezradný a po vložení je odmítal přehrát. Je skutečně vidět, že stejné mechaniky používá Panasonic pro všechny své kategorie stolních rekordérů.

Bohužel ani tento model neumožňuje přehrávání MP3 na DVD discích. Podporované jsou pouze CD-R. Přehrávač přehrával MP3 i na CD-RW zcela bez problémů. Pro přehrávání mp3 musí disky odpovídat normě ISO9660 Level 1 nebo 2 (s výjimkou rozšířených formátů).

Kompatibilní kompresní poměr je od 32 kb/s do 320 kb/s při vzorkovacím kmitočtu 16 kHz, 22,05 kHz, 24 kHz, 32 kHz, 44,1 kHz a 48 kHz. Maximální počet identifikovatelných skladeb je 999/99 skupin. Rekordér je schopen přehrávat vícenásobné sekce disku (Multi-session), bohužel nepodporuje čtení identifikačních tagů ID3, nebo paketový režim zápisu (packet writing).

Pro dva testy reprodukce audio signálu přímých výstupů 5.1 jsem si vybral:

  • DVD Audio - Diany Krall - Love Scenes
  • CD - Madonna - Ray Of Light
  • MP3 - Použil jsem stejnou nahrávku, kterou jsem převedl do MP3 128Kb/s
  • DVD - Pearl Harbor v Dolby Digital 5.1 a Pink Floyd - The Wall v Dolby Digital 5.1/LPCM2,0

LPCM (lineární formát PCM): Jedná se o nekomprimované digitální signály, podobné signálům na CD. E500H tento formát podporuje a tak jsem byl zvědav, jaký bude rozdíl mezi Dolby Digital vs. LPCM.

repro test audio

První test: použity reproduktory Z640 od Logitechu

Přehrávání DVD-Audia jsem si skutečně vychutnal. Pomocí nastavení ve funkci Speaker jsem nejdříve vyzkoušel zvuk v přímém propojení bez zesilovače na obyčejných reproduktorech Z-640 od Logitechu. Nastavil jsem si přesný střed, zesílení, zpoždění a pak sem poslouchal zapůjčené DVD Love Scenes od Diany Krall. Reprodukce byla vynikající, bez jakýchkoliv náznaků chyb.

CD - Při přehrávání CD byly velmi dobře slyšet jak tiché pasáže hudby, tak hlasitá hudba. Reprodukce hlasu i hudby jak samostatně, tak společně byla velmi dobrá.

MP3 - U formátu MP3 bylo znatelně poznat rozdíl u stejných skladeb, kdy vystupoval z pozadí šum a slabé cvakání vlivem nekvalitního zpracování v nízkém datovém toku 128 kb/s. Po úpravě skladeb na vyšší kvalitu 192 kb/s datového toku se všechny negativní projevy vytratily. Čip, který má na starosti funkce přehrávání MP3 pracuje na výbornou.

DVD - Pearl Harbor ve formátu 5.1 mě při bojových scénách a hodně zvýšené hlasitosti dával co proto. Škoda jen, že při útoku bylo již znatelné zkreslení v reproduktorech (musel jsem je o něco málo zeslabit).

DVD - Koncert Pink Floyd jsem vyzkoušel v obou typech zvukového záznamu, ale žádný rozdíl v reprodukci jsem nezjistil. Přehrávání DVD bylo dobré.

test audio 2

Druhý test: použit A/V Reciver Pioneer VSX-AX5Ai-Sa reproduktory Acoustimass 15 series II

Zde bylo nastavování poslechového středu ulehčeno funkcemi reciveru, který si za pomocí připojeného mikrofonu sám nastavil veškeré parametry pro optimální poslech (cca 15 min).

Při poslechu DVD-Audia jsem byl vtažen úplně do hudby a ani při velkém zesílení jsem nenašel žádné chyby v reprodukci, které by se daly vytknout.

CD - Naproti tomu u originálního CD již bylo poznat kolísavou dynamiku nahrávky jednotlivých skladeb, která se projevila v reprodukci (nahrávka resp. jednotlivé skladby byly na CD v různých úrovních hlasitosti). Ale i tak byl poslech dobrý.

MP3 - Tady se skutečně poznalo, že zvuk je ochuzen o části zvukového spektra, které jsou při komprimaci odstraněny. Nahrávka působila neplnohodnotným dojmem a zdálo se, že je oproti CD poslechově slabší.

DVD - Jak film, tak koncert byl v reprodukci výborně slyšet jak v tichých pasážích, tak v bojových scénách. Při přepnutí na LPCM zvukový formát jsem měl pocit více sytého zvuku, jakoby produkoval mnohem mohutněji hudbu a z více zdrojů současně, zážitek byl o poznání lepší než při Dolby Digital.

Panasonic DMR-E500H v hudebním testu pro domácí kino splňuje skutečně požadavky na něj kladené a dokáže i sám nahradit reciver. Poradí si jak s reprodukcí běžného sterea, tak v reprodukci pro 5.1 výstup.

Upozornění: Já sám se nepovažuji za hudebního experta a tyto dojmy jsou zcela subjektivní.

Diskuse ke článku Panasonic DMR-E500H (stolní DVD-R/RAM rekordér s HDD)

Čtvrtek, 19 Květen 2005 - 01:32 | Anonym | Pořídil jsem si tohoto cenového mastodonta také v...
Středa, 11 Květen 2005 - 20:56 | Martin Konečný | KptBobr Měl jsem pocit že jsem ti napsal už...
Úterý, 10 Květen 2005 - 12:30 | mia | pierrepetr: já to mám ještě jednodušší, reklamy...
Úterý, 10 Květen 2005 - 11:17 | ka-spel | 2 JM: Přesně tak. A až se to u nás konečně zavede...
Úterý, 10 Květen 2005 - 09:23 | Anonym | KaptBobr: >DVB je u nas samozrejme "...
Úterý, 10 Květen 2005 - 03:00 | Anonym | po dlouhe době sem neco píšu,co tady řešíte...
Pondělí, 9 Květen 2005 - 22:22 | Anonym | KaptBobr: -ano, 910 se v cesku neprodava E500 uz...
Pondělí, 9 Květen 2005 - 22:17 | Anonym | mirecek: Máš pravdu, já si pod pojmem CzechLink...
Pondělí, 9 Květen 2005 - 19:38 | Miroslav Werner | Jeste Mikrob: Takze vysledne DVD ti trva 6-8...
Pondělí, 9 Květen 2005 - 19:35 | Miroslav Werner | KPTBOBR: Nikoliv, zaznam opravdu startuje nekolik...

Zobrazit diskusi