Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

První kartou s podporou hybridních Catalystů AMDGPU je Radeon R9 285

Sapphire R 9 285 P 1100205 Zaslepka
Důvod, proč Radeon R9 285 s GPU Tonga nemá dodnes podporou v otevřeném ovladači, ale pouze v Catalystech, je prostý. Počítá se s ním pouze v novém hybridním ovladači amdgpu.

GPU Tonga je taková potvůrka ošidná. Je na půli cesty mezi minulo-současnou GCN generací a připravovanými Radeony R9 300. Bývá občas označováno na příslušníka generace GCN 1.2 a kvůli jeho architektonickým vylepšením není připravena jeho podpora v kernelovém open-source ovladači radeon „jednoduchým doplněním“ jeho parametrů do kódu.

Tonga je ale prvním GPU, jejž vývojáři AMD používají při pracech na otevřeném ovladači amdgpu, který bude základním kamenem, na němž bude stavět příští generace Catalystů. GCN 1.2 bude tedy první podporovanou GPU architekturou, což je dobré vědět i s ohledem na to, že tato architektura bude použita v APU generace Carrizo.

Každopádně na brzkou podporu v otevřeném kernelovém ovladači v případě Radeonu R9 285 zapomeňme, budeme si muset počkat až na vydání ovladače amdgpu, který bude nejprve muset „probublat“ upstreamem a do kernelu se dostane v kdo ví jaké verzi. Radeon R9 285 byl uveden na trh začátkem září a jeho majitelé jsou prozatím odkázáni na uzavřené Catalysty. Osobně to ale za zas tak velký problém nepovažuji, s ohledem na to, že tento model si jistě člověk nekupuje proto, aby následně nemohl využít většinu jeho funkcionality a výkonu (což je stále přetrvávající problém otevřeného ovladače radeon, který by právě přechod vývoje Catalystů na model kernelového amdgpu + uzavřené Catalystové nadstavby měl řešit).

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku První kartou s podporou hybridních Catalystů AMDGPU je Radeon R9 285

Žádné komentáře.