Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Provoz PC bez grafiky, když PC bez grafiky nenaběhne: II. část

Vůbec první blogový zápisek na tomto serveru (vytvořen v době, kdy ještě server Deep in IT nebyl puštěn do ostrého provozu) pojednával o způsobu provozu PC bez grafiky v situaci, kdy počítač bez grafiky nechce vůbec nastartovat. Mně se to hodí pro měření spotřeby procesoru, kdy měřím spotřebu celé sestavy a vím, že mi do toho grafika nijak nezasáhne (čím méně je toho připojeno, tím lépe). Tehdy jsem to řešil uspáním PC, vyndáním grafiky a znovu probuzením PC. Deska to v pohodě pochopila, systém si absence grafiky všiml a všechno pokračovalo po probuzení dál, jakoby se nic vážného nestalo. Asi nejvíce mě ale v této souvislosti pobavil rozhořčený příspěvek v diskuzi od demoniaca, pro nějž speciálně (ale samozřejmě i pro ostatní čtenáře) je určen další (tento) zápisek, který se ponese v podobném duchu. Opět to bude o provozu PC bez grafiky, opět bude video, shodou okolností půjde o přesně tentýž kus desky a grafika bude tentokráte Radeon HD 3850 (před tím to byl HD 4850). Zásadní rozdíl však nyní bude v tom, že deska má aktualizovaný BIOS (na jistou betaverzi kvůli podpoře nového procesoru), který z nějakého mně nepochopitelného důvodu způsobuje neschopnost PC se ze spánku probudit (bez ohledu na to, zda mu ve spánku „kradu“ grafiku, nebo ne). A tak pro provoz PC bez grafiky (za účelem změření spotřeby bez ní) nezbývá než grafiku vyrvat ze slotu za „plného vědomí“ počítače. Následující věta je zde čistě pro klid demoniacovy duše: TOHLE DOMA URČITĚ NEZKOUŠEJTE…
blog
Vyndávání grafiky za chodu

Nebudu vás dlouho napínat, ale ještě než se dostaneme k samotnému videu, určitě to bude chtít komentář. Grafiku jsem opravdu vyndal „za chodu“ PC a na videu je to hezky od začátku, tedy od spuštění počítače a náběhu k přihlašovací obrazovce. Mezitím se mimochodem sleduje spotřeba na měřáku Voltcraft Energy Check 3000. Monitor zobrazuje nejprve výstup z tohoto pokusného PC, po odpojení od grafiky přepnu na druhý počítač, kterým se pak vzdáleně na tento testovací připojím, abych mohl dělat, co potřebuji.

Pak nastane vyndání grafiky za chodu (pro ty, co mají rádi pozadí natáčení videa, bych jen rád podotkl, že celé video jsem točil sám bez asistence druhé osoby, to jen tak pro zasmání, možná si někteří vzpomenou na hlášku „… budete asimilováni … odpor je marný“ ;-). Bezprostředně po vyndání grafiky následuje pohled na desku, kde sem tam bliknuvší modrá LED signalizuje, že počítač stále žije a pevný disk občas něco udělá. Pak následuje pohled na měřák, kde můžete zaznamenat určité snížení spotřeby oproti předchozím hodnotám. Následuje připojení ke vzdálené ploše právě zmrzačeného PC a spuštění správce zařízení, který jasně signalizuje, že systém si odebrání Radeonu HD 3850 vůbec nevšiml a stále si myslí, že tuto grafiku má.

Je asi jasné, co to znamená. Takový počítač se reálně provozovat nedá. Systém to po chvilce zmerčí a procesoru zatíží jedno jádro na maximální úroveň. Být v počítači jednojádrový procesor, nedá se s ním v tu chvíli už prakticky pracovat, protože téměř všechen procesorový čas spolkne systém. Jednoduše se snaží komunikovat s něčím, co ani v nejmenším neočekává, že by mu mohl někdo sebrat. Situace zralá tak akorát na měření spotřeby v klidu, dokud systém jedno z jader nevytíží agónií z absence grafiky, a pak v zátěži, kdy se pustí Sandra CPU Benchmark a zatíží z procesoru vše, co ještě zatíženo není. Systém pak nelze ani korektně ukončit, stále čeká, že by mu grafika mohla odpovědět „jsem ready se vypnout“. Neodpoví. Leží amputovaná bezvládně na zdroji.

Vysoká zátěž jednoho z jader při vyškubnuté grafice za chodu

Zkusil jsem ještě jednu věc, kterou jsem už obrazově nezdokumentoval a kterou doma také nezkoušejte: vrátil jsem grafiku za chodu do slotu (nejprve dostala šťávu do napájecího konektoru, pak byla vložena do slotu). Větrák se roztočil stejným způsobem, jakoby bylo PC puštěno, ale systém už to nerozdejchal a zatuhl zcela. Desce ani grafice se nic nestalo, ale znovu říkám: tohle doma nezkoušejte :).

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse k blogu Provoz PC bez grafiky, když PC bez grafiky nenaběhne: II. část

Středa, 28 Červenec 2010 - 15:47 | WIFT | Sorry za silně oppožděnou reakci, nezaznamenal...
Úterý, 11 Květen 2010 - 08:15 | Joonish | No – je to masakr, dodneška mne mrzí, že jsem...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 22:49 | R H | Je možné, že na desktopoch to oficiálne...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 21:44 | demoniac | Ježiši Kriste!!!!!! Ježkovy Oči!!!!!! Ale co...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 13:34 | WIFT | Je a není. Záleží, zda je to implementováno. V...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 12:18 | PV | Není snad PCI-e přímo na hotswap hardwarově...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 10:59 | WIFT | Tuhle metodu jsem také několikrát úspěšně použil...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 10:41 | JVc | Takhle to provozuju pri mereni ja az na to ze...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 09:18 | WIFT | Jednodušší mi opravdu přijde na těch pár chvil...
Čtvrtek, 11 Březen 2010 - 08:16 | Jirka88 | Nešlo by to celé vyřešit nějakou starou PCI...

Zobrazit diskusi