Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Příští generace Intelu stojí hlavně na malých jádrech, IPC zvýší víc než velká

Tady toto „dohnání“ má ale jednu zásadní vadu – dříve sice ztrácel v MT, ale kvůli vyššímu ST měl aspoň vyšší herní výkon, na což dost lidí slyší... nyní sice dohnal hrubý výkon, jenže herní baštu naopak pomalu ztrácí, protože velká jádra jakoby ustupují na úkor nějakých atomů, takže ST už vyšší není a je prakticky stejný, jenže AMD má 3D Zeny, které jim pomůžou to celé urvat pro sebe, Intel na toto nemá nic.

Jak hodně pomáhá prodejům v tomto držet vítězství se stačí podívat třeba na prodeje Zen3D a jak je to tehda boostlo, i když to má své „vady“ a snižuje to výkon jinde, protože holt fyzika a hůř se to chladí.

Tady toto Intel ještě dost zabolí, když tímto nejspíš ztratí tady tu herní modlu... spoustu zákošů tehda Alder Lake zaujmul právě protože nabídl opět vyšší výkon ve hrách a AMD to zas kvapně přispěchalo dorovnat se Zen3D a část prodejů se jim tím zase vrátila, pokud někdo zároveň nevyžadoval i vyšší MT.

No jsem zvědav jak „inteláci“ přijmou tuto proměnu a jestli jim zas nezačnou modříni utíkat zpět ke konkurenci, nečekám už v tomto nějaký zásadní zvrat, celé se to otočí a AMD se nejspíš stane herním králem, takže je otázka, jestli tato big.LITTLE strategie Intelu přinese opravdu větší úspěch, když výkonově to jakože dorovnali, ale pořád to je stejně za cenu vyšší spotřeby a navíc se ztrátou někde, kde dříve víc váleli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

"AMD se nejspíš stane herním králem"
V oblasti CPU už je AMD herním králem od vydání ZEN 3. Tedy přes 2 roky.
Ryzen je mezi hráči stejně oblíben jako RTX.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

No tak třeba teď je to s Raptorem a Zen4 zase celkem plichta, spíš je Raptor i trošku rychlejší, AMD si to obhájí právě až s 3D, že je nejrychlejší.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Od vydání ZEN 3 vedlo AMD až do vydání AL.
Tedy dva roky. Po půl roce přišel 5800X3D a zase vedlo půl roku AMD.
Takže za poslední 3 roky byl intel ve vedení jen půl roku. Jako plichta to vypadá protože není na trhu GPU, která by dnešní CPU dokázala vytížit.
Jestli 500 nebo 600 FPS v 720p není vypovídající.

Se zeptej hráčů jaký CPU je nejlepší na hry. 5 z pěti ti odpoví že Ryzen.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stačí se podívat na testy a jde z nich vidět, že Zen4 Intel spíš dotahuje, když se bavíme čistě o herním výkonu té architektury, moc není pochyb o tom, že i9 13900K je momentálně prostě nejrychlejší CPU na hry, v některých hrách je ten rozdíl docela výrazný a teď máš navíc ještě to KSko, které to ještě trošku postrčilo výš.

Samozřejmě pokud zohledníš cenu a jaké to je topení apod., tak pro „nemajetné“ hráče vychází pořád nejlíp AMD, to ano, konkrétně Ryzen 7 7700X vychází velmi zajímavě, překoná klidně i ty Ryzen 9 i i7 13700K a nestojí přitom majlant, ale sorry, nejrychlejší teď prostě není, i když je hodně blízko.

„Po půl roce přišel 5800X3D a zase vedlo půl roku AMD.“

Hmm, upřímně, nemyslím si. Možná byl mezi hráči zas víc oblíbenější X3D, většina na to mohla lehce upgradovat, mělo to skvělou efektivitu a opět to nestálo zas takový ranec, ale znovu... úplně nejrychlejší asi nebyl, jen to zase trochu dotáhlo i9 12900K, ale výkonově nepřekonalo a ještě přišlo později, navíc pokud to někdo chtěl mít i na nějakou produktivitu, tak se ten CPU v MT už vůbec nechytal a byl to opravdu spíš jen takový herní speciál.

Takže bych to upřesnil: Od vydání Alder Lake AMD není ve hrách výkonově ve vedení, spíš jen přinejlepším šlape na paty... možná od vydání Zen4 tu chviličku než dorazil Raptor, ale jinak žádné větší období, kdy vyloženě vedlo, to teď přijde až s 3D Zen4, kdy Intel na to bude mít s čím odpovědět až kdo ví kdy, kdo ví s čím a kdo ví, jestli nebude rád taky už jen za dorovnání, stejně jako AMD se Zen3D – pokud bude to nejlepší co proti Zen4 postaví opravdu jen nějaký ten 6C Meteor, tak bych tomu asi moc velké šance nedával, ale uvidíme, co bude.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

13900k (s) maji vyhodu, ze jdou parovat s 6000+ pametma. 13900ks dokonce 7200. Tady se pak projevuje vyssi rychlost pameti, ktere to strkaji pred Zen4. Pokud by jsi je testoval na stejnych, kdo vi jak by to dopadlo.
Ps: jsem prve objednal 32GB 3600/CL16 pro AM4. Cena 2,5k... neskutecne, jak se da na AM4 levne stavet. Ty 6000+ (nemluve 7200) DDR5 budou asi trochu jina cenova liga :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je otázka, jak jsou ty rychlejší paměti reálně poznat i mimo test propustnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Herne urcite par procent muzou pridat, treba tady..
https://www.techspot.com/review/2607-intel-core-i9-13900ks/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

KS není běžný model, ale výběrové a patřičně drahé kusy. U čehokoliv normálnějšího ten rozdíl bude ještě menší a reálně se nemůže vyplatit. Rozdíl za paměti je lépe investovat jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak že se to nevyplatí... tak o tom asi není pochyb.:D Řeč je pouze o tom, že prostě rychlejší je, když si to teda dokážeš správně postavit a taky pěkně prodražit za těch pár procent výkonu navrch.:) Že se na hry víc vyplatí AMD a vychází o dost líp a rozumněji, o tom žádná.

Tak ale někdo si určitě koupí i tu i9 na hry, bude to tak zlomek lidí, co budou chtít prostě top výkon za každou cenu... ale bohužel ještě menší zlomek si to postaví tak jak má (aby to bylo skutečně výkonnější), což je taky trochu smutné, ale většina si připlatí na i9 13900K a nakonec to skončí tak, že výkonově budou i pod tou Ryzen 7, protože si k tomu vyberou třeba špatnou tu paměť... taková je častá, smutná realita, tak ale Intel máš stejně spíš hlavně kvůli dobrému pocitu, takže pohoda, stačí, když si budou myslet, že to mají rychlejší.:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že si to doma staví kde kdo a třeba ani pořádně neví, co dělají, je jejich věc. Horší je, když to pořádně neví ani některé obchody, které zakázkově sestavují. Nemluvě o dalších. Ty starší testy, které jsem viděl, byly dělány tak, že ty paměti byly nastaveny na více taktů a řešili víc i časování tak byl vidět rozdíl v nastavení na stejném taktu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak upřímně když to Zen nezvládne pobrat, tak to už je holt jeho problém, je sice zajímavé, že na stejných, pomalejších, by byl třeba rychlejší, to je sice hezké, ale když chci prostě top výkon, tak zkrátka koukám po tom, co mi ho opravdu nabídne a je jedno jak... takové to kdyby ty paměti byly stejné, tak... no podle „kdyby“ akorát nikdo nevybírá, že.

Pokud mi i9 nabídne možnost mít ty rychlejší paměti a díky tomu pak i lepší reálný výkon než Ryzen, který to nedokáže, tak jednoduše prostě vemu Intel, pokud jsem teda samozřejmě ochotný si ty lepší RAM taky opravdu koupit a připlatit si, abych toto lepšího výkonu skutečně dosáhl.

Že si to tak reálně skoro nikdo nekoupí je už pak věc další, ale i tak asi není úplně košér mluvit o tom, že Ryzen je nejrychlejší, protože když to vedle sebe postavíš opravdu „v topu“ a změříš opravdu to maximum, co se z toho dá vymáčknout, tak ti vyjde nejrychlejší Intel... pro něj samozřejmě výhoda, že ty rychlejší RAM pro něj existují a co už Ryzen nezvládne využít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Viděl jsem testy v jak na Intelech tak na AMD jak loni tak v minulosti a efekt stále stejný, v aplikacích na úrovni chyby měření. A to z prostého důvodu. Ta jádra zvládnou zpracovat jen určitou část dat a víc by zvládly už jen po přetaktování, proto se s postupně rychlejšími paměťmi na daném CPU rozdíly stále snižují. Velké cache v tom taky hrají roli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ale jo, 13900KS asi nejrychlejsi opravdu je. Ten rozdil je ale hodne maly. Jestli to nekomu stoji za tu vyssi investici/teplo a spol, je samzorejme na kazdem.
https://www.techspot.com/review/2607-intel-core-i9-13900ks/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako pokud hraješ na 4090 v 1080p na low detaily, tak jo, Intel bude rychlejší...pokud ale hraješ ve 4K na max., tak už na tom moc nezáleží...a 4090 si nekupuješ, abys hrál ve 1080p...a s ostatníma kartama tam už rozdíl není vůbec...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je tu jeste i dalsi"ale". Videl jsem po diskusich nazory, ze tim ze maji AL nebo RTL s malymi jadry, tak maji 'rezervu'. Jenze ne na hrani. Takze ve skutecnosti maji 'jen' velka jadra. Druha vec je, ze kdyz se RTL u ne K modelu paruje s DDR4, aby se usetrilo, tak jde herni vykon na uroven Zen3. Coz si opet myslim, ze spousta tech lidi vubec nevi.
Takze Intelu se podaril skvely marketingovy tah.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ale to furt nic nemění na faktu, že Intel dokáže být zatím zkrátka furt rychlejší... za jakou cenu, to už je věc druhá a kdo si to pak sestaví s uprděnými DDR4 a myslí si, jaký nemá výkon, tak to už je holt jeho mínus, že si o tom víc nezjistil jak toho špičkového výkonu dosáhnout a co je k tomu potřeba a ano... zkrátka skvělý tah Intelu, že podporu DDR4 ponechal.

Jinak to s těmi jádry upřímně nějak nechápu jak si někdo může myslet... jakože víc jader víc Adidas?:) I kdyby se ty atomy daly nějakým způsobem v těch hrách nakrásně využít, tak když se podíváš na celkový výkon třeba v nějakém renderingu, tak to vychází tak nastejno, takže jaká rezerva? To má potom přece i AMD úplně stejnou... rezervu. Btw kdyby nějaká hra opravdu dokázala využít všechna ta jejich jádra, tak bude AMD rychlejší, protože ty jejich Atomy mají takové latence, že to by musel být stejně neskutečný bottleneck.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v praxi snad není hra co by na 100% vytížila 6 jader s 12 vlákny. Takže 8/16 velkých inteláckých bude dlouho stačit. Potom v MT u her rozhoduje 1-2hlavní vlákna a zbytek jader pak jede třeba na 50% i méně. Tak ikdyž to poodskočí tak ty malá jádra to pořád vykryjí. Ovšem Ryzeny už nebudou mít brát odkud, zvlášť ty lidové 6/12. V tom prostoru už mělo AMD těžkou konkurenci od 12600K, teď při dalším přidávání jader o další čtveřici u Raptora už jasně vede. Tam kde uživatel Ryzenu bude muset chtě nechtě upgradovat tak 13600K dál bude stíhat.
Je to podivné koukat jak se strategie Intelu a AMD částečně prohodily - vždyť ten kdo dával nějaký bonus k výkonu bylo tradičně AMD. Je mi jasné že díky malým kapacitám v AMD prakticky na čas obětovali lowend a mainstream těžce šidili - ale to je nevýhoda nemít vlastní výrobu. Intel když byla nejhlubší krize tak prostě reaktivoval zakonzervovanou továrnu s 22nm linkou a vesele dodával dál.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale pokud to SW vlákno vezme méně než 50% toho HW vlákna, můžou na něm přece běžet dvě. Ono to tak reálně přece stejně je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

" Takže 8/16 velkých inteláckých bude dlouho stačit."
.. nejak si vynechal vsechny ty i5, co maji tech jader 'velkych' jen 6 :)
"Tak ikdyž to poodskočí tak ty malá jádra to pořád vykryjí."
.. tady tuhle svou fabulaci mas odkud? Mas nekde test, kde by jukazoval prokazatelny prinos, malych jader? Jak vis, ze diky vysokym latencim pri prehazovani z P jader na Ejadra nedojde dokonce k poklesu vykonu?
"Ovšem Ryzeny už nebudou mít brát odkud, zvlášť ty lidové 6/12. "
.. naprosto to stejne plati o Intelu..chce to jen, aby jsi si trochu nastudoval testy a nejen vymyslel, co se ti zrovna libi
"I get that E-cores don't perform well for gaming on their own, but why?"
The answer is simple, and it's the same reason why first-gen Ryzen was down on Intel for gaming when matched at the same core count. Core-to-core latency is very weak -- we're talking about a 54% increase on average."
https://www.techspot.com/review/2374-intel-alder-lake-architecture/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

říká ti něco čtení s porozuměním? Nevypadá to tak...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne to stejne jsem si taky rikal, kdyz jsem cetl ten tvuj postulat...
Nicmene klidne zkus dolozit nektere z tech tvych tezi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak znovu pro předškoláky: "v praxi snad není hra co by na 100% vytížila 6 jader s 12 vlákny. Takže 8/16 velkých inteláckých bude dlouho stačit". Ještě nezapaluje?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"tak znovu pro předškoláky:"
.. hele nemusis se neustale titulovat :))
"Ještě nezapaluje?"
.. ja nevim jak ty, ale pokud resim 6-8P jader, tak proc do toho michas mala jadra? Jaky je rozdil mzi AMD a Intelem, poku mala jadra vynecham?
"Takže 8/16 velkých inteláckých bude dlouho stačit".
.. tohle snad neplati pro AMD?
Zkus vymyslet neco lepsiho..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak len z vlastnej skusenosti - 5600X s RX 6800 v AC origins robilo framedropy. 13600kf DDR4 s RX 6800 uz niesu ziadne. Takisto RPCS3 je brutalny rozdiel 13600kf vs 5600X.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

13600kf je ale generace RTL, nikolv prelepeny AL, na kterem jsou postaveny modely jako je 13400, 13500.
Mozna jsem mel byt specifictejsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ospravedlnujem sa, spominali ste, ze non-K.
Ale k RTL - ja som pozeral testy a taky rozdiel DDR5 vs DDR4 tam nebol, takze som to neriesil. to co som usetril na pamatiach, tak bolo obhajitelne voci AM5 platforme, kde trebalo menit pamate a 7700x bol odost drahsi (ako aj dosky)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

v pohode :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto skúšalo AMD s Buldozerom, viacej slabších jadier a ako to dopadlo? :D
Všeci dobre vieme ako dopadlo s tym AMD, okrem Intelu :D

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bulldozer bol niečo iné..

To boli asymetrické (dvoj)jadrá. A správalo sa to ako hybrid SMT/HT a dvoch jadier.
Ale z pohľadu výkonu programov to bolo podobné ako big.LITTLE

Je to už síce skoro 9 rokov

Software needs meaty cores, not thin, stringy ARMs, says Intel
But we'll do ATOM for servers anyway because some people need it, says enterprise GM
icon
Wed 26 Feb 2014

Intel has offered another reason it doesn't think ARM processors pose an enormous threat to its high-end chip business: software isn't written to run across multiple CPUs.

“The world has a big issue around vectorisation and parallelisation of code,” Graylish said. “99% of code isn't written that way.” Graylish also feels “defining a workload that can run in 1000 cores is hard.”

Most software, Graylish added, “still requires a big meaty core” and Intel is happy to provide them.
https://www.theregister.com/2014/02/26/software_needs_meaty_cores_not_th...

Dnes to vyvoláva len smiech

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem myslel že atomy už více doje*ať nelze.
Omyl, intel to dokázal.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jak to myslíš? Četl jsi o tom vůbec něco? Atomy v AL/RL jsou na úrovni prvních Skylake (bez HT), takže už jsou mnohem dál než byly první generace. Ty nové už budou na úrovni Komety. Takže spíš střední jádra než tehdejší maličké Atom jadérka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Do 10 let je Intel zpátky na vrcholu!!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jo ale spatne zrcatko tu uz bolo, pred vyse rokom
takze neviem, asi ho maju (to zrcatko) v inteli furt nejako opacne otocene

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pat má asi vrcholy každý deň...od nejakej markeťáčky....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mel par priblblych poznamek ala "zpetne zrcadko", ale to byl treba 'pep talk' pro zamestnance Intelu nebo akcionare.
Jinak ale je pry Pat v Intelu dost oblibeny a povazovany, narozdil treba od Koduriho.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nevěřím že Intel mezi meteor lake a arrow lake nenarve ještě nějakou extra generaci, i kdyby mělo jít jen o špinavý rebrand.

Vždyť už teď se proslýchá že příští CPU od Intelu budou ne meteor lake ale nějaký "raptor lake refresh".
To pak vychází že meteor lake vyjde až někdy daleko v roce 2024 a arrow lake 2026 nebo kdovíkdy

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ide o to ake by mal meteor pre desktop meskanie
ak napr. meteor pre NBT uvedu v 4Q 2023 a uz v Q3 2023 sa ukaze ze pre desktop to nestihnu skor ako v Q4 2024, tak mozu vydat nejaky raptor refresh s novou reviziou kremika a na stale velmi mierne odladenejsom HyperUltraSuper FinFET 10 nm++++++++++, ktory ladia prinajmensom od 2015, ked vyletela z intelu ta vyskerena xantipa

ale pokojne sa moze stat ze v 4Q 2023 bude trh zaplaveny NTB s moblnych meteormi 14000 a v 2Q 2024 zasa desktop zaplaveny deskotopovymi meteormi 14000, kde spicka i9 14900K v 1T o 15-20% prekona i9 13900K a v multiT bude vyrovnany s i9 13900K napriek 6P+8E u meteora vs. 8P+16E u raptora

nechajme sa prekvapkat

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já furt slyším, jak proti Zen5 stihne nastoupit i Arrow Lake, což by bylo pro Intel rozhodně krásné, ale podle mne to s těmi jejich odklady dopadne spíš zas tak, že proti Zen5 postaví tak max ten Meteor a zas tak růžově to nedopadne... asi jako vždycky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je tam este jedna paralela: Aj pri prechode z Pentium 4 na Core sa funkcne osekavalo. Pentium 4 bol v niektorych iteraciach (a ku koncu uz prakticky kompletne) 64-bitovy. Core bolo sprvu k dispozicii len 32-bitove. Tak isto Atom je prosty AVX-512 lebo sa bez neho da zit (zvlast po tom, ako ho intel predal).

Ja si myslim, ze to je dobry tah. Velke jadro (zvlast ak sa bavime o jadre, ktore je 2x vacsie nez konkurencia) je problem s ktorym sa moc neda nic robit. A ak je pravda, ze vsetky microarchitektury Core su si pribuzne, tak treba aj povedat, ze to jadro bude hodne fuzate. Tam sa nejaky refresh stylu "zhodime vsetko zo stola" uz priamo nuka.

Nejaky ten piatok to potrva, ale do Atomov pojde natlacit dalsi kremik a dat im tak cast z ST vykonu, ktory maju Core jadra. Zen s polovicnou velkostou oproti Core a +- podobnym IPC/MHz ukazuje, ze to mozne je. Uz je len otazka, ci to v inteli dokazu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si nesouhlasit.
xxx_mont (Atom) není dobrá platforma na další vývoj:
- výkon to nemá
- efnergetickou efektivitu to nemá
- funkce to nemá

Apo přilepení dalšíách funkčních bloků to už ani nebude malé.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja by som to povedal tak:
Pentium III bol asi lepsi vychodiskovy bod pri zachrane z pohromy menom Netburst.

Ale aj sucasne jadra Core aj vredajsi Netburst boli rovnako zufale a Intel nema v rukave nic lepsie nez Atom, cim by tu situaciu mohol riesit.

Navyse, nie je vsetko len o energetickej efektivite. Predpokladam, ze v DC kde behaju virtualky bude HT viac-menej bezcenne, pretoze sa kazdy bude bat uniku dat z virtualky cez postranne kanaly a HT. Takze bude HT povypinane. A z podobneho dovodu bude cennejsich vela menej vykonnych jadier.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"Navyse, nie je vsetko len o energetickej efektivite."
Přesně naopak. Všechno je o energetické efektivitě.
HT je bezcenné už od jeho vzniku.
Krom renderování je jeho přínos nulový. Tedy někdy mírně kladný a jindy záporný.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"Krom renderování je jeho přínos nulový"
.. to bych nerekl, vicemene v momente, kdy mas vyssi MT zatez, tak SMT zacne byt zajimave.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co znamená zajímavé? 25% začíná být zajímavé? Já bych neřekl. Protože 25% těžko poznáš bez stopek v ruce.
Ze začátku tam bylo spoustu problémů kdy HT ubíralo výkon. Pak přišli optimalizace a chvíli to vypadalo že to je dobrá myšlenka. Ale pak se objevili zranitelnosti...
Pošli odkaz na testy. Aktuální včetně záplat. A na testy HT od intelu (SMT od AMD funguje o trochu lépe). Nebo si to otestuj. Co jsem testoval já, tak smysl měl jen render. Jinak to bylo v rozsahu +20% až -5%. Medián nezajímavých +5%.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"Co znamená zajímavé? 25% začíná být zajímavé? "
.. naopak, 25% navic je rozdil klidne v jedne generaci v MT vykonu
"Protože 25% těžko poznáš bez stopek v ruce."
.. to mas teda dost velke pochopeni. Vezmi si, ze treba ti CPU encoduje video 6 hodin. 25% uspora je 1,5h. Takze se ti to zkrati na 4,5h. Krome toho, SMT u Ryzenu v optimalnich pripadech pridava snad i 30+% navic.

Testy zaplad si hledej sam, to mne opravdu moc nezajima. Ja vidim realny prinos v MT ulohach.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsou MT úlohy a MT úlohy.
Pokud to jde rozsekat na kusy, kde není vyžadováno nějaké větší množství komunikace mezi jádry ... využijí se i "efektivní" jádra.
Latence v komunikaci mezi jádry ten přínos "efektivních" jader mažou a celý MT úkol se může dostat do stavu, kde jsou spíš ke škodě.

PS: Jak nám zde někteří jedinci opakovaně dokazují ... nejlepší využití více jader pro zpracování videa je ... pustit více úkolů najednou, protože tento typ úkolu škáluje ne zrovna moc dobře a nad jistý počet vláken, už přinos nestojí za obtíže spojené s rozdělením výpočtů mezi jádra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ted mam spusteny 4k H265 encoding.. na 3800XT.. vsech 16T bez problemu vytizenych na max.
Vetsinou to delam tak, ze necham jen 15T pro encoding a 1T nechavam volny k vuli systemu a jinym programum.
Osobne mne nenapada MT uloha v ramci desktopu, rekneme do 32T, kde by ta MT uloha bezela nejak 'blbe'. Je fakt, ze HT ma urcity overhead. Kdyz jsem si s tim kdysi hral na WIn7, tak pouziti HT pri stejnem poctu vyuzitych threadu napr 8T na 8C vs 8T na 8C/16T melo cca 10% overhead (cili nizsi vykon), pravdepodobne diky vidlimu scheduleru. Jak je to na Linuxu, potazmo Win10,11 jsem uz dal nezkoumal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To u vícejádrových či vícepaticových platí vždy a je to režie datových přenosů a patrně i latence těch přenosů, s tím se moc dělat nedá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano SMT přidá 30%. Ale teď se bavím o zabugovaném intelim HT.
A na encoding jsem zapomněl.
Pravdu máš. Já video neupravuju. Takže mě HT nezajímá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ale teď se bavím o zabugovaném intelim HT." Potom se nebavte "jen o HT nebo MT" protože svět je trošku větší. Pokud jde o propady výkonu, to se snad nejvíc týkalo P4 v počátcích, kdy s tím SW vůbec nepočítal. Tehdy fakt byla lepší varianta počkat na první dvoujádra, hlavně proto že jedna náročná aplikace neznemožnila plynulé ovládání počítače, což samo HT neumělo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Moje zkusenost i s inteiim HT v ramci desktopu je pozitvni. V dobach 2C/4T to bylo oproti jen 2C kombinaci sviznejsi. 4C8T ve forma Kaby Lake notebooku pouzivam doted a musim tict ze ke spokojenosti. Ze budou nejake aplikace, kterym to nevyhovuje je mozne, ale to nepopira apriori prinos HT.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tehdy v začátku tedy v Pentium 4 generaci 2C4T byla jen bvoujádrová HT Pentium Extreme, což byla serverová jádra pro desktop, jinak buď 2C tedy dualcore Pentium a nebo Pentium 4 HT a tedy 2T. A dualcore by měl být většinou lepší než HT, ale taky dražší. Já pentium D měl, takže jsem tehdy s HT neměl zkušenost. U těch HT sice nebyl takový nárůst výkonu tím druhým vláknem, ale zase dosahovaly vyšších taktů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přínos HT nebyl nulový, to ani omyle. Nezapomeňte, že ta myšlenka vůbec nevznikla v Intelu a žije i mimo svět x86, původně s ní počítalo daleko víc architektur, jenže u některých to jaksi nestihli před koncem nebo prodejem někomu, kdo neměl zájem na dalším rozvoji. A největší problém s děravostí byl právě u Intelu, který o tom věděl a cíleně využíval výkonový bonus. Ta technologie samozřejmě jde udělat tak, aby nebyla děravá, když se na to konstruktéři zaměří, ostatně jinde v serverech je stále multi-threading využíván a vyvíjen. Lidi kteří s tím kdysi přišli, ostatně vyvíjeli RISC procesory a moc dobře věděli, kde jsou výkonové rezervy, proto taky přemýšleli, jak je využít.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

výkon Skylake se ti zdá málo na malé jádro?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

*Haswell.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mne se zda dokonce velmi malo v roce 2023.
Ale jsou lidi co se spokoji s feldou, i kdyz muzou jezdit SuperB, takze kazdy at si vybere, ze :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že by svetlá chvíľka rešeršistu... :-)

A nielen dvaja srandisti z minulého článku cit.:
"
del42sa | před 23 hodinami
malá jádra jsou budoucnost, to ví každý aviatik .-)

tombomino | před 23 hodinami
:D
.. jsi mne rozesmal po ranu :)
"

zdroj: https://diit.cz/clanek/prvni-atomove-pentium-nepentium-zvysuje-jednojadr...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My s větším rozhledem (a kulturním pozadím) dobře víme, že ... budoucnost je Aluminiu.

Jestli budou mít "E-jádra" budoucnost, záleží na tom, kam se posune poměr Intelí_propagační_kecy .vs. reálný_stav.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak bych sazel na aluminium ;)
Nicmene, u nekoho jako je tralalak moc nadhledu nehledej..tam to jde celkem znatelne smerem 'letadla' :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hliník se odstěhoval do Humpolce před mnoha desítkami let. Hliník byl letecký materiál první a částečně druhé poloviny 20 století, konec příběhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

My s větším rozhledem (a kulturním pozadím) dobře víme, že ... budoucnost je Aluminiu.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"zůstává faktem, že co společnost(intel) vrátilo do hry, jsou právě malá jádra"

-> ne nevratilo, naopak ty mala jadra sou pribalovany zakaznikum nasilu namisto dalsich velkych jader, dokonce to iGPU v pripade intel-u mi vadi skutecne min nez pojebane atomy

"šlo o první řadu, která nenechala high-end AMD zcela bez konkurence"

-> ne naopak nechala a Sapphire Rapids nasledne prenechal-a AMD i rovnou servery/HPC

"teprve letos se společnost(intel) pokusí na trh vstoupit znovu a už podle prvních výsledků to vypadá, že se žádné trhání asfaltu a válcování konkurence konat nebude"

->to teprv uvidime co prinese Meteor Lake, jestli to ale bude styl 6 + atomy, necht se pojebou

"Výhodou těchto jader je ovšem velikost"

->to je jedina vyhoda atomu, malí skřeti, mužíčci vojebu

"Co má u Meteor Lake a Arrow Lake zajistit konkurenceschopnost, jsou právě malá jádra"

->ne, budou jeste min konkurenceschopní, 16 jader Zen V + 3D V-Cache je smete z povrchu

Intel by aktualne nejlip udelal, kdyby zadal vyrabet Rocket Lake v ciste jadernem provedeni konketne bez atomu, nastavil tomu maximalni(PL3/4) odber 180W a uskrtil to na 5GHz(staci), dale by opravil AVX-512 jednotku a prodaval to za maximalne 400€, k prikladu Core i9 - 13900A

"aktuální přístup/technologická převaha AMD, jejíž velká jádra jsou menší než stávající velká jádra Intelu"

->proto nebude mit intel uspech, vosekana jadra nebudou nikdy konkurovat jadrum skutecnym

Co je skutecne kurva dnes za problem zbavit se tech nepotrebnych FAB-u a nechat si delat nove procesory primo u TSMC na jich jiz mene vytizenych ale zcela odladenych 7nm? Vzdyt pak by se tech velkych jader generace Rocket Lake veslo na procesor rovnych 16, ono kdyz 4 atomy v jednom bloku zabiraji misto jadra velkeho a dnes ma Rocket tech bloku 4 = 16 cili sou to dalsi 4 velka jadra coz umoznuje udelat 12 jaderny procesor a nakolik dobre vime ze ten Intel 7 je ve skutecnosti 5 generace 10nm vojebu, tak vyrobou na 7nm(N7P) by se tam dali pridat minimalne dalsi 4 jadra a mame hotovo, 16 jader, 5GHz takt a spotreba do 200W, s cenovkou 600€ si klidne dokazu predstavit takovy Intel Core i9 13990XE, cili kde to vazne? Ze by kluci v intel-u jiz nedokazali myslet normalne?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no-X předpokládá že uživatelé koukají na grafy.
A tomu věř že většina grafů bude vypadat normálně.
ST i MT výkon bude super.
Čtenáři DIIT vědí, že v praxi to tak růžové nebude....

Kluci v intelu myslí normálně. Vědí že nejde o grafy ale o ten pocit. Jen to neumí vysvětlit BFU.

A proces jménem "intel 7" je opravdu srovnatelný s 7nm procesem od TSMC.
7nm tam nic neměří. Je to jen marketingové číslo. Intel přejmenováním jen sladil názvosloví, aby to nebylo matoucí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Je skutecne kurva dnes za problem zbavit se tech nepotrebnych FAB-u a nechat si delat nove procesory primo u TSMC" Je to problém, TSMC tolik kapacity nemá a postavit nové továrny není jen tak, navíc předělat design na jiný výrobní proces taky není sranda. Pak je otázka, kdo by intelí FABy vůbec koupil. Se srovnáním velikosti jader souhlasím. Spíš si říkám, že ta malá jádra nejsou řešení, ale jejich použití udělalo časovou rezervu na opravdové řešení, jenže Intelu se to intermezzo nějak zalíbilo. Asi to je pro Intel snadnější cesta, i když servery a WS jim to zabilo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bude to možná rok, co jsem tu psával, že klidně ať Intel cpe hromadu malých jader, protože s nima a dobře řešených schedulerem nebude potřeba probouzet malý počet výkonných jader k činnosti, mít je schovaná jen na "velké" úlohy (typu encodingu videa či Blenderu). Vzpomínáte? No, tak teď na to třeba dojde. A nakonec dojdeme do fáze, jak tu bylo správně psáno, že jednoho dne Intel ty velký jádra zahodí a přejde na v současnosti nazývaná malá jádra, která budou hodně dobrá v poměru výkonu ku ploše křemíku a nastane fáze, kterou sice nepotřebujeme k ničemu, ale bude možné ji bezbolestně realizovat: 32-64-128jádrová CPU pro běžné desktopy s rozumně minimálním počtem CPU čipletů. Dejte tomu ještě chvilku, uvidíte. Meanwhile mě bude čuma fuk, jestli Intel jednoho dne uvede úsporné CPU s 32 malými jádra a 4 velkými jádry s HT, protože to bude v principu optimální procesor na běh všech těch rozežranejch Google Chrome a podobných zhoub.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co na to ale 6xALU?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@No-X
MLID ma aktualizovane info k Sierra F a Granite R., plus nejaky pokec k tomu, jak jsou designy Intelu neefektivni ve srovnani s AMD. Zaroven tam padlo info, ze pravdepodobne Dell hrozi Intelu, ze pokud se nedaji do kupy, prejde k AMD ...
Podle tech informaci, nejvyssi model by mel mit max 288C a to je jeste s otaznikem. Vyssi modely 512 a 344C byly minimalne docasne pozastaveny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.