Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Prohlížeč TenFourFox pro PowerPC Mac končí

Cameron Kaiser po deseti letech existence projektu oznámil ukončení vývoje prohlížeče TenFourFox, na Firefoxu založeného browseru, který běží na všech počítačích s procesory PowerPC G3 a novějšími, na nichž funguje alespoň Mac OS X 10.4.

Psal jsem tu o něm několik let po jeho začátku celkem, proto na úvod jen stručně z historie, detaily můžete najít právě v onom starém článku: V roce 2005 Apple oznámil a v následujícím roce i realizoval přechod z procesorové architektury PowerPC na Intel. Po dokončení tranzice brzy začal původní počítače všemožně omezovat, například pro ně po pouhé jedné velké verzi přestal vydávat Mac OS X a dříve či později jej napodobili o ostatní softwaroví producenti. V roce 2010 se k nim přidala i Mozilla, když ohlásila, že počínaje verzí 4 nebude Firefox pro PowerPC překládat, ačkoliv Mac OS X 10.5, který jako poslední oficiálně běžel na obou architekturách, zůstane na Intelu mezi podporovanými. Lidé, kteří na přelomu let 2005 a 2006 utratili nemalé peníze například za PowerMac G5 Quad, z toho nebyli příliš nadšení, protože už tou dobou platilo, že počítač bez prohlížeče je prakticky ekvivalentem těžítka.

Cameron Kaiser se proto chopil vesla a tak vznikl TenFourFox. Od verze Firefoxu 4 do verze 24 se jednalo prakticky o shodný prohlížeč, pouze s GUI založeným na knihovnách dostupných i v Mac OS X 10.4 a s notnou dávkou ručních optimalizací na úrovni assembleru. Po verzi 24 bylo rozhodnuto, že jeden hlavní a několik drobnějších vývojářů nemá šanci stíhat držet krok s běžnými verzemi a TenFourfox se navázal na ESR větev Fifefoxu, které se držel až do 45 (včetně). Žel v následujících verzích začal masivní nástup programovacího jazyka Rust, který pro 10.4. nemá a asi nikdy nebude mít dostatečně funkční kompilátor, takže od verze 45 byl TFF vydáván jako tzv. Feature Parity Release - do kódu verze 45 byly backportovány hlavní novinky, u nichž to bylo jen trochu možné. Těchto FPR za čtyři roky vyšlo 31, příští plánovaná tj. číslo 32 bude i poslední.

V opravdu obsáhlém blogovém příspěvku Cameron vysvětluje, že po najetí Firefox na měsíční release cyklus a jeho přechodu z PowerMacu G5 na Talos II před několika lety přestalo být absolutně únosné se vývoji věnovat v rozsahu, v jakém je to zapotřebí, aby vznikal funkční software. Jeho pravidlem je nevyvíjet nic, co sám nepoužívá (je to ostatně lékař, ne profesionální programátor) a jelikož TFF už každodenně nepoužívá více než dva roky, je čas ukončit projekt, dokud má ještě dobrou pověst.

Pro shrnutí deseti let existence:

  • TFF byl první a dodnes zůstává jedním z mála prohlížečů, které na PowerPC Mac OS X podporují TLS ve verzích 1.2 a 1.3, což je dnes na značné části serverů nezbytné minimum.
  • TFF je jediný browser pro PowerPC Mac OS X, který má Javascript JIT.
  • TFF má zabudovaný jednoduchý adblock, který sice není tak efektivní v potírání reklamy jako k tomu určené doplňky, ale významně snižuje zátěž CPU při brouzdání běžných webů a má také menší spotřebu paměti, než tyto doplňky.
  • TFF akceleruje (kde možno) média jako WebP či MP4 pomocí ručně psaného kódu pro vektorovou jednotku AltiVec.
  • Část kódu TFF se dostala do jiných projektů i zpět do kódu Firefoxu, zejména části zajišťující fungování na big-endian procesorech.

S použitím patřičného procesorového upgrade a softwarového patche je možné Mac OS X 10.4 dostat prakticky na cokoliv, co Apple vydal od roku 1995. Na tom všem bylo dosud možno (ano, pomalu, ale přece) brouzdat web. Zůstane tomu tak do 7. září letošního roku, kdy skončí i aktualizace pro TenFourFox FPR32. Zda se pak vývoje chopí pod jiným názvem někdo jiný, nebo Cameron sám čas od času na kód ještě sáhne je prozatím ve hvězdách. Jeho priority jsou momentálně nasměrovány k práci na JavaScript JIT pro Firefox/POWER9 a dalším vylepšením, která by různé části systému na tomto železe zasloužily.

Dovolím si závěr pojmout trochu osobně: TenFourFox byl mým hlavním prohlížečem v letech 2011-2018. Bez něj bych pravděpodobně svůj PowerMac G5 opustil mnohem dříve, protože s Firefoxem 3.6 bych asi dlouho nevystačil. A já jsem G5 opravdu opouštět nechtěl a kdyby její servis v roce 2018 neznamenal vyměnit prakticky vše až na bednu, tak bych na ní přežil až do pořízení Blackbirdu. A nebyl jsem na tom takto zdaleka sám, v dobách největšího rozmachu používalo prohlížeč denně zhruba 25 tisíc lidí (dle statistiky přístupů na server při kontrole nové verze při spuštění), ještě dnes je to každodenní prohlížeč více než dvou tisíc uživatelů. Je sice na jednu stranu smutné, že teď v tom zůstanou sami, ale na stranu druhou je obdivuhodné, že to vše vydrželo tak dlouho - vždyť Apple už zas jde o jednu procesorovou architekturu dál a pro tu předminulou tu pořád je browser. Camerone, díky!

Martin "logout" Kukač

Většinu dne trávím tím, že přeměňuju kofein na kód. Když s tím skončím a ještě není čas jít spát, tak zbylý čas nerovnoměrně dělím mezi rodinu, sbírku počítačového harampádí, vysílání na volně přístupných pásmech a geocaching.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Prohlížeč TenFourFox pro PowerPC Mac končí

Středa, 31 Březen 2021 - 19:44 | ventYl | problem je skor s toolchainom a vazbou na system...
Středa, 31 Březen 2021 - 15:18 | danieel | Ten Rust je takova s****a, ze nelze zkompilovat...
Středa, 31 Březen 2021 - 14:55 | ventYl | Ja som prepinal medzi LeopardWebkit a...
Středa, 31 Březen 2021 - 14:39 | RedHawk | je to skoda.

Zobrazit diskusi