Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Příští generace Intelu stojí hlavně na malých jádrech, IPC zvýší víc než velká

Ať už se nám strategie Intelu líbí nebo ne, zůstává faktem, že co společnost vrátilo do hry, jsou právě malá jádra. Není proto divu, že se při vývoji dalších generací procesorů zaměří právě na ně…

Generace jako Coffee Lake-refresh, Comet Lake a Rocket Lake měly jedno společné: Každá z nich přenechala kousek high-endového trhu konkurenci, každá si oproti soudobé konkurenční nabídce vedla o něco hůř než předchozí. Teprve Alder Lake, který k velkým jádrům doplnil malá, konkurenční náskok dohnal. Sice jen z pohledu výkonu, spotřeba i nadále zůstává v závěsu, ale oproti všem předchozím jmenovaným šlo o první řadu, která nenechala hih-end AMD zcela bez konkurence.

Spotřeba osmijádrového Rocket Lake / Core i9-11900K při různém nastavení (Leigt Reviews)

To samozřejmě vidí i Intel a ještě zřetelnější to je, pokud si uvědomíme i situaci v jiných segmentech. Intel se v současnosti chytá pouze tam, kde velká jádra doplnil malými. Procesory HEDT / pracovní stanice jsou mrtvé od jader Skylake, teprve letos se společnost pokusí na trh vstoupit znovu a už podle prvních výsledků to vypadá, že se žádné trhání asfaltu a válcování konkurence konat nebude.

Nejinak tomu je v serverových procesorech a v superpočítačích. Kde se Intel snaží s AMD zápolit jen s pomocí velkých jader, prohrává.

Lze tedy říct, že podobně jako po éře netburst (Pentia 4) zachránily Intel mobilní procesory, tak i tentokrát společnost vracejí do hry jádra vyvinutá původně pro mobilní segment. Rozdíl tu sice je, dokonce několik. Asi nejparadoxnější je ten, že na rozdíl od Yonah, prvního mobilního procesoru vzešlého z Pentia III, z něhož další evolucí vzniklo „Core“, nebyly Atomy v mobilním segmentu nijak úspěšné. První generace tzv. netbooků, ultralevných notebooků postavených na Atomech, skončila jako propadák. Do telefonů se Intel přes veškeré snahy s Atomy pořádně nedostal a brzy to vzdal a lépe nedopadly ani další pokusy o jejich prosazení.

Yonah

Výhodou těchto jader je ovšem velikost. Když Intel narazil s velkými jádry na limity ze strany plochy čipu (výtěžnost, náklady), byla malá jádra nejefektivnější cestou k řešení tohoto problému. Nevadí, že mají jen skoro poloviční výkon - pokud se namísto jednoho velkého vejdou čtyři malá, je výkon na plochu rázem dvojnásobný. To vše si samozřejmě Intel plně uvědomuje, takže další sešlápnutí plynu po nastavení tohoto směru asi málokoho překvapí.

Intel vydal Alder Lake s 8 velkými a 8 malými jádry. Následoval Raptor Lake, který vznikl z důvodu zpoždění Meteor Lake. Nejspíš obě tyto generace (přinejmenším v počátcích vývoje) počítaly s kombinací 8 velkých a 16 malých jader. Po Meteor Lake má následovat Arrow Lake, o kterém se zprvu hovořilo jakožto o kombinaci 8 velkých a 32 malých jader, ale poslední měsíce se proslýchá, že 32jádrová varianta nejspíš nevznikne a zůstane u 8 velkých a 16 malých jader. Důvodem má být příliš složité napájení u 8+32 varianty. Ostatně i desktopový Zen 5 nejspíš zůstane u 16 jader, takže Intel necítí potřebu za každou cenu prosazovat řešení, u kterého očekává komplikace (těch si užívá víc než dost v ostatních segmentech).

  • Meteor Lake: max. 8× Redwood Cove + 16× Crestmont (patrně jen 6+8, možná 6+16)
  • Arrow Lake: max. 8× Lion Cove + 32× Skymont (patrně jen 8+16)

Co má u Meteor Lake a Arrow Lake zajistit konkurenceschopnost, jsou právě malá jádra. Zatímco u velkých se očekává nárůst IPC (Meteor Lake) ~15-20 % či (Arrow Lake) ~20 %, malá jádra Meteor Lake mají podle neoficiálních zdrojů navýšit mezigeneračně IPC o 25 %. V případě Arrow Lake se IPC malých jader posune přinejmenším stejnou měrou, neboť podle zdroje u neupřesněného partnera Intelu jsou „extrémně působivá“.

Z těchto čísel nicméně vyplývá, že výkonnostní rozdíl mezi velkými a malými jádry Intelu bude s každou generací o něco snížen. Je možné, že Intel míří k podobnému konceptu, jaký zvolila AMD, která při vývoji jader zaměřených na maximální výkon na plochu, vyšla z velkých jader, takže zachovala IPC i SMT/HT. Intel tedy může cítit potřebu přiblížit malá jádra řešení AMD.

Ta však zatím (snad s výjimkou mobilního Zen 5 v podobě Strix Point) neplánuje v rámci jednoho čipu velká a malá jádra kombinovat.

Závěrem tedy lze říct, že Intel spíš než velká a malá jádra cílí ke konceptu velkých a středních jader, což by ostatně bylo vhodnější označení i pro přístup AMD (jejíž velká jádra jsou menší než stávající velká jádra Intelu a  malá jádra jsou naopak větší než malá jádra Intelu).

Diskuse ke článku Příští generace Intelu stojí hlavně na malých jádrech, IPC zvýší víc než velká

Úterý, 14 Únor 2023 - 11:41 | tombomino | v pohode :)
Úterý, 14 Únor 2023 - 11:26 | didoop | ospravedlnujem sa, spominali ste, ze non-K. Ale k...
Úterý, 14 Únor 2023 - 10:16 | tombomino | mne se zda dokonce velmi malo v roce 2023. Ale...
Úterý, 14 Únor 2023 - 10:13 | tombomino | 13600kf je ale generace RTL, nikolv prelepeny AL...
Úterý, 14 Únor 2023 - 10:11 | tombomino | "tak znovu pro předškoláky:" .. hele...
Pondělí, 13 Únor 2023 - 22:29 | didoop | tak len z vlastnej skusenosti - 5600X s RX 6800...
Neděle, 12 Únor 2023 - 23:17 | Mike123 | *Haswell.
Neděle, 12 Únor 2023 - 20:53 | DDR0 | hliník se odstěhoval do Humpolce před mnoha...
Neděle, 12 Únor 2023 - 20:52 | DDR0 | výkon Skylake se ti zdá málo na malé jádro?
Neděle, 12 Únor 2023 - 20:43 | DDR0 | tak znovu pro předškoláky: "v praxi snad...

Zobrazit diskusi