Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chtěli byste přístupové heslo zadávat myšlenkou?

Professor John Chuang Neurosky MindSet
Asi to nebude dlouho trvat a kolonku „password“ nahradí kolonka „passthought“. Přihlašování myšlenkou je již v současnosti technicky realizovatelné, chybovost je minimální a jde jen o zájem uživatelů…

Způsobů alternativního logování do systému není právě málo - zmínit můžeme různé pokročilé metody jako skeny sítnice, běžnější snímání otisku prstu, nebo třeba nedávno rozebíraný Face Login v podání AMD. Přesto zatím zůstává nejoblíbenější klasické heslo zadávané prostřednictvím klávesnice.

Zvrátit tento úzus se pokouší tým profesora John Chuanga (na snímku), který pracuje s myšlenkami a to doslova :-). Systému by mělo stačit, aby uživatel na své heslo pomyslel, EEG snímač myšlenku vyhodnotí a pokud je správná, dojde k zalogování uživatele. Předchozí verze vyžadovala klasický elektroencefalograf v podobném provedení, jako znáte z nemocnice, ale současná pracuje s výrazně komfortnějším gadgetem zvaným Neurosky MindSet.

Neurosky MindSet Headset

Jak vidíte na obrázku, připomíná poněkud sluchátka s mikrofonem - s tím rozdílem, že onen „mikrofon“ je poněkud výše a „poslouchá“ vaší neurální aktivitu. V současnosti je systém již poměrně vychytaný a funguje s 99% úspěšností. Nechceme být za pesimisty, ale vidíme tu dva značné problémy:

1. Pro většinu uživatelů bude komfortnější i rychlejší klasicky vydatlovat heslo do klávesnice než si pořizovat a pouze kvůli přihlášení nasazovat na hlavu zmíněný set.

2. Poté, co velké korporace mají nástroje na to, aby monitorovaly, co si stahujeme a jaké stránky navštěvujeme, získávají prostředky, kterými nám mohou nonstop nahlížet do obydlí a případně také naslouchat, o čem se bavíme. S tímto nástrojem (ať už v podobě zobrazeného headsetu nebo hypotetické vylepšené verze integrované vedle webkamery) mohou rovnou sledovat, na co uživatelé myslí.

I když se takový názor může v současné době jevit jako lehce paranoidní, je vždy jen otázkou času, než se najde skupina, která by mohla mít z podobného jednání prospěch. Vzpomeňme si třeba na nástup venkovních digitálních bezpečnostních (web)kamer, tehdejší zesměšňované a zavrhované „konspirační teorie“ a na druhé straně současný stav a oficiální stanoviska velkých korporací, které nemají problém otevřeně mluvit o tom, co všechno díky těmto systémům mohou sledovat a vyhodnocovat.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Chtěli byste přístupové heslo zadávat myšlenkou?

Pátek, 12 Duben 2013 - 18:17 | Tomáš Bohuněk | To množství senzorů je spíš kvůli lokalizaci -...
Pátek, 12 Duben 2013 - 16:20 | HKMaly | Ono to s tim "ruznych" myslenek nebude...
Pátek, 12 Duben 2013 - 14:50 | rman | Mimochodem - kdyz jsme u toho lamani hesel tady v...
Pátek, 12 Duben 2013 - 08:40 | Pjetro de | Bol zabudnuty este jeden sposob prihlasovania sa...
Čtvrtek, 11 Duben 2013 - 21:24 | Tomáš Bohuněk | Nedomyšlenost na prvním místě - jó, kdyby to byl...
Čtvrtek, 11 Duben 2013 - 20:36 | mikeczcom | Podle mě jste paranoidní ještě málo, mě rovnou...

Zobrazit diskusi